Máthé Dominik lehet a kézilabda Eb egyik legnagyobb sztárja

Glasgow-ban minden szépnek tűnt. 2018 nyarán a skót városban ért révbe a 2022-es magyar–szlovák közös Eb-pályázat, az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) kongresszusán több mint kétszer annyian szavaztak a kelet-európai rendezésre, mint a spanyol, belga, francia projektre. Akkor távolinak tűnt a sportvilágot évek óta fenyegető világjárvány. De nem csak emiatt lesz különleges az idei Eb, a 2018 óta megizmosodó férfikézilabda-válogatott a telt házas mérkőzéseivel is napirendre kéredzkedik.

2022. 01. 13. 6:17
Bánhidi Bence (balra) és Máthé Dominik lehet a magyar válogatott két meghatározó játékosa az Eb-n Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varasd volt a mélypont. A 2018-as horvátországi Európa-bajnokságon a magyar válogatott mindhárom csoportmérkőzését elveszítette, Spanyolország és Dánia után a sportág nagyhatalmának jóindulattal sem nevezhető Csehország ellen is kikapott a kontinenstornán, és szégyenszemre nulla ponttal távozott. A sikertelen szereplés alapjaiban ingatta meg az akkori szövetségi kapitány, Ljubomir Vranjes pozícióját, a svéd szakember a mandátumának lejárta előtt, már ősszel távozott. 

Akkortájt a glasgow-i EHF-közgyűlés maradt az egyetlen mentsvára a sportág hazai irányítóinak, akik talán maguk sem gondolták, milyen eseménydús időszak köszönt be a férfiszakág életében. A 2022-es Eb-rendezésre kandidáló magyar–szlovák közös pályázat 32-14 arányban nyert a spanyol, belga, francia triumvirátussal szemben, s ez alapjaiban határozta meg a válogatott terveit. Az sem volt véletlen, hogy a Csoknyai István, Vladan Matics duó rövid regnálása után Gulyás István szövetségi kapitány és Chema Rodríguez mellett a visszavonuló világklasszis, is csatlakozott a szakmai stábhoz, az pedig végképp nem, hogy a szövetség mindent a 2022-es Eb-nek rendelt alá. Ennek ékes bizonyítékaként a szövetségi kapitány az Eb végéig írta alá a szerződését. 

A koronavírus-járvány kirobbanása előtti utolsó, normál üzemmódban megrendezett Eb-n, 2020-ban a két sérült kulcsember, és Bodó Richárd nélkül is szimpatikusan menetelt, végül a kilencedik helyen végzett a csapat. A tavalyi egyiptomi vb-n elért ötödik hely, minden idők harmadik legjobb magyar vb-szereplése végképp kisimította a ráncokat. 

Az idei Eb előtt a szövetség hivatalos elvárása a realitást tükrözi, a legjobb nyolc közé kerüléshez még talán szerencse sem szükséges, a negyeddöntő a meglevő szaktudással és a csapategységgel is elérhető. Nemzetközi szakportálok és a sportág egyik legismertebb és legfelkészültebb szakírója, a dán Rasmus Boysen szerint a nyáron a norvég Elverumtól a francia Paris SG-hez szerződő Máthé Dominik Eb-je lehet az idei. 

Fotó: PSG Facebook-oldala

A 22 éves jobbátlövő mellett a felkészülési időszakot könnyített edzésekkel, rehabilitációval töltő beálló, lehet a másik kulcsember a magyar válogatottban. Mikler Roland és Lékai Máté a rutinjával segíthet, és a szövetségi kapitány szerint biztosan lesz egy-két ifjú titán, aki a telt házas, a stílszerűen 20 022 nézőt befogadó MVM Dome-ban fog majd tündökölni, elsőként ma Hollandia (tv: M4 Sport, 20.30), vasárnap Portugália, jövő kedden Izland ellen. 

Fotó: MTI/Illyés Tibor

A csoportból való továbbjutás esetén a Szlovénia, Dánia, Észak-Macedónia, Montenegró, illetve a Horvátország, Szerbia, Franciaország, Ukrajna négyesből érkező két-két együttes vár a válogatottra a középdöntőben. A vírus felülírhatja az esélyeket: a franciák eleve tartalékosan érkeztek az Eb-re, a szerbeknél több mint kilenc játékos produkált pozitív teszteredményt. A horvátok két legjobbja , Luka Cindric és az előző Eb legjobb játékosának választott Domagoj Duvnjak jelenleg karanténban tartózkodik. A portugál és a holland keretet is megtizedelte a vírus, a magyar válogatottat nem, pozitív tesztjén kívül nem volt kirívó eset. Ez a magyar válogatott esélyeit erősítheti, no meg az sem elhanyagolható szempont, hogy a legtöbb csapat általában nem tulajdonít komoly jelentőséget az olimpiát követő évben rendezett csapatversenynek. Kivéve a magyart, amelyik hazai pályán játszik. De ez így természetes.

Borítókép: Máthé Dominik (jobbra) lehet a magyar válogatott legfényesebben ragyogó csillaga (Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.