Milák Kristófnak is keresztbe tehet Michael Phelps volt edzője?

Bob Bowman volt a 23-szoros olimpiai és 26-szoros világbajnok úszólegenda, Michael Phelps edzője. Most a budapesti vizes vb-n szombaton berobbant Léon Marchand felkészítését irányítja. A húszéves francia Cseh László Európa-rekordját megdöntve nyert 400 vegyesen, kétszázon Kós Hubertnek gyűlhet meg vele a baja, és Bowmant ismerve, 200 pillangón Milák Kristófnak is oda kell figyelnie rá.

2022. 06. 19. 13:30
SWIMMING - FINA 19 th WORLD CHAMPIONSHIPS BUDAPEST 2022- training day
Leon Marchand (FRA) competes wins and celebrates his victory on Men’s 400 m Medley final during the 15th FINA Swimming World Championships short course 2021 on June 17, 2022 in Budapest - Hungary - Photo Stephane Kempinaire / KMSP (Photo by KEMPINAIRE Stéphane / KMSP / KMSP via AFP) Fotó: AFP/KEMPINAIRE Stéphane
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Léon Marchand volt a Duna Arénában tartott úszódöntők első napjának a legnagyobb sztárja. A francia úszó 4:04,28-as eredménnyel szerezte meg az aranyérmet 400 vegyesen, amiről a következőket érdemes tudni:

– megdöntötte 14 éves, a 2008-as pekingi olimpián felállított Európa-rekordját (4:06,16);
– minden idők második legjobb eredményét érte el, megelőzte a rangsorban a tokiói olimpia bajnokát, Chase Kaliszt és London aranyérmesét, Ryan Lochte-t;
– mindössze 44 századra megközelítette Michael Phelps utolérhetetlennek hitt, a pekingi olimpián úszott világcsúcsát (4:03,84);

– ő lett az első francia vb-érmes vegyesúszásban a saját apja után, Xavier Marchand 200 vegyesen volt második helyezett Perth-ben 1998-ban.

Marchand teljesítményében az igazán meglepő az, hogy a döntőben csaknem öt másodpercet (!) javított a szombat délelőtti előfutamban úszott egyéni rekordján. A vb előtt egyébként 4:09,65 volt a Bob Bowman által felkészített úszó legjobbja, ahhoz képest több mint öt másodpercet gyorsult, ami azt jelenti, hogy nagy tartalékai vannak.

SWIMMING - FINA 19 th WORLD CHAMPIONSHIPS BUDAPEST 2022- training day
Léon Marchand a budapesti vb-arannyal a nyakában Fotó: AFP/Kempinaire Stéphane

A francia tavaly a tokiói olimpián a hatodik helyen végzett 400 vegyesen, akkor még négy perc, tizenegy másodpercen kívüli időt úszva. Innen nézve igazi sötét ló volt, aki a vb első napján meglepte az egész mezőnyt a szédületes idejével.

Bocsi, magyarok!

– Elnézést kérek a magyaroktól, hogy épp itt döntöttem meg Cseh László rekordját – mondta Marchand szimpatikusan az éremátadó után a Duna Arénában. – Nagyon szeretem ezt a medencét, mert igazán gyors. Örülök az egyéni csúcsnak, annak pedig még inkább, hogy világbajnoki rekord lett belőle. 

Öt évvel ezelőtt, amikor itt volt a vb, még a tévé előtt ülve követtem az eseményeket, most meg itt vagyok Budapesten, és megnyertem a 400 vegyest. Minden olyan gyorsan zajlott, még fel sem fogtam, mi történt velem.

Marchand még két egyéni számban indul a vb-n, ezek után a rövidebb vegyesszámban, kétszázon is esélyesnek számít. Itt Sós Csaba szövetségi kapitány nagyon bízik sikeres szereplésében, ami titkon érmet feltételez. Mint lapunknak elmondta, „már elvárja Kóstól, hogy berobbanjon” a hazai vb-n. A 19 éves magyarnak is borsot törhet az orra alá a francia.

És meg kell jegyezni, hogy Marchand másik egyéni száma a 200 pillangó, amelyen az olimpiai, világ- és Európa-bajnok, világcsúcstartó Milák Kristófnak jelen tudásunk szerint nincs igazi kihívója. Sós Csaba szerint „katasztrófasorozatnak kellene történnie ahhoz, hogy ne ő nyerjen”.

Papíron Marchand-tól nem kell tartani, tavaly Tokióban döntőbe sem jutott, a 14. lett 200 pillangón, az egyéni legjobbja pedig 1:55,40, ami nagyon messze van Milák stabilan hozott 1:51-es idejeitől, pláne az 1:50,73-as világcsúcsától.

De kiindulva Marchand 400 vegyesen mutatott meghökkentő javulásából és abból, hogy Bob Bowman a vegyesek mellett 200 pillangón volt a legsikeresebb Phelps edzőjeként, kifejezetten érdekes, hogy a francia mire lesz képes a Duna Arénában Milákkal – és a szám másik magyarjával, az olimpiai bronzérmes Kenderesi Tamással – szemben.

Olyan, mint Michael Phelps

Marchand kifejezetten azért költözött az Egyesült Államokba, hogy együtt dolgozhasson Bob Bowmannal, és a fejlődése, elmondása szerint a közös munkának köszönhető.

– Bob már mondta nekem, hogy olyan vagyok, mint Michael Phelps, mert képes vagyok mindig kiadni magamból a maximumot, függetlenül a körülményektől – nyilatkozta a francia a vb előtt. – Ha nem alszom sokat vagy van egy rossz napom, akkor is kiegyensúlyozott vagyok, és mindent beleadok az edzéseken.

Hétfőn kiderül, hogy mindez mire elég Milák ellen, aki épp Phelps világcsúcsát javította meg a 2019-es vb-n 200 pillangón, ugyanis a szám ötödik előfutamában Marchand közvetlenül szembe kerül a magyar klasszissal. A vb-n először, s talán nem utoljára.

Borítókép: Léon Marchand a Duna Arénában a budapesti vizes vb-n (Fotó: Kempinaire Stéphane/KMSP/KMSP via AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.