A kézilabda-Eb-történelem legarcátlanabb csalása

Laurencz László kapitány a román bírók mellett egyszer saját csapatát is melegebb éghajlatra küldte.

Ch. Gáll András
2014. 11. 25. 15:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Laurencz László 1990-ben vette át a kapitányi tisztséget, és 1991-ben a C-, 1992-ben pedig a B-világbajnokság megnyerésével emelte vissza a nemzetközi elitbe a magyar válogatottat. Az 1993-as, norvégiai A-vb-n már hetedikként zárt együttesünk, és ennek megfelelő, (v)érmes reményekkel várta az első, németországi Európa-bajnokságot. (Érdekes adalék, hogy ebben a földrészünkre összpontosuló sportágban csupán két évtizede rendeznek Eb-t, de részben talán éppen azért, mert addig a vb is nagyjából e szerepet töltötte be, és a kontinentális szövetség, az EHF is alig pár évvel korábban alakult meg.)

A második évezredben – szemben a mostani 16-tal – még csak 12 csapat részvételével zajlott a torna, a két hatos csoport első két helyezettje játszott keresztbe elődöntőt, azaz osztozott az érmeken. A lebonyolítási rend így meghatározta a célt is: az A csoport első két helyének valamelyikén kell végezni. Csehország és Szlovákia ezúttal először rajtolt két külön csapattal – elképesztő hatása volt, amint utolsó közösködésük alkalmával, 1992-ben a keret egyik fele a himnusz cseh, a másik a szlovák részét énekelte csak –, a mieink velük játszották az első két meccsüket.

A cseheket, a régi, jó szokásoknak megfelelően el is páholták 25-19-re, a szlovákok azonban, számunkra felfoghatatlan módon, szünetre 17-9-re megléptek. Játékosaink a részeredménynek megfelelően várták az öltözőben a tetemre hívást – Laurencz mester ennél kisebb blamákért is lekapta olykor a fejüket –, ám a szövetségi kapitány nem tett egyebet, csupán benézett az ajtón, testületileg mindenkit elküldött a jó édes nénikéjébe, aztán már ment is vissza, a kispadra. Lányaink pedig vérig sértve, tehetetlen dühükben edzőjük helyett az ellenfélnek estek neki, és olyan lendülettel csépelték harminc percen át, hogy a végén már a szlovákok kapaszkodtak a 23-23-as döntetlenért.

A románok ellen is kitartott a „durca”, a 13-6-os első félidő mindent sínre tett, a házigazda németek feletti, 25-22-es diadal pedig azt jelentette, hogy válogatottunk utolsó fellépésétől függetlenül elődöntős. Ebből fakadóan, takarékos üzemmódban ki is kapott 27-19-re az oroszoktól, majd megkezdte a felkészülést a dánok elleni csatára.

Adalékként annyit, hogy a mieink az 1993-as, norvégiai vb-n, tehát az előző esztendőben bemutattak két emberfeletti, négy átlagos és egy „emberalatti” teljesítményt, ez utóbbi alkalommal 37-23-ra kaptak ki Dániától. Minden idők legvirtuózabb női kézilabdázója, Anja Andersen (figyelem, Görbicz Anita minden tiszteletünk, szeretetünk mellett második mögötte az örökrangsorban) arcpirító trükköket engedett meg magának klasszisaink ellen – még nagyobb baj, hogy azok be is jöttek neki –, ezért 1994. szeptember 24-én nemes bosszúra szomjazott válogatottunk. És minden bizonnyal végre is hajtotta volna azt, ha a két román játékvezető, Ion Serbu és Viorel Dobre sporttárs nem avatkozik be durván a meccsbe. A második félidőben olykor a felezővonalat sem léphette át büntetlenül csapatunk, a kiállításokat is két marokkal szórták, de ihletett hangulatban kézilabdázó lányaink ellen így is csak a bírók mentették döntetlenre a találkozót. Aztán a hosszabbításra elfogytunk, 29-28-ra kikaptunk.

A sajtótájékoztatón Laurencz László, kihasználva, hogy az 1980-as évtizedben Ausztriában dolgozott, német nyelven olyan beszédet rittyentett, hogy az az ENSZ-ben is megállta volna a helyét, az EHF elöljárói pedig vérmérséklet szerint pironkodtak vagy átkozódtak. Serbu és Dobre kétéves eltiltást kapott, és legközelebbi találkozásunkkor a szőnyeg alatt közlekedett, majd soha nem fújt ellenünk, de azt a döntőt végérvényesen elvették csapatunktól.

Sőt, a bronzérmet is, mert a kizsigerelt társaság másnap 24-19-re alulmaradt Norvégiával szemben is. Az elismerés keserédes jeleként az eredményhirdetés után Marit Breivik, a norvégok szövetségi kapitánya teátrális mozdulattal akasztotta saját medálját Laurencz László nyakába; szép gesztus volt, de ettől még a magyarok érem nélkül tértek haza.

Az első Eb-medálra négy évet kellett várni – de ez már egy másik történet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.