Az olimpiai bajnok bizonyította: nem a levegőbe beszélt

Alexander Zverev négy szettben búcsúztatta Carlos Alcarazt, a német olimpiai bajnok játszhat a Roland Garros elődöntőjében Novak Djokoviccsal vagy Rafael Nadallal.

2022. 05. 31. 20:08
ZVEREV, Alexander; ALCARAZ, Carlos
Párizs, 2022. május 31. A német Alexander Zverev a spanyol Carlos Alcaraz ellen játszik a francia nemzetközi teniszbajnokság férfi egyesének negyeddöntõjében a párizsi Roland Garros Stadionban 2022. május 31-én. MTI/EPA/Yoan Valat Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Carlos Alcaraz akaratlanul is felbosszantotta Alexander Zverevet. Tokió olimpiai bajnoka 2017 óta minden évben a legjobb hét között zárt a világranglistán, mégsem tartották soha annyira esélyesnek a végső győzelemre egyetlen Grand Slam-torna előtt sem, mint a tizenkilenc éves spanyolt az idei Roland Garrost megelőzően.

Bár kettejük madridi döntője után Zverev is úgy fogalmazott, hogy jelenleg Alcaraz a világ legjobb játékosa, ezt az esélylatolgatást mégsem viselte jól.

Amikor Nadalt és Djokovicsot helyezték elém, az rendben volt. De Alcaraz – itt álljon meg a menet!

Zverev a világranglistán Alcaraz előtt áll, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy Grand Slam-tornán az élmezőnyben töltött évek alatt mindössze egyszer jutott el fináléig, a 2020-as US Openen, amikor ehhez nem kellett egyetlen, aktuálisan a top 20-ban jegyzett játékost sem legyőznie.

A fiatal spanyol mindenki másnál többet, négy ATP-tornát nyert idén, tízmeccses győzelmi sorozattal érkezett Párizsba, amely során legyőzte Zverev mellett Novak Djokovicsot, Rafael Nadalt és Sztefanosz Cicipaszt is, azaz mindenkit, akit rajta kívül még a végső győzelemre esélyesnek tartottak a szakértők.

Ilyen előzmények után Zverev motivációjával nem lehetett probléma, és az első szettet valóban meg is nyerte a német, aki tizenkettedik nekifutásra végre legyőzött volna egy top 10-es ellenfelet Grand Slam-tornán.

Alcaraz többet hibázott, mint ellenfele, és némileg szokatlan módon ki is mutatta a frusztráltságát. Néha ugyan lehetetlen helyzetekből is megmentette a labdameneteket, de a legfontosabb pontoknál Zverev koncentrált jobban, és egyetlen brékkel megnyerte a második játszmát is.

A közönség egyértelműen Alcaraz oldalán állt, minden apró jelnél biztatták a spanyolt, aki a harmadik szett hajrájában végre meg tudott fordítani bréklabdáról egy adogatójátékot, majd a legjobb pillanatban vette el Zverev adogatását, és szépített.

A negyedik játszmában azonban Alcaraz kettős hibája után ismét Zverev került előnybe, és 5:4-nél a továbbjutásért adogathatott. Mégsem került hozzá közel, hogy kiszerválja a győzelmet.

A tie breakben mind a ketten elképesztően magas színvonalon játszottak, több volt a fogadópont is, mint várni lehetett. Előbb Zverev hárított szettlabdát, majd Alcaraz meccslabdát, de utóbbiból a másodikat már kihasználta a német.

Alexander Zverev először győzött le top 10-es játékost Grand Slam-versenyen, alátámasztotta a szavait Carlos Alcaraz ellen, és bejutott az elődöntőbe.

A meccs utáni interjúban pedig a német teniszező sportszerűen megjegyezte, hogy Alcaraz biztosan sokszor megnyeri majd a Roland Garrost.

Jó felvezetés volt Novak Djokovics és Rafael Nadal rangadója elé.

A női versenyben két olyan teniszező jutott az elődöntőbe, aki ezzel megjavította karrierje legjobb Grand Slam-eredményét: az olasz Martina Trevisan a tavalyi US Open-döntős Leylah Fernandezt, a tizennyolc éves Coco Gauff honfitársát, a korábbi US Open-bajnok Sloane Stephenst győzte le. Udvardy Luca a juniorok között egyesben és párosban is kiesett.

Roland Garros

Férfi egyes, negyeddöntő

Zverev (német, 3.)–Alcaraz (spanyol, 6.) 6:4, 6:4, 4:6, 7:6

Női egyes, negyeddöntő

Trevisan (olasz)–Fernandez (kanadai, 17.) 6:2, 6:7, 6:3

Gauff (amerikai, 18.)–Stephens (amerikai) 7:5, 6:2

Lány egyes, második forduló

Havlicková (cseh, 9.) – Udvardy 5:7, 6:2, 7:5

Lány páros, első forduló

Ciric Bagaric, Costoulas (horvát, belga, 7.)–Udvardy, Vargová (magyar, szlovák) 6:3, 6:3

Borítókép: Alexander Zverev (Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.