A Fradi-titok nyomában: Rebrov távozása után még egy edzőváltás is belefért

A Ferencváros tavaly egy fordulóval később, három körrel a bajnokság vége előtt biztosította be a címvédését. Idén még erre is rátett a zöld-fehér kompánia. A magyar riválisok gyengültek vagy a Fradi erősödött? Tényleg kinőtte az FTC az NB I-et?

2022. 04. 25. 6:44
Sztanyiszlav Csercseszov bajnoki címmel kezdett a Népligetben Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rejtett bizonyos kockázatokat a 2021–22-es magyar pontvadászat a Ferencváros szempontjából. A zsinórban három bajnoki cím sikerkovácsa, Szergej Rebrov távozott, a klubvezetés úgy ítélte meg, hogy az osztrák Peter Stöger irányításával képes lesz megismételni az ukrán edző sikereit.

Fotó: Mirkó István

A nyári kezdet újabb nemzetközi főtáblás szerepléssel kecsegtetett, de már ekkor kezdett repedezni a kapcsolat a csapat néhány játékosa és az edző között. Hiába búcsúztatta el a szerencsés Üllői úti gyeptéglának (is) köszönhetően a Slavia Prágát a magyar rekordbajnok, a Young Boys elleni BL play-off meccs előtti sajtótájékoztatóra nem érkezett meg Franck Boli, aki hivatalosan dugóba keveredett. Mert volna ilyet tenni Rebrovnál…

Fotó: Mirkó István

Stöger előbb a tartalékokhoz küldte, majd visszarendelte. Mindenki várta a szigorúbb végkifejletet, végül Boli maradt. Olyannyira, hogy tegnap gólpasszt adott jó barátjának Nguen Tokmacnak az Újpest elleni derbin , amelyen a Fradi négy fordulóval a bajnokság vége előtt bebiztosította az elsőségét, a címvédését. De ne siessünk előre az időben. Stöger a rebrovi alapokra épített, is hálás lehet neki, amiért beépítette a csapatba Vécsei Bálintot, aki ma már a felnőtt válogatottba is rendszeresen meghívót kap. Stögerrel az Európa-liga főtáblájára jutott a Ferencváros, s ugyan voltak ígéretes mérkőzései, mégsem volt elégedett a klubvezetés az osztrák szakember vezetési stílusával, és tavaly decemberben éppen a Leverkusen elleni hazai El-búcsú után menesztette őt. Karácsony előtt négy nappal pedig megérkezett Sztanyiszlav Csercseszov, az új edző, aki az első helyen vette át a címvédőt.

Nem tűnik merész kijelentésnek az események tükrében, hogy az oszét származású edzőnek nem is elsősorban a bajnoki cím megszerzése volt a feladata, hiszen ezt az utóbbi években (egyébként jogosan) alapvetésnek tekintették az Üllői úton, hanem egy olyan versenyképes keret, csapat kialakítása, amelyik az új szezonban (ahogy korábban zsinórban háromszor) is eljut legalább az Európa-liga csoportköréig.

Fotó: Fradi.hu/Molnár Ádám

Ennek szellemében erősített a télen a Fradi, kiszemeltjei előbb-utóbb kikötöttek az Üllői úton, tovább erősítve az idegenlégiós kontingenst. Januárban és februárban, azaz a téli átigazolási időszakban a Soroksárról szerződtetett Pászka Lórándon kívül csupa külföldi labdarúgó, Anderson Esiti, Fortuna Bassey, Carlos Auzqui és Marquinhos érkezett. Csercseszov Esitit használta a legtöbbször, őt építette be a csapatba. Abba a csapatba, amely már a naptári év elején meggyőző előnnyel vezetett a Puskás Akadémia és a Kisvárda előtt. És ahogy haladtunk előre az időben, a különbség folyamatosan nőtt. Nem véletlenül mondta a napokban a Magyar Nemzetnek Lovrencsics Gergő, a Ferencváros tavalyi csapatkapitánya, hogy az NB I-ben csak egy kiemelkedő csapat van.

Fotó: Fradi.hu

A felcsútiak és a szezon meglepetéscsapata, a Kisvárda ellen sem volt feltűnő, legalábbis eredményben nem mutatkozott meg Csercseszov csapatépítéssel kapcsolatos kihívása. Mint már utaltunk rá, kimondva, kimondatlanul 2022 nyarára, a nemzetközi kupaporond nyitányára kell minőségi csapatot összegyúrnia a korábbi orosz kapitánynak. Nehezen lehet eldönteni, hogy a Ferencváros vagy az NB I erejét jelzi-e jobban, hogy szinte alig látszott meg a csapat eredményességén Ryan Mmaee kiesése és a télen a spanyol első osztályú Granadához távozott házi gólkirály, Myrto Uzuni hiánya.

Fotó: Mirkó István

A Fradi – olykor a Rebrov-éra erényeit csillogtatva – nem mindig szép és látványos, de kétségkívül eredményes játékkal érkezett el a 29. fordulóig. És a Puskás Akadémia megtette azt a szívességet a bajnoknak, hogy nem győzte le az NB I anyagilag az egyik legstabilabb csapatát, az FTC egykori kihívóját, a Mol Fehérvárt.  Az Újpest elleni győzelem biztosította a klub 33., zsinórban a negyedik bajnoki aranyérmét.

Ugyan nincsen jelentősége, pusztán játék a számokkal és a szavakkal: a Ferencváros Rebrovval az utolsó hat (!) bajnokinak úgy vághatott neki, mint a nagy előnyben lévő teniszező: több meccslabdával. A Puskás Akadémia és a Kisvárda elleni döntetlen után – akárcsak idén – az Újpest legyőzése jelentette a bajnoki címet a zöld-fehéreknek. Idén már az első meccslabdáját értékesítette a Fradi, a lilák ellen egyébként sem volt nehéz megtalálni a megfelelő motivációt.

Fotó: Fradi.hu

Csercseszov az „aranymeccs” utáni sajtótájékoztatón azt ígérte, hogy nem fog kísérletezni a hátralevő fordulókban, sérülés és eltiltás miatt egyébként is változtatásra kényszerül, de mindenesetre nem a tartalékcsapattal áll ki a bajnoki hajrára. Már csak azért sem, mert Csercseszov eredményességét is a nemzetközi porondon mutatott teljesítmény határozza meg.

Nem megbántva az NB I mezőnyét, Lovrencsics Gergővel nehéz vitatkozni, a Ferencvárosnak és az NB I-nek is jót tenne még egy-két erős csapat.

Borítókép: Csercseszov munkáját a nemzetközi produkció árazza be (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.