A Milák–Dressel csata elmarad a vb-n, de a magyar–amerikai nem!

Az amerikai szupersztár, Caeleb Dressel visszalépése után a kétszázon világcsúccsal aranyérmes Milák Kristóf 100 pillangón is első számú aranyesélyes a budapesti vizes vb-n, és a legjobb idővel jutott az elődöntőbe. Ugyanő a 4×200-as gyorsváltót már a döntőbe segítette, ahol az Egyesült Államok lesz a legnagyobb ellenfél este.

2022. 06. 23. 10:35
MILÁK Kristóf
Vizes vb 2022 - Úszás - Milák Kristóf világcsúccsal aranyérmes 200 méter pillangón Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy Sós Csaba is fogalmazott lapunknak a vb előtt , az egész szakma a férfi 100 pillangót várta a legjobban a budapesti viadalon, hiszen ez a szám kecsegtetett a legizgalmasabb összecsapással a két gigász, és között. Az már szerdán kiderült, hogy a nagy csata elmarad, ugyanis a 100 pillangó címvédője és világcsúcstartója, Dressel egészségügyi okra hivatkozva visszalépett a vb-n való további szerepléstől.

Így Milák első számú aranyesélyessé lépett elő a számban, amelynek az előfutamában bizonyította is a fölényét. Kereken egy másodperccel lassabb időt úszott az egyéni csúcsánál (49,68), amellyel tavaly a tokiói olimpián szoros küzdelemben ezüstérmes lett Dressel mögött, de 

ez is elég volt Miláknak ahhoz, hogy a legjobb idővel (50,68) jusson tovább a délutáni középdöntőbe.

Lett volna még egy magyar induló 100 pillangón, ám Szabó Szebasztián a rajt előtt visszalépett a számtól. Ő alighanem a délelőtti programban szintén szereplő 50 gyorsra tartalékolt, amelyben az ugyancsak címvédő Dressel visszalépése miatt nyíltabb lett a küzdelem, és több keresnivalója van. Szabó a 12. idővel, az egyéni csúcsának a beállításával (21,99) jutott tovább az elődöntőbe.

SZABÓ Szebasztián
Szabó Szebasztián a vizes vb-n Fotó: Kovács Tamás

Milák kis pihenő után újra vízbe ugrott, ezúttal a 4×200 méteres gyorsváltó tagjaként. 

A fiúk ugyanebben a felállásban – Milák mellett Németh Nándor, Molnár Richárd, Holló Balázs – 2017-ben junior világcsúccsal (7:10,95) nyerték meg a korosztályos vb-t Indianapolisban. 

Két évvel később az amerikaiak Budapesten vágtak vissza, és a Duna Arénában döntötték meg a rekordot (7:08,37).

A középdöntőben az derült ki, hogy este az amerikai és a magyar váltó ezúttal már szemtől szemben csatázhat egymással nagyot: Milákék országos csúccsal (7:07,46) háromnegyed testhosszos előnnyel a dél-koreaiak előtt megnyerték a futamukat, összesítésben pedig a harmadik helyen bejutottak a döntőbe. A legjobb idővel az Egyesült Államok került a fináléba (7:04,39).

Milák este kétszer úszik

– Nehéz lesz, 100 pillangón a döntőbe jutás a cél, szeretnék jól, határozottan úszni, de a gyorsváltóra fogom tartalékolni az energiámat – jelezte előre Milák, akinek az esti programban is két fellépése lesz.

Burián Katalin a szám kétszeres Eb-bronzérmeseként, úszás közben a szemüvegével bajlódva, a kilencedik helyen jutott tovább 200 háton a középdöntőbe. Ugyanitt a mindössze 15 éves Molnár Dóra is továbbjutott, sőt meglepetésre megelőzte Buriánt, és a hetedik helyen kvalifikálta magát az elődöntő mezőnyébe.

Késely Ajna némi csalódást okozva nem jutott be a 800 gyors döntőjébe, miután az egyéni legjobbjától több mint 15 másodperccel elmaradva a 12. helyen kiesett.

Este két döntőben lesz magyar érdekeltség: 200 háton Telegdy Ádám és Kovács Benedek áll rajthoz, a 4×200-as gyorsváltóban pedig Milákék hozhatják lázba a közönséget. 

Vizes vb, úszás, csütörtök délelőtti előfutamok magyar helyezettjei (vastaggal szedve a továbbjutók):
Férfiak: 100 pillangó: 1. Milák Kristóf (50,68); 50 gyors: 12. Szabó Szebasztián (21,99); 4×200 gyorsváltó: 3. Magyarország (7:07,46)
Nők: 200 hát: 7. Molnár Dóra (2:10,88), 9. Burián Katalin (2:11,47), 50 pillangó: 24. Varga Dominika (26,91); 800 gyors: 12. Késely Ajna (8:38,64)

Borítókép: Milák Kristóf a budapesti vizes vb-n a Duna Arénában (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.