Görbicz és Zácsik még olimpiai részvételt érhet

Németh András szerint a magyar játékosokkal a magyar edzők feltétlenül eredményesebbek lehetnek.

Ch. Gáll András
2015. 01. 23. 3:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Legutóbbi kapitánysága során, egy hónappal akkori utolsó világversenye, a 2007-es vb után lemondott. Ezért kissé félve kérdezem, most hol tart az értékeléssel. Attól, hogy mint ön is, más is többször elmondta: a hatodik hely a realitás, maradt önben hiányérzet?
– Ha a spanyolok elleni utolsó, emberelőnyös támadásunkból gólt lövünk, elődöntősök vagyunk, ha viszont a románok ellen nem fordítunk a végén, akkor tizedikek. Most sokkal több idő jutott az elemzésre, mint 2008-ban, amikor azonnal beleestem a klubommal, a Hypóval a BL-sorozatba. Idén megnéztem és részletekbe menően kijegyzeteltem az összes meccset, sokkal tisztábban látom az erényeket és a hibákat.

– Melyekből volt több?
– Nagyon sok jó és rossz történt velünk az Eb-n, de ami jó, az megtartható, ami rossz, az kijavítható. Előbbi kategóriába sorolom a kiváló kapusteljesítményt, amelyet nem vártunk, és azt, hogy a 32 hetesünkből 30-at belőttünk. Méghozzá Görbicz Anita nélkül, aki sokkal jobban hiányzott annál is, mint ahogy hittem. Nemcsak a góljai: nélküle a csapatunknak nem volt igazi vezére. Kísérleteket tettünk rá, hogy találjunk, de egyik sem járt eredménnyel. Az Európa-bajnok Norvégia négy olyan játékost is fel tudott mutatni, akiket végig pályán lehetett tartani, és mindig pozitívan járultak hozzá az összteljesítményhez, még a mögöttünk végzett dánok és románok is rendelkeztek két ilyen játékossal, míg nálunk Kiss Éván kívül istenigazából más nem akadt. Másrészt a magyar válogatott rendelkezett a legtöbb pályára dobható emberrel, de nagyon nehéz volt megtalálni, kivel mire lehet menni az adott mérkőzésen.

– Ez legkevésbé a dánok ellen sikerült. Ezért, no meg az ellenfél látványos taktikája – hét mezőnyjátékossal támadtak – és a sokkal kevésbé látványos magyar reakció miatt kapta ön is messze a legtöbb kritikát. Ahogyan ismerem, azóta százszor visszanézte ezt a mérkőzést; utólag mennyire érzi jogosnak a bírálatot?
– A dánok a 15. percben kezdtek hét emberrel támadni, ekkor 6-5-re vezettek. Ha a játékidő alapján ezt a hatot megszorozzuk néggyel, 24 jön ki, de ennyi gólt sem lőttek, csak 23-at. Felállt védőfallal 45 perc alatt 12 gólt kaptunk, a számok tehát nem igazolják, hogy ez döntött volna. Hanem az, hogy nagyon gyengén támadtunk. Az osztrákok korábban már alkalmazták ezt a taktikát ellenünk, akkor szereztünk három labdát, bedobtuk az üres kapuba, és vége is volt a meccsnek. Most is tudtuk, mit kellene tenni, a szünetben még pontosítottuk is, mégsem sikerült.

– A soron következő, norvégok elleni mérkőzés előtt terjedt is a szóbeszéd, hogy nagy különbségű vereség esetén lemond. Volt ennek alapja?
– Nem, ez merő találgatás lehetett. Egyszer végül is elmenekültem már a feladat elől, másodszor ezt nem szeretném megtenni.

– A csapat viszont „elmenekült” a döntő és a zárónap elől, a házigazda válogatott nem tette tiszteletét a budapesti végjátékban. Ha ezt külön kérni kell a játékosoktól, az már régen rossz – de ha nem érezték, hogy ott a helyük, nem kellett volna erre nyomatékkal felhívni a figyelmüket?
– Nagyon hosszú négy hetet dolgoztak végig és töltöttek együtt, percről percre be volt osztva az életük, iszonyatos médiaigénynek kellett megfelelniük. Bizonyos fokig megértem, hogy ebből ki akartak szakadni, amint lehetett.

