Ajándék Wimbledonnak a hétszeres győztes visszatérése

Serena Williams egy év után ismét ütőt ragadott. A héten, Eastbourne-ben párosban versenyzett Unsz Dzsábir oldalán, jövő héten viszont a wimbledoni tenisztornán egyesben is újra megméreti magát. Nehéz megmondani, mire lesz képes, de az angliai Grand Slam-torna szervezői nagyon örülhetnek a döntésének.

2022. 06. 24. 7:22
Serena Williams
Serena Williams of the US, playing with Tunisia's Ons Jabeur, returns the ball to Japan's Shuko Aoyama and Taiwan's Chan Hao-ching during their women's doubles quarter final tennis match on day four of the Eastbourne International tennis tournament in Eastbourne, southern England on June 22, 2022. (Photo by Glyn KIRK / AFP) Fotó: AFP/Glyn Kirk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Serena Williams a tenisztörténelem legsikeresebb játékosai közé tartozik. 1999 és 2017 között huszonhárom egyéni Grand Slam-trófeát nyert, ennél többel, huszonnéggyel csak az ausztrál Margaret Court rendelkezik. Williams kislánya, Olympia megszületése óta négy GS-döntőben is játszott azért, hogy utolérje Courtot, de valamennyi alkalommal elbukott az utolsó akadályban.

A negyvenéves amerikai teniszező legutóbb tavaly Wimbledonban játszott, azonban mindössze hat játék után feladni kényszerült a fehérorosz Aljakszandra Szasznovics elleni első fordulós mérkőzését, azóta pedig nem lehetett sokat tudni az egészségügyi állapotáról. Williams üzleti dolgait intézte és az édesapjáról szóló Richard király című filmet népszerűsítette, a hozzá hasonlóan legutóbb tavaly Wimbledonban látott Roger Federerrel ellentétben pedig egyáltalán nem hangsúlyozta újra meg újra, hogy gőzerővel készül a visszatérésre.

Miután tavaly eldőlt, hogy nem játszhatok a US Openen, elengedtem magam, nem edzettem, és jól éreztem magam a bőrömben. De azért próbáltam úgy-ahogy fitt maradni, mert sosem tudhatod, mikor döntesz úgy, hogy benevezel Wimbledonra – nyilatkozta félig humorosan, félig rejtélyeskedve Williams, aki múlt héten teljesen váratlanul bejelentette a közösségi médiában: pályára lép a füvespályás Grand Slam-tornán.

Wimbledon az orosz és fehérorosz játékosok kitiltása miatt kényelmetlen helyzetbe került. A legnagyobb múltra visszatekintő teniszversenyen idén nem lehet ranglistapontokat szerezni, ám úgy tűnik, ez minimális mértékben befolyásolja a mezőny összetételét.

Serena Williams visszatérésével pedig egy váratlan ajándékot is kaptak a szervezők. Az amerikai klasszis a héten csak párosban, a tunéziai Unsz Dzsábir oldalán játszott az eastbourne-i felvezetőtornán, de már itt is érzékelhető volt, mekkora érdeklődés kíséri a meccseit – ez értelemszerűen halmozottan igaz lesz Wimbledonban, ahol egyesben méreti meg magát.

Ons Jabeur Unsz Dzsábir Serena Williams
Unsz Dzsábir és Serena Williams (Fotó: AFP/Glyn Kirk)

– Nagyszerű móka Unsszal játszani. Jól szórakozunk a pályán, és színvonalas meccseket játszottunk. A győzelmek jót tesznek, és természetesen segítenek abban is, hogy több időt töltsek a pályán – árulta el Williams, miután bejutottak az elődöntőbe. Ott Dzsábir térdsérülése miatt – a Grand Slam-torna előtt valószínűleg elővigyázatosságból – már nem lépnek pályára.

A két párosmeccs alapján lehetetlen megmondani, hogy Serena Williams mire lehet képes Wimbledonban. A múltbeli eredményei viszont bármelyik ellenfelét félelemmel tölthetik el. Az amerikai teniszező húsz alkalommal játszott a füvespályás szentélyben, és részvételei több mint felében eljutott a döntőig: hét győzelem, négy vereség a finálébeli mérlege. A füves borítás viszonylag gyors meccsein jöhet ki legkevésbé az esetleges fizikális hátránya a fiatalabbakkal szemben, ellenben itt profitálhat legtöbbet a rutinjából. Wimbledonnál tovább pedig Williams egyelőre nem tekint előre.

– Nagyon szeretem a teniszt, szeretek játszani, különben nem is lennék itt, nem igaz? De a pályán kívüli tevékenységeket is szívesen végzem – fogalmazott a klasszis a karrierje folytatását firtató kérdésre.

Bárhogy is alakul és bármit is jelent majd pályafutásában az idei wimbledoni torna, Serena Williams a tavalyi sérülésnél csak jobb búcsút képzelhet el.

Borítókép: Serena Williams ismét a teniszpályán (Fotó: AFP/Glyn Kirk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.