Égett a tüdő és izzadt a láb a vizes vb szervezése közben

Megkezdődött Magyarországon a 19. vizes világbajnokság, amelynek megnyitó sajtótájékoztatóját a nulladik napon, pénteken, a Stopper Úszóházban tartották. Husszein al-Musszalam, a FINA elnöke hálás hazánknak a vizes vb megrendezéséért, Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség első embere pedig azt mondta, ha a labdarúgó-válogatott négy gólt tudott lőni Angliának, akkor a magyar úszóválogatott sem adhatja alább négy éremnél a Duna Arénában.

2022. 06. 17. 15:13
Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legutóbb – és a vizes vb történetében először – 2017-ben tartották meg Magyarországon a világbajnokságot. Akkor és most is beugróként vállalta el a rendezést hazánk, de míg öt éve két év volt a felkészülésre, most csak négy hónap, hiszen február elején jelentették be, hogy a koronavírus-járvány miatt visszalépő japán Fukuoka helyett Budapest lesz a vb házigazdája.

– Nagyon örülök, hogy öt évvel egy rendkívül sikeres világbajnokság után újra itt vagyunk, és a csodálatos Budapest a vizes vb házigazdája – jelentette ki Husszein al-Musszalam, a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) kuvaiti elnöke.

Hálásak vagyunk Magyarországnak, hogy ezekben a nehéz időkben, a Covid-járvány és az ukrajnai háború közepette mindössze négy hónap alatt megteremtette a lehetőségét a versenynek.

Husszein al-Musszalam, a FINA elnöke (Fotó: Bach Máté)

Szalay-Bobrovniczky Kristóf, sportot is felügyelő honvédelmi miniszer hozzátette, hogy az országnak nagy megtiszteltetés ilyen rövid időn belül újra vendégül látni a világ legjobb vizes sportolóit.

– Sokan voltak közülük, akik az elmúlt időszak nehézségei miatt nem tudtak edzeni és versenyezni – fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf. – Bízom benne, hogy a budapesti vizes vb jó lehetőséget ad arra, hogy újra felfedezzék az örömöt a sportban és a teljesítményükkel elkápráztassák a világot.

A vb nulladik napján, pénteken műúszásban már megkezdődtek a versenyek a Duna Arénában, ahol szombaton 17 órakor rendezik a vizes vb hivatalos megnyitóünnepségét. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a világ egyik leggyorsabb medencéjéről van szó, „a vizes sportok Mekkájáról”. 

Eddig 26 világcsúcs született úszásban a budapesti arénában, ezek közül kettő juniorrekord magyarok, és nevéhez fűződött.

Bár a Duna Aréna a 2022-es vizes vb központi helyszíne, a versenyek Budapesten a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában és a Lupa-tavon, valamint vízilabdában Debrecenben, Szegeden és Sopronban is zajlanak majd. 2017-ben tizenkétezren szurkolhattak a magyar úszóknak a Duna Arénában, ám a létesítményt most a költséghatékony szervezés érdekében nem bővítették ki, így 5200-an lehetnek jelen a lelátókon.

– Amikor február elején elvállaltuk a vizes vb megrendezését, az idő rövidsége ellenére is teljesíthetőnek tűnt a feladat, és ma már kijelenthetem, hogy teljesítettük is azt – szögezte el Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) és egyben a szervezőbizottság elnöke, aki hozzátette:

Égett a tüdő, izzadt a láb, kiszáradt a szem a szervezés alatt, életem egyik legnagyobb kihívása volt, és köszönöm mindenkinek, aki részt vett ebben az óriási munkában.

Wladár Sándor, az 1980-as moszkvai olimpia úszóbajnoka, kérdésre újra megerősítette a már korábban nyilvánosságra hozott rendezési költségeket, amelyek 27 milliárd forintra rúgnak, majd számokkal érzékeltette a befektetés megtérülési esélyét:

– A világ harmadik legjelentősebb sporteseményéről van szó, amely Magyarországon az év fénypontja. Több mint egymilliárd ember látja majd a budapesti versenyeket, tíz szállodát töltöttünk meg dugig, hatvan-nyolcvanezer vendégéjszaka pörgeti fel a turizmust és 190 országból érkeznek hazánkba sportolók.

A magyar úszóválogatott esélyeiről Wladár elmondta, hogy a tokiói olimpián nyújtott eredményesség megismétlése elvárható. 

Tavaly Milák Kristóf egy-egy arany- és ezüstérmet, pedig nyílt vízi úszásban egy ezüstérmet szerzett az ötkarikás játékokon. A MÚSZ elnökének titkos favoritja is van:

– A férfiak 4×200-as gyorsváltójában nagyon bízom, hiszen Indianapolis hősei újra összeállnak a budapesti vizes vb-re – utalt Wladár Sándor arra, hogy a Milák Kristóf, Márton Richárd, Holló Balázs, Németh Nándor összetételű csapat 2017-ben juniorvilágcsúccsal győzött a korosztályos vb-n. – Nemrég a magyar labdarúgó-válogatott négy gólt lőtt Angliának, mi pedig a budapesti vb-n négy érmet szereznénk.

Mármint úszásban 

A kiegészítést Fürjes Balázs nemzetközi sporteseményekért felelős államtitkár tette meg, aki emlékeztetett, hogy vízilabdában a női és a férfi válogatottunk is éremesélyes, hiszen tavaly a tokiói olimpián is harmadik lett mindkét együttes.

– Komoly hagyományaink vannak, amelyeknek szeretnénk megfelelni – mondta el Manhercz Krisztián, aki nemcsak a tavalyi olimpiai bronzérmes válogatottnak volt tagja, hanem ott volt a 2020-ban Budapesten Európa-bajnok, 2017-ben pedig ugyancsak itthon vb-ezüstérmes csapatban is. – Öt évvel ezelőtt sajnos kikaptunk a horvátoktól a döntőben, most szeretnénk javítani.

A magyar válogatott Parkes Rebecca a vizes vb új labdájával (Fotó: Bach Máté)

A sajtóeseményen bemutatták a Mikasa sportszergyártó legújabb labdáját, amelyet a vízilabdatornán használnak a budapesti vb-n. Manhercz a tokiói olimpián ugyancsak bronzérmes női magyar válogatott játékosával, Parkes Rebecca-val passzolt egyet-kettőt a fotók kedvéért.

– A tavaly megszerzett olimpiai érem mindannyiunknak óriási motivációt adott a folytatásra – jegyezte meg az új-zélandi születésű vízilabdázó.

A világbajnokság július 3-ig tart, a vizes vb versenynaptára az alábbi linken érhető el.

Kik a magyar úszóválogatott tagjai?

A teljes magyar csapat névsora megtalálható az alábbi linkre kattintva.

Borítókép: Wladár Sándor, a MÚSZ elnöke a vizes vb megnyitó sajtótájékoztatóján pénteken a Stopper Úszóházban (Fotó: Bach Máté)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.