– Igazán megértő. Egy edzőnek manapság mennyivel kell kompromisszumkészebbnek lennie, mint mondjuk húsz esztendeje? Hány olyan alkut köt meg a játékosokkal, amely az 1990-es években még elképzelhetetlen lett volna?
– Egy válogatottedzőnek feltétlenül kompromisszumkészebbnek kell lennie, mint egy klubnál dolgozónak. Mert amit a kluboknál rövidebb-hosszabb idő után mindig ki tudtam alakítani, arra a válogatottnál nem is törekedhetek. Ide kész emberek, egyéniségek érkeznek, az ő habitusukat, tudásukat, képességeiket kell összehangolni.

– Önnek, aki hajdan csapatai minden percében jelen volt, akár nyaralások, vetélkedők szervezésével is, mennyire közvetlen és folyamatos a kommunikációja ma a játékosaival?
– A válogatottat nyilván ebben a tekintetben sem lehet egy klubcsapattal összehasonlítani, de a kor is egészen más. Húsz évet képtelenség kihagyni a történelemből. A mai játékosok mások, másképp élik az életüket, én pont akkor követnék el hibát, ha ezt nem venném figyelembe, ha mindent úgy csinálnék, mint két évtizeddel ezelőtt. Tehát más a nexusunk, de úgy gondolom, semmiképpen sem rossz, ráadásul azért is van mellettem Pálinger Kati, mert ő ezen a téren is tud segíteni.

– Az edzőt elsősorban persze az eredményei minősítik, ezért haladjunk ezek mentén. Az kijelenthető, hogy az osztrákok elleni, júniusi világbajnoki selejtezőn kötelező túljutni?
– Igen, ez egyértelmű.

– Mire mehet a magyar válogatott a decemberi, dániai vb-n? Az olimpiai selejtezőt érő első hét hely valamelyikének elérése elvárás vagy a bravúr kategóriája?
– A magyar csapatnak a kritikus mérkőzésen, a vb-nyolcaddöntőn kell kifejezetten jól játszania. De hogy ez mennyire sikerül, azt nagyon nehéz megjósolni. Egy évvel ezelőtt például még egészen más emberek álltak a válogatott rendelkezésére, azóta Görbicz Anita és Zácsik Szandra is kiesett. Óvatos vagyok, mert ki tudja, hogy a szülés után mennyire akarnak visszatérni és mire képesek. Amíg nincsenek stabil pontjaink, addig nem gondolkodhatunk helyezésekben.

– Miért nincsenek stabil játékosaink? Ez bizonyára nem balszerencse, magyar átok, valaki valamiben hibázik. Ki és miben?
– Az utánpótlás terén nem állunk rosszul, tulajdonképpen egy szakaszt nem tudunk áthidalni: azt, hogy hogyan kell klasszisokat nevelni. Tóth Gabiból és Planéta Szimonettából például bármi lehet, de hogy igazi klasszis váljék belőlük, ahhoz a klubjuknak és a válogatottnak egyszerre, egyformán kell őket menedzselni, építeni.

– Mennyi múlik az edzőkön? Sokak szerint a skandináv módszer és az ahhoz kapcsolódó informatikai, sporttudományos, az étkezést is magában foglaló háttér előnyei behozhatatlanok.
– Biztosan van, amiben ők jobbak, mint mi, de olyan is van, amiben mi vagyunk jobbak. Feltétlenül hiszek abban, hogy a magyar játékosokkal a magyar edzők eredményesebbek lehetnek.

– Például a riói olimpián is? Ahol akár – mivel a Hypónál együtt dolgozott gyakorlatilag a brazil válogatottal – a hazaiakat is vezethetné a mieink ellen, de ha a két csapat találkozik, ez fordítva lesz.
– Bár lenne! Mert akkor azt a meccset meg is fogjuk nyerni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.