időjárás 3°C Piroska 2022. January 18.
logo

Kálomista zseniálisan mattolta a Gyurcsány-kommandót

Felhévizy Félix
2021.10.31. 08:52
Kálomista zseniálisan mattolta a Gyurcsány-kommandót

Ezt hívják KO-nak.

A múlt héten úgy fejeződött be a vasárnapi jegyzet, hogy Felhévizy Félix elindult megnézni az ElkXrtuk című filmet. A hírlapíró nagy várakozással a szívében érkezett meg a Corvin moziba a nagy vihart kavart alkotás vetítésére. Már a Karády-terem előtt gyülekező, a film megtekintésére váró nézők szemébe nézni felüdülés volt. Felhévizy ilyet még nem tapasztalt. A véletlenül összefutó tekintetekből egymás felé áradó melegség és egy-egy félmosoly jelezte, hogy értő közönség gyűlt össze a vetítésre. A levegőben lehetett érezni valami megmagyarázhatatlan kötődést, egy láthatatlan fonalat a várakozók között, akik közül sokaknak nemzetiszínű kitűző volt a kabátján.

Mégiscsak egy nagy mozit, egy akciódús játékfilmet jöttünk megnézni, ezért Felhévizy is vásárolt a büfében egy kis adag pattogatott kukoricát és üdítőt. Félix korán ért a moziba, így bőven volt ideje vásárolni, illetve beszédbe elegyedni pár emberrel, akik szintén az előadásra érkeztek. Mindenki egybehangzóan örült annak, hogy a sok balos gáncsoskodás és alattomos támadás ellenére elkészült, elkészülhetett ez a film.

Miután megnyitották a terem ajtaját, nagy várakozással és érdeklődéssel telve foglalta el mindenki a helyét a nézőtéren. Majd lekapcsolták a villanyt, és elkezdődött a varázslat.

Peregtek a filmkockák, és percről percre egyre jobban szippantotta be a hírlapírót a történet és a realisztikusan, ugyanakkor hollywoodi produkciókat megszégyenítő igényességgel megkomponált látványvilág. A karakterek kiválasztása ki és ábrázolása szinte tökéletes, s bár csak keresztneveken szólítják egymást a filmben, mindenkire pontosan rá lehet ismerni. Érdemes a Dobrev Klárát megformáló Gubás Gabit külön kiemelni, mert a színésznő zavarba ejtő élethűséggel jeleníti meg Gyurcsány Ferenc feleségét.

Felhévizyben – aki maga is részt vett azon az ominózus Fidesz-megemlékezésen 2006-ban, ahol Gyurcsány rendőrsége rátámadt a magyar emberekre – ismét előtörtek az akkori érzések, újra leperegtek előtte az átélt, megtapasztalt szörnyű események. 

Felkavaró élmény volt, nem túlzás ezt kijelenteni.

Amikor vége lett a vetítésnek, mindenki a helyén maradt, vágni lehetett a csendet, és amikor valaki a hátsó sorokból elkezdett tapsolni, szempillantás alatt vastaps alakult ki a Karády-teremben. A hírlapíró ilyet még szintén nem tapasztalt soha, a szíve a torkában dobogott, és úgy érezte, eggyéforr a többi nézővel. Egyetlen váratlan hozadéka volt a mozinak: annyira jó volt, hogy a kukorica és az üdítő is megmaradt.

– Minél több embernek látnia kell ezt az alkotást. Elképesztően hatásos film az ElkXrtuk. Nem véletlenül borult ki tőle a komplett baloldal. Kijelenthetjük, hogy Kálomista Gábor ezzel a filmmel zseniálisan mattolta a Gyurcsány-kommandót – elmélkedett magában, büszkén Felhévizy, majd gyorsan foglalt magának egy helyet a jövő heti vetítésre, mert ezt a filmet újból szeretné megnézni.

Borítókép: Képkocka az ElkXrtuk című filmből – Fotó: Megafilm

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!