Harmadik helyen döntős a Milák-vezette váltó a vizes vb-n

Hosszú Katinka 200 vegyesen a 11. helyen jutott tovább a középdöntőbe, és a szám négyszeres világbajnokaként örül, hogy még egyszer úszhat a budapesti vizes vb első napján a Duna Arénában. Este három magyar érdekeltségű döntőt rendeznek, Holló Balázs, valamint a női és a férfi gyorsváltó – az utóbbi jó eséllyel – száll harcba az éremfutamban.

2022. 06. 18. 12:11
MILÁK Kristóf
Vizes vb 2022 – Készülnek a magyar úszók a világbajnokságra Fotó: Kovács Anikó
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar úszók közül elsőként ugrott vízbe a vizes vb első napján. A háromszoros olimpiai bajnok klasszis a 200 vegyes második előfutamában a harmadik helyen csapott be a célba, nagy csatában előzte meg a négyszázon olimpiai címvédő japán Jui Ohasit.

Katinka eredménye nem számított különösebben erősnek, a 2:11,77-es időnél úszott már jobbat idén, május végén a Mare Nostrum-sorozat barcelonai állomásán egy másodperccel gyorsabb volt. Azzal az idővel a hatodik helyen jutott volna tovább a középdöntőbe, a mostanival viszont csak a 11. lett az összesítésben, így picit izgulni kellett a továbbjutásáért.

HOSSZÚ Katinka
Hosszú Katinka a vizes vb első napján Fotó: MTI/Illyés Tibor

– Lépésről lépésre haladok, örülök, hogy lesz még egy úszásom ebben a számban a vb-n – nyilatkozta Hosszú a futama után. A szombat esti programban rendezik a középdöntőt, amelynek már a vasárnapi fináléba jutás a tétje. 

Hosszú idei eredményei alapján van esély a legjobb nyolcba kerülésre, de ehhez mindenképpen javulnia kell.

Sebestyén Dalma volt a 200 vegyes másik magyar indulója, ő a harmadik előfutamban ötödik lett, összesítésben pedig 15., így ő is továbbjutott a középdöntőbe. Mivel az idei ob-n legyőzte Hosszút és megszerezte az aranyérmet, csalódott volt a teljesítménye után.

– Ennél jobb úszásra számítottam – vallotta be Sebestyén Dalma, aki ezután vissza is lépett a 100 pillangó előfutamától, amelyen szombaton még indult volna, hogy az esti újabb 200 vegyesre tartalékolja az erejét.

A férfiak 50 pillangója nemcsak visszalépése és a szám rövid pályás világcsúcstartója, Szabó Szebasztián miatt volt érdekes, hanem azért is, mert itt debütált a Duna Arénában a vb egyik legnagyobb sztárja, az amerikai illetve a nagy medencében világrekorder ukrán Andrij Hovorov is.

Némi meglepetésre Hovorov csak a 11. helyen jutott tovább, Szabó a nyolcadik időt úszta, amivel elégedett volt az esti középdöntő előtt, és Dressel sem úszta ki magát teljesen, a második legjobb időt teljesítette Dylan Carter mögött.

Női 400 gyorson az amerikai világsztár, Katie Ledecky már az előfutamban négy percen belüli, erőfitogtató időt úszott, a két magyar, Késely Ajna és Fábián Bettina viszont nem jutott tovább. Késely a szám ifjúsági olimpiai bajnokaként és Eb-ezüstérmeseként a 12. helyen esett ki, az első vb-jén szereplő Fábián pedig a 22. helyen mutatkozott be a világelitben.

A férfiak 400 méteres gyorsúszásában a kétszeres vb-ezüstérmes, a budapesti viadalt kihagyó Verrasztó Dávid helyett két fiatal, Holló Balázs és indult, akik az április ob-n nagyot csatáztak az aranyért. Ahogy akkor, úgy most is Holló volt a jobb, aki nagyszerű úszással, egyéni csúccsal az ötödik helyen bejutott az esti döntőbe.

Kós a 12. helyen kiesett, de ő a lapunknak adott interjúban előre leszögezte, hogy elsősorban a 200 vegyesre készül, a négyszázat csak amolyan bemelegítésnek szánja.

Újra színre lépnek a „tökös srácok”?

Sós Csaba szövetségi kapitány nagyon bízott a magyar váltókban a vb előtt, és rögtön az első napon lesz két döntős magyar négyes. A 4×100-as gyorsváltók között nők a Pádár Nikolett, Senánszky Petra, Molnár Dóra, Gyurinovics Fanni összetételben a nyolcadik helyen, a férfiaknál a Szabó Szebasztián, Milák Kristóf, Németh Nándor, Bohus Richárd felállású csapat a harmadik helyen jutott be a szombati esti fináléba.

A 2017-es hazai vb-n emlékezetes volt a 4×100-as férfi gyorsváltó bronzérme, amely után Kozma Dominik azt nyilatkozta, hogy „volt tökük” megcsinálni a bravúrt. Ő most már nincsen, Németh és Bohus képviseli az öt évvel ezelőtti hősöket, de Milákkal és Szabóval kiegészülve már nem is lenne olyan nagy meglepetés az újabb érem.

Vizes vb, úszás, szombat délelőtti előfutamok, magyar eredmények (vastaggal szedve a továbbjutók):

Nők: 200 vegyes: 11. Hosszú Katinka (2:11,77), 15. Sebestyén Dalma (2:13,13), 100 pillangó: Sebestyén Dalma (visszalépett), 400 gyors: 12. Késely Ajna (4:09,09), 22. Fábián Bettina (4:14,06), 4×100 gyorsváltó: 8. Magyarország (3:39,04)

Férfiak: 50 pillangó: 8. Szabó Szebasztián (23,11), Milák Kristóf (visszalépett), 100 mell: 28. Takács Tamás (1:01,86), 400 vegyes: 5. Holló Balázs (4:10,87), 12. Kós Hubert (4:15,44), 4×100 gyorsváltó: 3. Magyarország (3:12,38)

Borítókép: Milák Kristóf a Duna Arénában (Fotó: MTI/Kovács Anikó)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.