Életben maradtunk, tovább álmodozhatunk

Az ezer sebből vérző, a sérült Bánhidi Bencét és a koronavírusos Győri Mátyást nélkülöző magyar férfikézilabda-válogatott 31-30-ra legyőzte Portugáliát a magyar–szlovák közös rendezésű Eb-n. A győztes gólt Máthé Dominik szerezte négy másodperccel a vége előtt.

2022. 01. 16. 19:40
Máthé Dominik sok hibával kezdett, idővel belejött a játékba Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volt abban valami sorsszerű, hogy épp a szegediek portugál irányítója, Miguel Martins nyilatkozata futott a csarnok kivetítőjén, amikor egyszer csak bekocogott a pályára a magyar válogatott. Martins válaszából szinte semmi sem hallatszott, a portugál játékos hangját elnyomta a magyar drukkerhad ovációja.

Egyszersmind az is eldőlt, hogy a hollandok elleni nyitómeccsen megsérült is bekerült a mérkőzésre nevezett tizenhat fős keretbe. A kiváló beálló fékezett habzással végezte a bemelegítést, a bokáját kímélendő nem erőltette a komolyabb irányváltásokat, kitámasztásokat, de a labdával való ismerkedést nem hagyta ki, mindezt egy helyben állva tette meg, majd leült a kispadra, később, a játékosok bemutatásánál kiderült, minimális esély van a játékára.

A koronavírus-fertőzés miatt kieső Győri Mátyás mellett ezúttal is Nagy Bence, Borbély Ádám és Stefan Sunajko maradt ki a meccskeretből. Elvétve volt egy-két foghíjas széksor, a nézők a hollandok elleni nem várt kudarc után is fergeteges hangulatot varázsoltak a népligeti MVM Dome-ba.

Bánhidi kivételével az alapcsapat kezdett. Mikler Roland előtt Bóka Bendegúz és Pedro volt a két szélső, irányított, Topic Petar helyettesítette a sérült szegedi beállót, Szita Zoltán és feladata volt az átlövés. 

Fotó: Mirkó István

A rajt a hollandok ellenit idézte: Máthé labdaeladását Salina büntette lerohanásgóllal, majd Rodrigues hetese után jött az újabb hideg zuhany, Martins is beköszönt, 0-3-mal és három rontott lövéssel indította a meccset a magyar válogatott. Máthé Dominik hetesével a negyedik percben kezdte meg a felzárkózást a csapat. Úgy tűnt, a hollandok elleni pofon még éreztette a hatását: a hármas védők között keletkező lyukakat gyorsan átlátta és könnyen kihasználta az ellenfél. Az önkívületben játszó Lékai Máté vette a hátára a csapatot, szűk negyedóra után sikerült utolérni a szokásával ellentétben nem hét, csak hat játékossal támadó Portugáliát, majd egy kis „VAR-ozás” után már itt volt az előny. A hazai rendezésű Eb-n 75 perc és hét másodpercnyi játékidő után először vezetett a magyar válogatott. 

Zúgott a Mindent bele!, az akarattal nem volt baj, ahogy Szita lövőkedvével sem. A nyártól Szegedre költöző átlövő három hatalmas góllal jelentkezett. Az előny mégsem állandósult, a magyar emberhátrányt egyenlítéssel bosszulták meg a portugálok. Jött is az időkérés, majd egy Ancsin-góllal és egy Mikler-védéssel vett lendületet a csapat a következő etapra, de megint visszakapaszkodtak a portugálok, olyannyira, hogy pár másodperccel a szünet előtt visszavették a vezetést. 

Kapus cserélt a második félidőre a magyar válogatott: a Mikler helyére beállt Székely Márton két védéssel, a csapat két góllal kezdett. Az ellenfélnek esze ágában sem volt feladni a meccset. Felváltva estek a gólok, amikor megszakadt a sorminta, az egy portugál gól után két magyar született, Paulo Pereira, az ellenfél szövetségi kapitánya időkéréssel próbálta kizökkenteni a magyar válogatottat és a szenzációs formában védő Székelyt. Sikerült. Az ellenfél eltüntette a kétgólos különbséget. Megint kezdődött minden elölről. A rengeteget vállaló Lékai Máté kapott pihenőt, a helyére beállt Hanusz Egon egy hetes kiharcolásával, majd bombagóllal kezdett. Megint kettő volt ide, 25-23.  Aztán Ancsin Gábor is szót kért, ezzel a meccs során először vezetett hárommal a magyar válogatott. 

Az utolsó tíz percben ezt az előnyt kellett megőrizni, de nem ment könnyen. Az utolsó öt percre már döntetlen állásról kanyarodtak rá a csapatok. Ekkor már Lékai Máté újra bent volt a pályán. Ennél izgalmasabb nem lehetett volna a végjáték: 28-28-nál Máthé Dominik hetest rontott, Székely bravúrral védett. A közönség próbálta belehajszolni a csapatot a győzelembe. Szita Zoltán góljával megint nálunk volt az előny. Másfél perc volt hátra, amikor hatalmas füttykoncert közepette támadt Portugália, Székely helyett Mikler állt vissza, de nem tudott védeni.

Újra döntetlen, 29-29. Szita Zoltán kiharcolt egy hétméterest és egy kétperces kiállítást. Lékai nem hibázta el a hetest, egy perce maradt Portugáliának az egyenlítésre. Huszonhárom másodperccel a vége előtt az ellenfél időt kért. Ennél jobban nem lehetett volna fokozni az izgalmakat. Portugália kiegyenlített. Tizenkét másodperc volt hátra, magyar időkérés után magyar támadás következett, és egy káprázatos Máthé Dominik-gól következett. 31-30-ra győzött a magyar válogatott, és ezzel életben tartotta a továbbjutási reményeit.

A magyar válogatott kedden Izland ellen fejezi be a csoportkört az Európa-bajnokságon.

Férfikézilabda Európa-bajnokság, B csoport: Magyarország–Portugália 31-30 (14-15), MVM Dome, 20 022 néző. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.