Hosszú Katinka nagyot küzdött, Milákék katarzisa elmaradt

Hosszú Katinka nagyot küzdött, és a nyolcadik helyen bejutott 200 vegyesen a vasárnapi döntőbe a vizes vb úszóversenyeinek első napján a Duna Arénában. Szabó Szebasztián is döntőbe jutott 50 pillangón, és ő a 4×100-as gyorsváltóban is nagyot úszott, ám ott a 2017-es hősön elúszott az érem Milák Kristófék számára.

2022. 06. 18. 19:59
HOSSZÚ Katinka
Vizes vb 2022 – Úszás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A budapesti vb első úszóbajnokát a férfiak 400 méteres gyorsúszásában avatták. Ez a szám azon kevesek közé tartozott, amelyben egyetlen magyar induló sem volt, így szó szerint a partvonalról néztük, ahogy az ausztrál Elijah Winnington lesz a vb első aranyérmese.

A közönség azonban csak akkor lett igazán hangos, amikor az 50 pillangó elődöntőjében bemutatták az este első magyarját, Szabó Szebasztiánt. A szám rövid pályás világcsúcstartója a vb egyik legnagyobb sztárjával, Caeleb Dressellel került egy futamba.

Az amerikai ezúttal is megmutatta, miért ő a címvédő: 22,79-cel a legjobb időt úszta, mögötte Szabó mindössze 12 századdal lemaradva a harmadik helyen csapott be a célba. A lényeg a döntőbe jutás volt, ami sikerült: összesítésben az ötödik legjobb idővel került be Szabó a vasárnapi fináléba.

SZABÓ Szebasztián
Szabó Szebasztián a gyorsváltóban is nagyot úszott Fotó: Illyés Tibor

A következő magyar érdekeltségű elődöntőben érkezett, aki a legutóbbi négy vb-n győzelmet aratott 200 vegyesen. Most címvédőként a döntőbe jutásáért is izgulhatott a közönség, hiszen az előfutamokban csak a 11. időt úszta. A Duna Arénában ez senkit sem érdekelt, a bemutatásánál zengett az uszoda.

Hosszú mellett a délelőtt a 15. helyen továbbjutó Sebestyén Dalma is ott volt a mezőnyben, mindketten a második futamban kaptak helyet. Az elsőt a 16 éves Liah Hayes nyerte meg, a betegség miatt kopasz amerikai az előfutamhoz hasonlóan ezúttal is két perc, tíz másodpercen belül úszott (2:09,82).

Fel volt adva a lecke a második futamban a két magyarnak, mert 2:11-en belüli eredmény kellett a döntőhöz, amitől mindketten távol voltak az előfutamban. Hosszú most mindent beleadott, a mell után az ötödik helyen fordult rá az utolsó hosszra, és gyorson meg is tartotta a helyét. Ami ennél lényegesebb volt, hogy a 2:10,72-es eredményével a nyolcadik helyen bejutott a vasárnapi döntőbe.

Úgy örült ennek a Duna Aréna közönsége, mint öt éve Hosszú győzelmeinek.

Sebestyén féltávnál lemaradt, és mellen sem tudott ráúszni a mezőnyre, a 200 vegyes idei országos bajnokának alighanem gondjai akadtak, a 14. helyen zárta a vb-t olyan idővel, aminél sokkal jobbra is képes.

Holló Balázs délelőtt igazi meglepetésember volt 400 vegyesen, az ötödik idővel került be az esti döntőbe, aminek így örült:

A fináléra már nem maradt patronja Hollónak, aki a nyolcadik helyen végzett 400 vegyesen.

2017-ben a férfiak 4×100-as gyorsváltója megőrjítette a Duna Aréna közönségét a bronzéremmel, az idei vb első igazi éremesélyét is ebben a számban várhattuk, hiszen délelőtt a harmadik legjobb időt úszták a srácok. 

BOHUS Richárd; MILÁK Kristóf; SZABÓ Szebasztián
Milák, Szabó és Bohus délelőtti örömét a döntőben nem követte katarzis Fotó: Kovács Tamás

A döntőben Németh Nándor kezdett, a lassabb kezdés után a második hosszon feljött harmadiknak, itt adta át a stafétát Szabó Szebasztiánnak. Ő tovább fokozta az izgalmakat, felhozta másodiknak a csapatot. 

Az öt évvel ezelőtti befejezőember, az akkor hős Bohus Richárd azonban nem tudta tartani a tempót, visszaesett hatodiknak. Ekkor jött aki nagyot hajrázott, Szabónál is jobbat úszott, egy helyet javított is, de az éremre már nem volt esély, ötödik lett a magyar váltó. 

Az érem Bohus második ötven méterén ment el, amelyet 26,12 másodperc alatt teljesített, a finálé 32 úszója közül egyedüliként 25 másodpercen kívül úszva.

A nap utolsó döntőjében, a nők 4×100-as gyorsváltójában a Pádár Nikolett, Gyurinovics Fanni, Senánszky Petra, Molnár Dóra összetételű négyes végig a nyolcadik helyen haladva utolsó lett.

Vizes vb, úszás, a szombati bajnokok és magyar helyezettek:
Nők: 400 gyors: 1. Katie Ledecky (amerikai, 3:58,15, világbajnoki rekord), 4×100 gyorsváltó: 1. Ausztrália (3:30,95), 8. Magyarország (3:38,20)
Férfiak: 400 gyors: 1. Elijah Winnington (ausztrál, 3:41,22), 400 vegyes: 1. Leon Marchand (francia, 4:04,28), 8. Holló Balázs (4:15,17), 4×100 gyorsváltó: 1. Egyesült Államok (3:09,34), 5. Magyarország (3:11,24)

Szombati középdöntők magyar helyezettjei (vastaggal szedve a másnapi döntőbe jutottak):
Nők: 200 vegyes: 8. Hosszú Katinka (2:10,72), 14. Sebestyén Dalma (2:13,09)
Férfiak: 50 pillangó: 5. Szabó Szebasztián (22,91)

Borítókép: Hosszú Katinka a vizes vb első napján a Duna Arénában (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.