Bogdán Ádám a föld felett jár, és teljesülnek a szép álmai

Bogdán Ádám sajátos helyzetben készül az Európa-bajnokságra. Minden jel szerint ő a harmadik számú a keretben, de ez őt nem érdekli, már az is boldoggá teszi, hogy öt viszontagságos év után tagja lehet a keretnek. Azzal, hogy kedden Írország ellen pályára léphetett, és meglett a huszonegyedik válogatottsága is, egy nagy álma teljesült.

2021. 06. 13. 8:30
Bogán Gulácsi
20210608 MN Budapest Magyarország-Írország labdarúgás válogatott felkészülési mérkőzés Magyar Nemzet fotó:Mirkó István Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

már a keret kihirdetésekor leszögezte: az első számú kapus nála azt pedig sejtetni engedte, hogy a második a sorban. Így a keret három kapusa közül a maga 33 évével a legidősebb, Bogdán Ádám helyzete sajátossá vált, hiszen arra a világ- és Európa-bajnokságokon alig akadt példa, hogy a sorban a harmadik beállhatott valamelyik meccsen a gólvonalra.

– Igen, ez így van – ismerte el Bogdán Ádám, aki a klubjában, a Ferencvárosban is Dibusz Dénes mögött volt az előző bajnokságban, és az utolsó fordulókban nyújtott teljesítménye alapján hívta be a keretbe őt Marco Rossi. – Ugyanakkor én ezt más szemszögből nézem. Az első motivációm az volt, hogy helyet kapjak a keretben. Erre a Fradi kispadján ülve nem volt esélyem, ám a bajnokság végén megcsillant a lehetőség, és élni tudtam vele. A második célként azt fogalmazhattam meg, hogy a keret szűkítése után is a csapattal maradhassak, és ez is teljesült. Nagyon tisztelem a két vetélytársamat, és minden edzésen azon vagyok, hogy a lehető legjobban segítsem őket, de ők is megteszik ezt nekem.

 

A nagy visszatérés pillanata: Bogdán Ádám öt év után visszatért a válogatott kapujába Gulácsi Péter cseréjeként
Fotó: Mirkó István

 

Bogdán Ádám már előbbre lépett, hiszen öt éve tagja volt Bernd Storck bő keretének, ám közvetlenül az Európa-bajnokság előtt kiesett onnan, így nem utazhatott el a többiekkel Franciaországba.

– Nagy köszönettel tartozom a többieknek, hogy kiharcolták az Eb-részvételt, másként most én sem készülhetnék ezekre a kiemelkedő mérkőzésekre. Lehet, hogy én számítok a harmadik kapusnak, de higgyék el, én most a föld fölött járok, annyira boldoggá tesz, hogy itt lehetek. Felemelő ennek a közösségnek a tagja lenni, különleges érzés, mert nemcsak jó futballisták, hanem remek emberek is alkotják. Természetesen nem szeretném, ha sérülések vagy kiállítások miatt kerüljek előbbre, a legfontosabb az, hogy minél többre menjünk ezen az Európa-bajnokságon, és az én feladatom most tényleg az, hogy az edzéseken kifogástalan munkát végezve segítsem Pétert és Dénest.

Bogdán Ádám 2016. március 26-án állhatott utoljára a válogatott kapujába egészen mostanáig, június 8-ig, amikor Marco Rossi a második félidőben pályára küldte.

– Megható volt az a pillanat. Viszontagságos öt év áll mögöttem, jó és rossz dolgokkal, hullámvölgyekkel, és hálás vagyok a szövetségi kapitánynak, hogy ezt megadta nekem. Ott volt az egész családom a Szusza Ferenc Stadionban, köztük a kislányom is. Egyik álmom volt, hogy ő is láthasson engem a pályán válogatott mezben, és ez most teljesült.

Ez az öt év kihagyás azt is jelentette, hogy amikor visszatért a válogatottba, már más világba csöppent, mint amilyen volt a csapat 2016-ban. Ez azonban nem állított elé leküzdhetetlen akadályt.

– Ez a csapat nélkülem formálódott és alakult ki, így bár az egyik legidősebb játékosa vagyok a keretnek, nekem kellett megtanulnom a napi rutint, a kialakult szokásokat. Tetszik, hogy mindenki komolyan dolgozik és segíti egymást. Tudjuk, hogy a szurkolók sokat várnak tőlünk, de őszintén szólva nemigen olvassuk a kommenteket, hiszen a saját magunkkal szemben támasztott követelmények is nagyon magasak. Ismerjük az ellenfelek erősségeit és gyengeségeit, a portugál válogatott benne van a világ három legjobb együttesében, de fegyelmezett, szervezett játékkal és kellő önbizalommal nagy dolgokat hajthatunk végre. Csodás játékosokkal találkozhatunk a pályán, nálunk az egész csapatnak kell kiemelkedően futballoznia a siker érdekében. Természetesen más lesz a mérkőzés képe, mint az írek ellen volt, nem mi dominálunk majd, de erre fel lehet készülni. Annak pedig nagyon örülünk, hogy telt ház lehet a Puskás Arénában, az első perctől az utolsóig szükségünk lesz a szurkolók támogatására.

Kövesse nálunk a magyar válogatott szereplését és az Európa-bajnokságot ITT!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.