Vissza a kezdetekhez, de Nadal már nem nevet Djokovicson

Bár kedden még csak negyeddöntőket rendeznek a Roland Garroson, mégis a keddi programban szerepel a párizsi tenisztorna legjobban várt összecsapása. A világelső Novak Djokovics és a Grand Slam-trófeák számát tekintve csúcstartó Rafael Nadal szenzációs párharcának ötvenkilencedik felvonása következik este, várhatóan 20.45-ös kezdéssel.

2022. 05. 31. 6:56
Rafael Nadal Novak Djokovic Djokovics Roland Garros
COMBO-FILES-TENNIS-FRA-OPEN Fotó: AFP/ANNE-CHRISTINE POUJOULAT, JULIEN DE ROSA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lényegében egybehangzó vélemény volt a teniszszakírók körében, hogy 2021 legjobb mérkőzését Novak Djokovics és vívta. A két klasszis tavaly a Roland Garros elődöntőjében több mint négy órán át küzdött egymás ellen, végül négy játszmában a szerb játékos jutott tovább. Részben a spanyol sérülései, részben a világelső oltatlansága miatt azóta egy évet kellett várni, hogy Djokovics és Nadal ismét egymásnak feszüljön.

Összességében viszont az ötvenkilencedik felvonása következik a sportág történetének egyik legnagyobb rivalizálásának, amely tizenhat éve éppen egy Roland Garros-negyeddöntőn indult. Akkor két elvesztett játszma után a még GS-trófea nélküli Djokovics feladta a mérkőzést, s megmosolyogtatta a címvédő Nadalt, amikor azt nyilatkozta a mérkőzés után, hogy az ő kezében volt a meccs a sérülése előtt.

Azóta már a szerb is kivívta magának a tiszteletet, mindketten nyertek húsz Grand Slam-tornát – Nadal a huszonegy sikerrel abszolút csúcstartó a férfiak között –, s tenisztörténelmi jelentőségű összecsapásokat adtak az örökkévalóságnak. 2012-es Australian Open-döntőjük a leghosszabb Grand Slam-finálé, Djokovics öt óra, ötvenhárom perc alatt nyert. Vívtak ötszettes klasszikust Wimbledonban és a Roland Garroson is, és ha nem is kivétel nélkül, de rendszeresen a legjobbat hozzák ki egymásból.

A Roland Garroson tizedszer csapnak össze – egyetlen más tornán sem játszottak ennyiszer egymás ellen –, a párizsi mérleg 7-2 Nadal javára, de az a két Djokovics-győzelem több, mint amennyit mindenki más összesen fel tud mutatni a spanyol ellen a salakpályás Grand Slam-tornán.

A negyeddöntő előtt Djokovics nyilatkozott magabiztosabban.

– Örülök, hogy eddig nem töltöttem túl sok időt a pályán, hiszen Nadal ellen mindig nagyon fizikális csatára kell számítani.

Ellene játszani a legnagyobb kihívás a Roland Garroson, de készen állok, jó formában érzem magamfogalmazott Djokovics, aki az első négy fordulóban egyetlen játszmát sem veszített.

Nadal viszont a nyolcaddöntőben alaposan megizzadt nagybátyja új tanítványa, a kanadai Félix Auger-Aliassime ellen, öt játszmára volt szüksége a továbbjutáshoz. A sajtótájékoztatón pedig utalt arra, hogy bármennyire is szeret teniszezni, az ő karrierje is a vége felé közeledik.

– Ahhoz képest, hogy néhány hete milyen állapotban voltam, nagyon boldog vagyok, hogy negyeddöntőre készülhetek a világelső ellen.

Minden meccsről, amit itt játszom, elképzelhető, hogy az utolsó mérkőzésem lesz a Roland Garroson pályafutásom során – fogalmazott sejtelmesen Nadal.

S ezzel még egy okot adott a teniszrajongóknak arra, hogy minden percét kiélvezzék az ötvenkilencedik Djokovics–Nadal-összecsapásnak.

Borítókép: Rafael Nadal és Novak Djokovics ismét összecsap (Fotó: AFP/Anne-Christine Poujoulat, Julien De Rosa)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.