Sós Csaba: Katasztrófasorozat kellene, hogy Milák ne nyerjen

Sós Csaba szerint a szakma Milák Kristóf és Caeleb Dressel, a két gigász összecsapását várja a legjobban az úszók szombaton kezdődő budapesti világbajnokságán. A magyar válogatott szövetségi kapitánya a lapunknak adott interjúban elárulta, hogy Milák 100 pillangón végre elkaphatja Dresselt, kétszázon pedig katasztrófasorozat kellene ahhoz, hogy ne nyerjen. Hosszú Katinka nem aranyesélyes, de az éremszerzése reális. Kós Huberttől már elvárja az áttörést a kapitány.

2022. 06. 17. 6:05
null
20210731 Tokió (Japán) TOKIÓ 2020 OLIMPIA: Milák Kristóf (képen) ezüstérmet szerzett 100 méter pillangón a tokiói olimpián. Fotó: Mirkó István MI Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ha valaki mindenképpen magyar aranyérmet szeretne látni a Duna Arénában, annak június 21-re kell időzítenie a látogatását?
aznap nyilvánvalóan a legnagyobb esélyes 200 pillangón, de én azért június 24-én a 100 pillangó döntőjét is javasolnám megtekinteni, mert azon sem zárható ki, hogy Kristóf az első helyen csap be a célba. Persze abban a számban még mindig a favorit, de már tavaly a tokiói olimpián is kiélezett csatát vívtak egymással, azóta pedig az amerikai csak öregebb lett, a még mindig fiatal Milák viszont érettebb. Az idő egyértelműen a mi fiunknak dolgozik.

– Mekkora esélyt lát arra, hogy Milák már most legyőzheti Dresselt?
– Tudni kell, hogy Dressel a sportág kiemelkedő alakja, aki amellett, hogy pillangón és gyorson kivételes, nagyon precíz versenyző, mérhetetlenül intelligens, emberileg is kimagasló fickó. Nem könnyű elkapni őt, és ha Kristófnak sikerülne, az igazi bravúr lenne. 

Akármi lesz az eredmény, az biztos, hogy a szakma ezt a számot várja a legjobban a vb-n, hiszen két gigász ütközete várható.

– Milák az olimpia óta edzőváltáson van túl és betegség zavarta meg a felkészülését. Mennyire lehet készpénznek venni az újabb sikeres szereplését?
– Nem akarom lepattintani a kérdést azzal, hogy majd meglátjuk. Nézze, nemrég meglátogattam a csapatot a hódmezővásárhelyi edzőtáborban, és az alapján, amit ott láttam, jól alakulnak a dolgok. Egyébként aki mögötte a második legjobb a 200 pillangó ranglistáján, az is másfél-két másodpercre van tőle, ami három métert jelent a medencében. Hiába voltak zavaró tényezők Milák felkészülésében, ezzel együtt is ő a ranglistavezető, a világ-, Európa- és olimpiai bajnok, ő tartja a rekordokat. 

Ki lenne az esélyes, ha nem ő? Katasztrófasorozatnak kellene történnie ahhoz, hogy ebben a számban másként alakuljanak a dolgok.

– Remélhetőleg most nem szakad el az úszónadrágja közvetlenül a döntő előtt, mint Tokióban.
– Ha ugyanaz lesz a vége és nyer, akkor felőlem el is szakadhat. Ez legyen a legnagyobb baj!

Sós Csaba bízik Milák Kristóf sikerében. Fotó: Tumbász Hédi/Nemzeti Sport

– Az aranyat most Miláktól várjuk, de előtte sok-sok éven át vállát nyomta ez a teher. A 33 éves klasszis most csak egy éremben reménykedik. Ez a realitás?
– Igen, győzelmi esélye, azt gondolom, hogy nincsen, de ha azt mondjuk, hogy éremesélye van, az semmiképpen sem túlzás. Amikor 2016-ban Rióban 400 vegyesen győzött, a szám történetének legidősebb olimpiai bajnoka volt, és már annak is hat éve. Katinka sem lesz fiatalabb, és ahogy idősödik az ember, úgy válik egyre nehezebbé a felkészülés.

Ugyanakkor ha tavaly az olimpián csak megismétli a nem sokkal korábban a budapesti Eb-n úszott idejét, azzal Tokióban is dobogóra állt volna. Tehát nem a világ ment el Katinka mellett, hanem ő nem tudta kihozni magából a legjobbat. 

Azokkal az időkkel, amelyekre még ma is képes, egyáltalán nem tartom irreálisnak, hogy hamarosan megszerzi az áhított századik érmét felnőtt világversenyen, hiszen a vb után a római Eb-n is lesz lehetősége hozzátenni a jelenlegi 96-hoz újabbakat.

– Hosszú a Duna Arénában a két vegyesszám mellett 200 pillangón indul. Melyikben van a legnagyobb sansza?
– Mindenképpen a 400 vegyest mondanám, amelyen övé a harmadik legjobb idő az idei ranglistán. Az előtte lévők közül az ausztrál nem indul ebben a számban, a 15 éves kanadai viszont az életkoránál fogva is jelentősen javulhat még. Komolyan kell számolni még az amerikai válogatóról érkező két riválissal, valamint az olimpiai címvédő japánnal. Nem lesz könnyű, de van esély az éremre. A másik két szám rendszerint szorosabb, azokban nagyobb a tülekedés. Meglátjuk.

