Drámai végjátékkal bajnok a Ferencváros

Mindent elkövetett az Újpest, hogy elrontsa a Ferencváros aranyünnepét a Groupama Arénában. Budu Zivzivadze vezetést szerzett a liláknak, de ezt előbb Tokmac Nguen egyenlítette ki, majd Vécsei Bálint szép góljával a vezetést is megszerezte a címvédő. A második félidőben többször is lezárhatta volna a meccset a Fradi, a tűzzel játszott Csercseszov csapata, a 95. percben Croizet egyenlített, de a gólját kezezés miatt érvénytelenítették. A Fradi 2-1-re nyert, és megvédte a bajnoki címét.

2022. 04. 24. 19:29
Vécsei Bálint szép gólja nem csak győzelmet, bajnoki címet is ért a Fradinak Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintha csak a kilencvenes évek hangulata köszönt volna vissza. A Fradi presszó előtt nevét skandálták a zöld-fehér drukkerek; talán éppen bent szürcsölgette a kávéját a korábbi sikeredző, az elképesztő embertömeg miatt esély sem volt arra, hogy kiszúrjuk Nyílt. 

Egy körrel beljebb, immár a sajtóközpontban az 1992-es bajnokcsapat középső védője, Telek András adott interjút a klub tévéjének.  Az újabb visszacsatolást a Nyilasi-féle bajnokcsapat jobbhátvédjéről, Simon Tiborról való emlékezés jelentette. A húsz éve meggyilkolt védőre mécsesgyújtással emlékeztek a Fradi-sasnál.

Mivel az FTC első számú üldözője, a Puskás Akadémia szombaton nem tudta legyőzni a Mol Fehérvárt, így a Fradi a mérkőzés előtt a hatodik helyen álló Újpest elleni esetleges győzelmével bebiztosíthatta a sorozatban negyedik, összességében a bajnoki címét.

Az idei főszereplők névsora, magyarán a kezdőcsapat a Ferencváros és ősi ellenfele, az Újpest oldalán is szolgált érdekességekkel. A sorozatban negyedik bajnoki címére hajtó Fradiban Sztanyiszlav kisebb meglepetésre a kezdőbe jelölte Pászka Lórándot, aki a hét közben, Győrben kezdett először tétmeccsen az FTC-ben. Rajta kívül két magyar, és Vécsei Bálint alkotta a magyar magot. A Ferencváros a Dibusz – Vécsei, Blazic, Kovacevic, Pászka – Esiti, Laidouni – Zachariassen, Nguen, Somália – Boli tizeneggyel állt fel az Újpest ellen.

Milos Kruscsics alaposan felforgatta a Pakstól a hétközi kupaelődöntőben 3-0-ra kikapott Újpest csapatát. A lilák mestere kihagyta Nikola Mitrovicot, Branko Pauljevicset és Abdoulaye Diabyt, két magyar játékos kapott helyet a kezdőben: a kapus, Banai Dávid és a csapatkapitány, Csongvai Áron.

Íme: Banai – Kastrati, Csongvai, Kutrumpisz, Antonov – Bouma, Bjelos, Onovo – Croizet, Zivzivadze, Beridze.

Rögtön a meccs elején megszerezhette volna a vezetést a Fradi, de egy ígéretes jobb oldali akció végén Somalia középre adását Boli és Zachariassen is elvétette. 
A lilák erre egy tizenegyesgóllal válaszoltak: Esiti akasztotta Beridzét a 16-oson belül, Karakó játékvezető nem sokat habozott, a tizenegyespontra mutatott: az Újpest házi gólkirályjelöltje, a grúz Budu Zivzivadze a bal alsó sarokba lőtt. Dibusz a másik sarokra vetődött. Vezetést szerzett az Újpest. Örömtüzek égtek a vendégszektorban – szó szerint.

A bekapott góltól kicsit lefagyott a Ferencváros, többet birtokolta a labdát, de hiányzott a ritmus a játékából, a támadásait lassan, gyakran kiszámíthatóan szövögette. 
Szűk húsz perc telt el a rangadóból, amikor Pászka okos labdával kínálta meg Bolit, de az elefántcsontparti csatár túlgondolta a lehetőséget.
Pillanatok múlva egyenlített a Fradi, és ez az akció is az Újpest bal oldalán futott. Boli a jobb szélen adta középre a labdát, Kastrati elvétette, Nguen Tokmac azonban nem, és állítgatás nélkül félmagasan a kapu közepébe lőtt.

