Már nincs ok kifütyülni a Barcelona 140 millió eurós csillagát

Bő egy hónappal ezelőtt az FC Barcelona közönsége kifütyülte Ousmane Dembélét, akit a klub átadólistára tett, ki is került a csapat keretéből. Azóta azonban úgy játszik, ami méltó a katalán együttes történetének legdrágább igazolásához. A 24 éves szélső pálfordulásának két kulcsfigurája van: a vezetőedző Xavi és a csatártárs Aubameyang.

2022. 03. 22. 20:22
Dembele
FC Barcelona v CA Osasuna - La Liga Santander
Ousmane Dembele during the match between FC Barcelona and CA Osasuna, corresponding to the week 28 of the Liga Santander, played at the Camp Nou Stadium, in Barcelona, on 13th March 2022. (Photo by Joan Valls/Urbanandsport /NurPhoto) (Photo by Urbanandsport / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ousmane a játékával tapssá fogja változtatni a füttyszót! – jelentette ki Xavi február közepén, a Napoli elleni hazai Európa-liga-meccs (1-1) után, amelyen a Nou Camp közönsége kifütyülte az utolsó huszonöt percre becserélt Dembélét. Akkor már nem először egyébiránt.

A katalán drukkerek meccsek óta füttyszóval tüntettek a francia szélső ellen, aki visszautasította a klub hosszabbítási ajánlatát, ugyanakkor távozni sem volt hajlandó a téli átigazolási időszak végéig, 

Így – jelen állás szerint is – nyáron lejár a szerződése, és ingyen távozhat oda, ahová csak szeretne.

Érthető, hogy rosszallták ezt Barcelonában, hiszen a súlyos anyagi gondokkal küszködő együttes 2017-ben 105 millió eurót fizetett Dembéléért a Dortmundnak, és azóta is kénytelen törleszteni a német klubnak a különböző pályára lépési bónuszok miatt, így a teljes vételár mostanra elérte a 140 milliót. Dembélé ezzel már a Barcelona történetének a legdrágább igazolása, aki öt év után, rengeteg sérüléssel és kevés kimagasló teljesítménnyel a háta mögött ingyen léphet le.

Még bő egy hónapja is hurráoptimizmusnak tűntek Xavi szavai, kevés esély volt arra, hogy Dembélé bocsánatot nyer Nou Campban. Január végén még maga a vezetőedző jelentette ki, hogy a francia játékos vagy beadja a derekát és hosszabbít, vagy mennie kell. S ezt nyomatékosítva kihagyta őt az Athletic Bilbao elleni kupameccs, majd az Alavés elleni bajnoki keretéből.

Dembélé azonban kitartott, csendben tűrte a jogosnak tűnő pofonokat, majd az ominózus Napoli elleni füttyszó után Xavi váratlan, védelmező szavai mintha fordulatot hoztak volna. Három nappal később Dembélé először volt kezdő a Barcelonában az ultimátumba torkollott hosszabbítási ügy óta, és gólpasszt adott a Valencia elleni 4-1-es győzelemkor.

Az a meccs nemcsak a világbajnok szélsőnek volt új kezdet, hanem akkor indult a Xavi vezette Barcelona sikerszériája, amely az elmúlt hét végén megnyert El Clásicóval együtt már öt győztes La Liga-mérkőzésből áll. S ezeken Dembélé szárnyalt, egy gól mellett hét gólpasszt osztott ki, ebből kettőt legutóbb a Real Madrid ellen 4-0-ra megnyert rangadón.

Dembélé lendületet vett Fotó: NurPhoto via AFP

– Példaértékű a professzionalizmusa – jelentette ki Xavi az irányítása alatt újjászületett Dembéléről. – Sok mindent hallottam róla, mielőtt átvettem a csapatot. Hogy nem profi, hogy nem vigyáz magára… Mindennek épp az ellenkezőjét látom. Az edzéseken jól teljesít és pozitív a kisugárzása a csapatban. A többit majd meglátjuk. 

A szerződése lejár az idény végén, rajta és a klubon múlik, mi lesz a sorsa. Én csak annyit mondhatok, hogy olyan játékos, akit nagyon kedvelek.

Dembélé a 2017-es érkezése óta egyértelműen az elmúlt egy hónapban nyújtotta a legjobb teljesítményt a Barcelonában, amelyből eddig leginkább a sérülései miatt tűnt ki. 138 meccsen 32 gólja és 30 gólpassza van a katalán csapat színeiben, ami amúgy egyáltalán nem rossz mutató, az viszont elképesztő, hogy 102 találkozót hagyott ki sérülés vagy betegség miatt.

Abban, hogy hirtelen megváltozott a hozzáállása, nagy szerepe lehet a február elején az Arsenaltól szerződtetett Pierre-Emerick Aubameyangnak, akivel korábban Dortmundban is megtalálta a közös hangot. Mindössze egy idényt töltöttek együtt a német klubban, de az mindkettejüknek karriercsúcsot hozott: Aubameyang 31 találattal, Robert Lewandowskit megelőzve a Bundesliga gólkirálya lett, Dembélé pedig a 13 gólpasszával robbant be a köztudatba olyannyira, hogy mélyen a zsebébe nyúlt miatta a Barca.

– Remélem, hogy még legalább egy-két évig együtt játszhatunk, mert nagyon élvezem – nyilatkozta Aubameyang a Dembélé és közte meglévő harmóniáról, ami az El Clásicón a Barcelona első gólja előtt is látszott. – Amióta a csapatnál vagyok, hihetetlenül keményen edz, és mindenki láthatja, gólokat készít elő. Én sosem kételkedtem benne, mert jól ismerem korábbról. Gondoskodom róla, hogy mosolyogjon, a legfontosabb ugyanis az, hogy boldog legyen!

Ezek szerint csak ennyire volt szüksége Dembélének: egy edzőre, aki bízik benne, és egy jó barátra, akivel élvezi a közös futballt. Mindarra, amit a múltban Ronald Koeman és nem tudott megadni neki.

Mostanra a füttyszó elhalkult, és hamarosan a taps is kijárhat a franciának, aki már egyáltalán nem biztos, hogy el akarja hagyni a Nou Campot a nyáron.

Borítókép: Ousmane Dembélé (Fotó: NurPhoto via AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.