– Milák és Hosszú mellett szerepel még világbajnoki címvédőként a magyar medencés csapatban. Ő áprilisban azt nyilatkozta lapunknak, hogy az elhúzódó deréksérülése miatt a visszavonulás is megfordult a fejében. Mire lehet képes 200 pillangón?
– Amikor meglátogattam az edzőtáborban, nem látszott rajta ez a kálvária, kiválóan mozgott a vízben. Ha csak egyszer kellene leúsznia a távot, azt mondanám, bármire képes lehet hazai pályán, de háromszor kell teljesíteni és csak harmadjára osztják az érmeket, ebben a sorozatterhelésben pedig várhatóan meg fogja érezni a kihagyást. Kiszámíthatatlan a teljesítménye, de nagy kedvvel készül.

– A fiatalok közül áttörésében bízhatunk, noha a tokiói olimpián csak huszadik lett 200 vegyesen. Most 19 évesen, hazai pályán, a vb-n mutathatja meg, mire képes. Mikor, ha nem most?
– Nem kertelek, már nagyon itt van az ideje, hogy berobbanjon, ezt már rettentően várom, de azt is mondhatnám, hogy elvárom tőle. A tavalyi Eb középdöntőjében juniorvilágcsúcsot úszott, akkor még nem tudta jól időzíteni a formáját a döntőre, de ha annál az időnél csak egy másodpercet jobbat megy, ami az ő korában nem egy jelentős fejlődés, azzal már az érmekért csatázhat 200 vegyesen. 

Kóstól azt várom, hogy kiugorjon, ez a helyzet.

– A nők között és Pádár Nikolett a legnagyobb fiatal reménységeink?
– Igen, én is így látom. Mihályvári tavaly nemcsak berobbant az Eb-n szerzett ezüsttel 400 vegyesen, hanem az olimpián kellemes meglepetést is szerzett a hatodik helyével. Nagyon komolyan készül és jó versenyző típus, tőle várhatunk még jó eredményeket. Pádár Nikolett tavaly két évvel fiatalabbként nyerte meg a junior Európa-bajnokságot 200 gyorson, rá a váltókban is nagyon számítok. Megvan a fizikuma a rövidebb távokhoz, a kétszáz mellett százon is erős, rég volt ilyen úszónk, mint ő, remélem, hogy leteszi a névjegyét a vb-n.

– Az érmeket tekintve milyen számokkal lenne elégedett a világbajnokság végén?
– Tisztában vagyok vele, hogy a nézőket az érmek foglalkoztatják a legjobban, de én nem tudok így gondolkodni. Lényegében a fél csapat esélyes a döntőbe jutásra. Németh Nándor folyamatosan javul 100 gyorson, ma már biztos kézzel hozza a döntős helyezéseket Eb-n, vb-n, olimpián. 

Telegdy Ádám tavaly ötödik lett Tokióban 200 háton, és ha azt vesszük, hogy most nem lesznek itt az oroszok, ki se merem mondani… 

Szabó Szebasztián rövid pályán világcsúcstartó 50 pillangón, és a legutóbbi vb-n, Kvangdzsuban közel járt az éremhez, ötödik lett, csak századok választották el a dobogótól. Ott vannak a váltóink is, tehát sok döntős szereplés várható, amelyekből bármi kisülhet. Minden nap érdemes lesz kint lenni a Duna Arénában.

– A legtöbb esetben azok kerültek be a vb-csapatba, akik a két legjobb eredménnyel rendelkeztek az adott számban. Egy kivétel volt, az áprilisi ob-n gyengén szereplő Verrasztó Dávid, aki kétszeres vb-ezüstérmesként kimaradt a keretből, helyette Kós Hubert és Holló Balázs indul 400 vegyesen. Az ügy pikantériája, hogy Verrasztó azóta sokkal jobban is úszott már. Nem bánta meg a döntését?
– Dávid nagyon korrekt volt, mert az ob után megmondta nekem, hogy elvileg tudna olyan időt a vb-n, mint a két fiatal srác, de olyat nem, ami önmagához méltó lenne, és csak azért, hogy esetleg bejusson a döntőbe, nem venné el a lehetőséget a másik kettőtől, hogy hazai vb-n versenyezzenek. Egyúttal megígérte, hogy az augusztusi Eb-re becsülettel felkészül, és nem beszélt mellé, ezt mutatja a formajavulása is a Mare Nostrum-sorozatban.

– Ezt a vb-t eredetileg nem most és nem Budapesten, hanem májusban és a japán Fukuokában kellett volna megrendezni. A februárban bejelentett változás milyen hatással lehet az eredményekre?
– Mindenki hasonló helyzetben volt, az összes nemzet ugyanabban a cipőben járt, így az erőviszonyokat ez nem befolyásolhatja, az időeredményeket viszont igen, hiszen az úszóknak szigorú, előre megtervezett éves menetrendjük van, és kevéssel a vb előtt át kellett alakítaniuk a felkészülésüket. Ami minket illet, nem kell akklimatizálódnunk, itt vagyunk helyben, a magyar szurkolók pedig óriási pluszt adnak, ezért azt gondolom, hogy előnyösebb helyzetben vagyunk.

Borítókép: Milák Kristóf a tokiói olimpián 2021-ben (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.