Nemanja Antonov kapu közepébe tartó lövésével éledezett az Újpest. Felélénkült a vendégcsapat: Eseti és Kovacevic meg nem értése után zavartalanul futott egy akció a Fradi bal oldalán, a szárnyváltás után Antonov lőtt mellé, majd ugyanő tévesztette el a célt.

Fotó: Mirkó István

Nehezen lehetett eldönteni, hogy tudatosan adja át a területet a bajnokaspiráns vagy a lilák javultak fel a félidő hajrájára. Mindenesetre az Újpest birtokolta többet a labdát, de helyzetet nem tudott kialakítani.

És ahogy az ilyenkor lenni szokott, egy formás zöld-fehér támadás végén Vécsei nagyon okosan passzolt Pászka előkészítése után 14 méterről a hosszú alsó sarokba. Pontos befejezés volt. Fordított a Ferencváros. És ez volt az első félidő eredménye.

A szünetben cserélt a Ferencváros: Somalia helyett Sammi Mmaae folytatta. Komolyabb zöld-fehér füst telepedett a pálya fölé a hazai szurkolók jóvoltából, ezért állt a játék percig.

A köd távoztával Pászka szép egyéni alakításaival szórakoztatta az FTC-tábort, a 26 éves védőn nem látszott, hogy élete első felnőttderbijén, egy aranyesélyes csapatnál futballozik.

Kisvártatva Tokmac szép kiugratása után Boli lövését blokkolták, de mielőtt Pászka kisétált a szögletzászlóhoz, a lila-fehér tábor „Isten veled, Szőke!” drapériával búcsúzott a napokban elhunyt újpesti vezérszurkolótól.

Újabb hazai helyzet következett: Pászka beadása után Boli lőtt, Banai szépen védett. Újabb hazai lehetőség és újabb Banai-bravúr következett. Laidouini próbálkozott, az Újpest kapusa szenzációs reflexmozdulattal védett. 

Csercseszov újabb cserével módosított csapata hadrendjén: Vécsei helyett Loncart küldte a pályára. Futószalagon jöttek a ferencvárosi helyzetek: Banait naggyá tette Boli. Több meccslabdája is volt a Fradinak, de ezeket rendre elhibázta, pedig könnyedén lezárhatta volna a meccset.

Újabb cserével lehelt életet csapatába Csercseszov: Zachariassent Auqui váltotta. Kruszcsics Mitrovicsot küldte be a pályára. 

Negyedórával a vége előtt Croizet tehette volna zárójelbe a fradista aranyünnepet, de a lövését Dibusz védte. 
A másik oldalon Pászka zárhatta volna le a meccset, de hiába csinált egy okos cselt a tizenhatoson belül, nem talált kaput. 

Karakó játékvezető nyolc percet hosszabbított, ekkor már a pályán volt az Újpest csapatkapitánya, Simon Krisztián is. Nyomtak a lilák a hajrában, de kidolgozott akcióval nehezen tudták riogatni Dibusz kapuját. 

Karakó második sárga lapja után kiállította a csereként beállt ferencvárosi Loncart, így emberelőnyben játszhatta végig az utolsó pár percet a vendégcsapat. És élt is a lehetőséggel az Újpest: Croizet volt az egyenlítő gól szerzője, de a találatot a játékvezető némi videózás után kezezés miatt annulálta. Többre már nem jutott idő. 

A Ferencváros 2-1-re megnyerte az Újpest elleni derbit, és zsinórban negyedik, története harmincharmadik bajnoki címét szerezte meg. 

Labdarúgó NB I, 29. forduló: Ferencváros–Újpest 2-1 (2-1), Groupama Aréna, 22 000 néző, vezette: Karakó. Gólszerző: Tokmac (19.), Vécsei (39.), illetve Zivzivadze (6., 11-esből).

Borítókép: Vécsei Bálint okos góljával dőlt el a rangadó (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.