Gurisatti: Néha szeretjük a nehezebb utat választani

A magyar női vízilabda-válogatott kiváló kezdés után 10-9-re kikapott Olaszországtól a vizes világbajnokság szerdai csoportmérkőzésén, ezzel tulajdonképpen eldőlt, hogy nem végez az A csoport élén. A találkozó után a főszereplőket a vereség okairól kérdeztük.

2022. 06. 23. 8:02
GURISATTI Gréta; BÍRÓ Attila; MAHIEU Geraldine
Budapest, 2022. június 20. Gurisatti Gréta (b) és Mahieu Geraldine között Bíró Attila szövetségi kapitány a vizes világbajnokság nõi vízilabda tornáján, az A csoportban játszott Magyarország - Kolumbia mérkõzés szünetében a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2022. június 20-án. Magyarország - Kolumbia 35-4. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem bírt Olaszország legjobbjaival női vízilabda-válogatottunk, 10-9-re kikapott tőlük a magyar csapat szerdán a Hajós uszodában. A mérkőzés kezdetén semmi sem utalt a rossz végkimenetelre, gyorsan kétgólos előnybe kerültek Bíró Attila lányai, a mérkőzés előrehaladtával viszont egyre több hiba csúszott a játékukba. Ez pedig a dél-európaiak ellen végzetes lehet, mint azt a szövetségi kapitány kifejtette.

– Úgy kezdtük a mérkőzést, ahogy azt elképzeltem, bár védekezésben akadt akkor is egy-két hiba. A második félidőben a védekezés és támadás terén is hullámvölgybe kerültünk. Ez mindig benne van a meccsben, hiszen nagyon hosszúak a mérkőzések, de sajnos most nagyobb volt a hullámvölgy, mint amire számítottam. A védekezésünk kicsit szétesett, főleg az emberhátrányos szituációkban. Ezt kihasználta az ellenfél, és egy vérszemet kapott olasz csapatot nehéz legyőzni – jelentette ki Bíró Attila. – Reménykedtem benne, hogy kimászunk a gödörből, de nem volt elég bennünk a döntetlenhez, esetleg egy szűk győzelemhez. Készülünk a pénteki meccsre, és bízom benne, hogy akkor egy fokkal jobban tudunk játszani. Ennek a csapatnak még sokat kell fejlődnie, hogy a második héten legyen sanszunk a négybe jutni, úgyhogy egyelőre a Kanada elleni meccs a legfontosabb. Aztán meglátjuk milyen ágon, merre tovább.

A mérkőzésen egy gólt dobó Gurisatti Gréta úgy látta, a gyakori kiállítások jelentették a porszemet a gépezetben.

– Nagyon sokszor voltunk emberhátrányban, emiatt más felállásban kellett játszanunk. Ráadásul voltak néhányan, akiknek két hibájuk is volt, ezért pihentetni kellett őket, nehogy kipontozódjanak, a harmadik negyedben ketten mégis kipontozódtak. Emiatt felcserélődtek kicsit a posztok. Természetesen mi abban a felállásban vagyunk a legjobbak, amiben kezdeni szoktunk, nem véletlen játszunk úgy. Ennek a hatása elől és hátul is látszódott. Egyszer-kétszer volt olyan szituáció, amikor gyorsabban, bátrabban kellett volna lőnünk, néha túljátszottuk a támadásokat. A támadásaink a második félidőben akadoztak. Emellett hátul kaptunk két olyan gólt, amit máskor nem szoktunk. Ezt nagyon sajnálom – fogalmazott a Magyar Nemzetnek a közelmúltban a Ferencvároshoz igazolt játékos. – Mindent megtettünk azért, hogy ma győzzünk, ez sajnos nem sikerült. Most ezt átbeszéljük a stábbal és a játékosokkal is, aztán éjfélkor elengedjük az egészet, mert holnaptól már a Kanada elleni meccsre készülünk. Az a legfontosabb, hogy azt a mérkőzést megnyerjük. Biztos vagyok benne, hogy ezzel a mentalitással fogunk megérkezni az uszodába.

A vereséggel tulajdonképpen biztossá vált, hogy a magyar válogatott nem végez az A csoport első helyén, mivel pénteken úgy kellene megvernie Kanada csapatát, hogy közben Olaszország kikap a vb-újonc Kolumbiától, amire nem túlzás kijelenteni, hogy nincs esély. A csoportelsők a nyolcaddöntők helyett azonnal a negyeddöntőbe jutnak, több idejük jut a pihenésre. Gurisatti szerint talán nem is baj, hogy nekik ez nem adatik meg.

– Ez majd csak a végén derül ki, de nem feltétlenül rossz, hogy nem lesz plusz egy nap szünetünk, csoportelsőség esetén összesen három nap szünetünk lett volna. Egyébként is, azt gondolom magunkról, hogy néha szeretjük inkább a nehezebb utat választani. És ha már így alakult, akkor ebből szeretnénk kihozni a maximumot. Mindenki tükörbe tud nézni este, mert megtette azt, amit az adott szituációban a legjobb döntésnek, megoldásnak gondolt. Természetesen mi is emberek vagyunk, látjuk azt, hogy mi volt a hiba. Most az a kérdés – mint minden sportolónál –, hogy milyen gyorsan tudunk ezen túllépni és megújulni – tette hozzá a 26 éves pólós.

Este a férficsapatunkért szoríthatunk, 21 órakor Brazília válogatottjával csapnak össze a Margitszigeten.

Borítókép: Gurisatti Gréta (balra), Bíró Attila és Mahieu Geraldine (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.