Djokovics hektikus éve folytatódik, elköszönt edzőjétől

Véget ért Novak Djokovics és Marián Vajda közös munkája. A szerb teniszező pályafutását 2006 óta segítette a szlovák szakember. A döntést nem befolyásolta Djokovics idei kálváriája.

2022. 03. 02. 9:49
Marián Vajda,Djokovic
Serbia's tennis player Novak Djokovic returns the ball while his coach Marin Vajda looks on during a training session in Belgrade on October 1, 2018. (Photo by PEDJA MILOSAVLJEVIC / AFP) Fotó: PEDJA MILOSAVLJEVIC / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szlovák teniszedző, Marián Vajda 2006-ban kezdett el dolgozni egy tehetséges szerb fiatallal, az akkor tizenkilenc éves Novak Djokoviccsal. Senki sem sejtette, hogy mi sül ki az együttműködésből.

Djokovics a tenisztörténelem egyik legeredményesebb játékosa lett, húsz Grand Slam-győzelemmel és összesen nyolcvanhat trófeával büszkélkedhet, s rekordot jelentő 361 héten keresztül vezette az ATP-világranglistát. S Vajda lényegében, egy néhány hónapos szünetet leszámítva végig ott volt mellette, amivel ő a sportág történetének legeredményesebb edzője.

A páros 2008-ban ünnepelhette első nagy közös sikerét, Djokovics az Australian Openen szerezte meg első Grand Slam-tornáját, amelyet azóta még tizenkilenc követett.

A szerb játékos időről időre más edzőkkel is dolgozott. Vajda mellett hosszabb-rövidebb ideig szerepet kapott a stábjában Boris Becker, Andre Agassi és Radek Stepanek is, 2019 óta pedig Goran Ivanisevic segíti Djokovics felkészülését.

Ivanisevic színre lépése után Vajda – aki több időt akart tölteni a családjával – már kevesebb versenyre kísérte el Djokovicsot, és ennek a folyamatnak az eredményeként született meg a döntés kettejük között a tavalyi évzáró világbajnokságon, hogy befejezik a közös munkát, de a lépést csak most tárták a nyilvánosság elé.

Vajda fokozatosan vonult háttérbe (Fotó: AFP/Pedja Milosavijelvic)

– Marián ott volt mellettem a pályafutásom legfontosabb és legemlékezetesebb pillanataiban. Hihetetlen eredményeket értünk el együtt, és hálás vagyok a barátságáért és elkötelezettségéért, amellyel mellettem állt az elmúlt tizenöt évben. A professzionális csapatomat elhagyja, de mindig családtag marad – búcsúzott Vajdától Djokovics, s az edzőnek is hasonló gondolatokat fogalmazott meg.

– A Novakkal töltött időm során szerencsés voltam, hogy végigkövethettem, ahogy a ma ismert játékossá fejlődött. Kimondhatatlan büszkeséggel gondolok vissza az együtt töltött időszakra, és nagyon hálás vagyok a közös sikerekért. A legnagyobb támogatója maradok a pályán és azon kívül is – hangsúlyozta Vajda, aki akkor is kiállt Djokovics mellett, amikor a szerbet kiutasították Ausztráliából.

Novak Djokovics nem vette fel a koronavírus elleni vakcinát, emiatt pedig sok nagy versenyről le kell mondania idén. A szerb játékos múlt héten, Dubajban játszott először, de meglepetésre már a negyeddöntőben kikapott, így elvesztette a világelsőséget, az orosz Danyiil Medvegyev mögé csúszott a ranglistán. A visszaelőzés sem lesz könnyű, ugyanis a szerb teniszező oltatlansága következtében a két amerikai mesterversenyen, Indian Wellsben és Miamiban sem indulhat, és a további programja is nagyban függ attól, hogy az egyes viadalok helyszínein milyen biztonsági intézkedések lesznek érvényben a tornák idején. A franciák az eredeti, Djokovicsnak kedvező bejelentés óta négy hónapra csökkentették a türelmi időt azok esetében, akik a közelmúltbeli Covid-fertőzéssel váltanák ki a kötelező oltást, ez alapján a szerb decemberi pozitív PCR-tesztje nem elég ahhoz, hogy részt vehessen a Roland Garroson.

A legfontosabb versenyek, a Grand Slam-tornák közül egyelőre Wimbledon az egyetlen, ahol a jelenleg érvényben lévő szabályok alapján elindulhatna Djokovics.

Ehhez a bizonytalan helyzethez képest valójában az előkészített edzőváltás lehet a legkevésbé hatással Djokovics teljesítményére, s ahogy a döntés megjelölt időpontjából kiderül, az idei események abban nem játszottak szerepet. Bár Vajdával véget ért Djokovics hosszú együttműködése, Goran Ivanisevic maradásával biztosított a folytonosság.

Borítókép: Marián Vajda és Novak Djokovics hosszú éveken át dolgoztak együtt (Fotó: AFP/Pedja Milosavijelvic)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.