Nadal nagy bajba került, de elődöntőbe jutott Melbourne-ben

Shapovalov kétszettes hátrányból kiegyenlített a spanyol klasszis ellen, de végül a rutin győzött.

Magyar Nemzet
2022. 01. 25. 9:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy meccset játszott kedden az ausztrál nyílt teniszbajnokságon a férfi egyes negyeddöntőjében és Denis Shapovalov. Az év első Grand Slam-tornáján a korábbi világelső, hatodik helyen kiemelt spanyol játékos az első szettet 6:3-ra, a másodikat 6:4-re nyerte a 14. helyen rangsorolt kanadai ellen, és úgy nézett ki, hogy ezt az akadályt is könnyedén veszi. Nadal idén Melbourne-ben az előző négy meccsén csak egy játszmát veszített, azonban Shapovalov már előzetesen is nehéz ellenfélnek ígérkezett, a nyolcaddöntőben a harmadik helyen kiemelt német Alexander Zverevet három szettben verte meg. S Nadal ellen is feltámadt, a harmadik játszmában 4:4-nél elvette ellenfele adogatását, majd 6:4-gyel behúzta a játszmát, a folytatásban pedig 6:3-mal a negyediket is, így kiegyenlített. Nadal ekkor ápolást kért, meglehet, hogy ebben némi taktika is volt a részéről. Ugyanis újabb csavar került a történetbe, mert a 35 éves Nadal erőre kapott a 22 éves kanadai ellen, az ötödik szettben 3:0-ra elhúzott, s innen már nem engedte ki a kezéből a győzelmet. Rafael Nadal 6:3, 6:4, 4:6, 3:6, 6:3-ra győzött a 4 óra 9 perces összecsapáson, és elsőként jutott az elődöntőbe. Shapovalov a legvégén elrontott egy könnyű röptét, s utána dühében a földhöz vágta az ütőjét, ő is tudja, nagy lehetőséget szalasztott el.

– A gyomrommal akadt gondom, erre vettem be gyógyszert – mondta a mérkőzés után Rafael Nadal. – Nagyon nehéz napon vagyok túl, a jó kezdés után volt egy szakasza a meccsnek, amikor megtörtem, a túlélésre kellett játszanom. Azt hiszem, az ötödik játszma elején kicsit szerencsés is voltam.  Őrületes, hogy ott vagyok az elődöntőben, nagyon boldog vagyok, hiszen két hónappal ezelőtt még abban sem voltam biztos, hogy el tudok itt indulni. Nem vagyok már huszonegy éves, jól jön, hogy most lesz két nap pihenőm… Muszáj lesz teljesen felépülnöm, aztán meglátjuk, mi lesz. Megpróbálok bejutni a döntőbe is, és élvezni a játékot.

A torna előtt még mindenki azt találgatta, hogy vajon a szerb világelső, a Melbourne-ben címvédő Novak Djokovics megszerzi-e a 21. Grand Slam-trófeáját, amivel történelmet írna, aztán történt, ami történt, nem is léphetett pályára. S most eljutottunk oda, hogy Nadalnak már csak két meccset kellene nyernie, és akkor neki lenne meg a 21. Grand Slam-győzelme, elsőként a férfiaknál. Az elődöntőben az olasz Matteo Berrettini (7.) vár majd rá – ő is öt szettben búcsúztatta a francia Gael Monfilst (17.) –, aki nem tűnik keményebb diónak Shapovalovnál. A másik ágon viszont ott van az orosz Danyiil Medvegyev (2.) és a görög Sztefanosz Cicipasz (4.) is – de ennyire ne szaladjunk előre.

A hússzoros Grand Slam-győztes – ezzel Novak Djokoviccsal és a svájci Roger Federerrel holtversenyben csúcstartó –, Melbourne-ben egyszer, 2009-ben diadalmaskodó Rafael Nadal 2019 után jutott ismét a négy közé Melbourne-ben, akkor döntős volt. A legutóbbi két tornán a negyeddöntő jelentette számára a végállomást.

A nőknél a világelső ausztrál Ashleigh Barty könnyedén jutott be az elődöntőbe, két sima játszmában bizonyult jobbnak a 21. helyen rangsorolt amerikai Jessica Pegulánál. Az egyoldalú összecsapás 1 óra 4 percig tartott. Barty másodszor jutott a négy közé az Australian Openen, 2020-ban a későbbi győztes amerikai Sofia Keninnel szemben maradt alul az elődöntőben. Ezúttal szintén egy amerikai játékos, a világranglistán csak 51. helyezett Madison Keys lesz az ellenfele, akitől első, 2017-es találkozójukon kikapott, azt követően viszont kétszer is legyőzte már. Keys kedden szintén két játszmában verte a negyedik helyen kiemelt cseh Barbora Krejcikovát.

Australian Open, negyeddöntő:

férfiak:

Nadal (spanyol, 6.)–Shapovalov (kanadai, 14.) 6:3, 6:4, 4:6, 3:6, 6:3

Berrettini (olasz, 7.)–Monfils (francia, 17.) 6:4, 6:4, 3:6, 3:6, 6:2 

nők:

Keys (amerikai)–Krejcikova (cseh, 4.) 6:3, 6:2

Barty (ausztrál, 1.)-Pegula (amerikai, 21.) 6:2, 6:0

 Borítókép: Rafael Nadal megizzadt, de továbbjutott a legjobb négy közé (Forrás: Twitter/#AusOpen)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.