idezojelek

Szegény Lili a tűzijátékozáskor

Ami felőlünk nézve buta hiszti, óvodás hőbörgés, az a kanálisból integető magyarországi baloldalnak megugorhatatlan intellektuális magaslat.

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás
Cikk kép: undefined
Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Sosem eshet meg olyan, hogy a nemzeti oldal fölemeljen s a közéleti frontharcokban pajzsként maga előtt toljon kiskorúakat. Ilyen megátalkodottságra csak a magyarországi (és a nemzetközi) baloldal képes. Könyörület nélkül terelik maguk előtt a vérhabos csatamezőn az éppen aktuális Greta Thunbergeket, Blankákat, Liliket. Golyófogónak használják ezeket a szellemileg és lelkileg éretlen, dühöngő emberpalántákat. Hírnevet, pénzt, szeretetet ígérnek nekik, ám amint kínossá válnak (s ez rendszerint igen hamar bekövetkezik), lerugdossák őket a pódiumról.

A jelenséget nyugodtan nevezhetjük politikai pedofíliának.

Az éppen aktuális Lili egyelőre a színpadon ácsorog, ki tudja, meddig, és két f…szozás között csak mondja-írja, amire a háttérből a cukrosbácsik bujtogatják. Most éppen ezt:

„Nem lehet elég messzire menni, hogy az ember ne hallja és érezze, ahogy minden egyes durranással szíven üti a valóság. És csak remélni tudom, hogy ti, magukat felnőtteknek valló emberek, öntudatlan vidámságban a gyerekeitekkel álltok, és nézitek a cirkuszt az árstoppos sörrel és kenyérrel a kezetekben. Nem az a valódi gyilkos, aki meghúzza a ravaszt, hanem aki a fegyvert gyártja, és áhítattal nézi utána a vérvörös égboltot. Ma már ez nem Magyarország születése, hanem halálának napja.”

Olvasom ezt a katyvaszt, ezt a se füle, se farka irkafirkát, és az első gondolatom a sajnálat. Ahelyett, hogy élvezné az ifjúságát, tanulna, olvasna, készülődne felnőni, próbálna örülni egy nemzeti ünnepnek, szegénynek ennyire futja. Boldog ifjúkoromban a gimnáziumban egy ilyen színvonalú szöveg nagyjából kettes alát ért – ma viszont boldog-boldogtalan Lilit szemlézi, ájuldoznak magvas gondolatain, este talán az ATV-be is behívják, kifejtendő a sületlenségeit Magyarország elhunytáról, illetőleg káromkodni.

Aztán mély sajnálkozásom közben bevillan: hiszen ez a szösszenet csont nélkül lehetne a Telex vezércikke. A Népszavánál minden bizonnyal ámuldoznak a míves megfogalmazáson, s Kunhalmi Ágnest is feltehetőleg a sárga irigység környékezi, amiért nem ír olyan helyesen és nem olyan bölcs, mint a Lili.

Ugyanerre jutunk, ha megnézzük, miket hordtak össze a honi baloldal legjobbjai Magyarország születésnapjáról. A Lánchíd ki nem világításával szabadságharcoló Karácsony Gergely szerint például „ideje lenne leszoknunk erről a káros szenvedélyről”, mivel „a tűzijáték rendkívül környezetszennyező”, „óriási stresszt okoz a városban élő állatok számára”. A még Gergelynél is okosabb Lakatos Márk pedig azt írta: „a sok tíz milliárdot elfüstölték a petárdákra, a pedagógusoknak, egészségügyi dolgozóknak továbbra is kuss, de legalább készülünk a háborúra… valamivel stresszelni kell a szavazókat, mert maguktól egyre kevésbé hiszik el, hogy a jóságos kormány védi meg őket a széltől is… meg a nagy jóléttől is.”

Látják? Az övékéhez képest Lili szövege is már-már értelmes betűhalmaznak tűnik. Csupán oda próbálok kilyukadni: ami felőlünk nézve buta hiszti, óvodás hőbörgés – az a kanálisból integető magyarországi baloldalnak megugorhatatlan intellektuális magaslat. Számukra Lili egy szellemi világítótorony. Ez amennyire sajnálatos, legalább annyira röhejes.

Borítókép: Pankotai Lili (Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az EU jelen formájában ártalmas Európának

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

A megoldás Budapesten: Szentkirályi Alexandra

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.