Tényleg irgalmatlan hideg van a téli olimpián?

Minden csak néző-, illetve mérőpont kérdése.

Radványi Benedek
2018. 02. 21. 9:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha hétfő este teszi fel valaki nekem a címben írt kérdést, akkor már a felvetésen is felháborodom, annyira dideregtem (két zokniban, két pulcsiban, vastag kabátban, sapkában plusz kapucniban) a síugrók csapatversenyén. Ha viszont kedden kellett volna erre válaszolnom, akkor úgy reagálok: nem is értem a kérdést!

Röviden összefoglalva két tényezőn múlik, hogy fázunk-e. Az egyik a helyszín (ez nem túl meglepő): a hegyi eseményeken, napsütésmentes helyen van-e az ember, vagy lent, az óceánparti Kangnungban, a jeges sportok központjában. A másik összetevő a szél (azért ezt is kitalálhatták), hiszen amikor nem fúj – és főleg ha még a nap is süt –, az is előfordulhat, amit ezen a képen látnak:

Kedden ugyanis szétcipzározott kabátban álltam be a sorba a biztonsági átvizsgáláshoz a kangnungi jégarénánál. Az otthonról hozott hőmérőm 14 fokot mutatott, és nem csökkenti a hőérzetet a szél, mert nincs.

A vasárnapi délután rendezett sífutóversenyen sem vacogtunk, igaz, egy idő után az egy helyben ülés csökkenti a kényelemérzetet, hiszen még ha a levegő hőmérséklete tíz fok fölötti is, a lelátón lévő műanyag széké biztosan kevesebb.

A legfelső, a síugró helyszínen készített, esti képen sincs sokkal nulla alatt a higanyszál, viszont ott tényleg fogvacogtató hideg volt, kitettebb helyen ültem. A büféből csak úgy folytak ki a forró leveseket és italokat szorongató emberek.

Ám a szervezők igyekeznek mindent orvosolni: rengeteg hőgombát helyeztek el, s még ilyen kis melegedőkhöz is oda lehet menekülni:

Sőt, például az Alpensia Csúszó Központnál, ahonnan ezt a posztot élesítem, egyszer használható, bezacskózott kéz- és lábmelegítőket is el lehet venni.

Szóval azért bár érezzük, hogy ez egy téli olimpia, panaszra nincs okunk, s az is cáfolható, hogy mindenki didereg errefelé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.