Kopasz, beteg lány foglalhatja el Hosszú Katinka vb-trónját

A vizes vb szombati nyitónapjának délelőttjén a 16 éves úszó, Leah Hayes került a középpontba a Duna Arénában. Az amerikai lány teljesen kopasz, ám ennél is nagyobb feltűnést keltett a teljesítménye: a második legjobb idővel jutott tovább 200 vegyesen, így ő is harcba száll a szám legutóbbi négy világbajnokságának aranyérmese, Hosszú Katinka trónjáért.

2022. 06. 18. 13:30
USA's Leah Hayes competes in the heat for the women's 200m medley event during the Budapest 2022 World Aquatics Championships at Duna Arena in Budapest on June 18, 2022. (Photo by Oli SCARFF / AFP) Fotó: Europress/AFP/Oli SCARFF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mi, magyarok elsősorban teljesítményét figyeltük 200 vegyesen, amelyen címvédőként a 11. helyen jutott tovább a szombat esti középdöntőbe, a másik hazai versenyző, Sebestyén Dalma pedig a 15. helyről folytatja majd a szereplését a legjobb tizenhat között.

Az előfutamok egyik legjobbja egy 16 éves amerikai, Leah Hayes volt, akire először a szokatlan megjelenése miatt figyelhetett fel a Duna Aréna közönsége.

Úszósapka nélkül, teljesen kopaszon állt fel a rajtkőre. Ez szokása volt, de ő sajátos rituáléból tolta le a haját a versenyei előtt, egy nőnél azonban ez rendkívül szokatlan. Leah Hayes nem is maga nyírta kopaszra a fejét, hanem betegség miatt hullott ki az összes haja.

Az amerikai lány aztán gyorsan elintézte, hogy más okból figyeljünk oda rá. A második előfutamban – Hosszú Katinkát csaknem két másodperccel megelőzve – a legjobb időt úszta (2:09,81). Hayes az összesítésben a második helyen jutott tovább a középdöntőbe honfitársa, Alex Walsh mögött, aki tavaly a tokiói olimpián a szám ezüstérmese volt.

Ezzel Hayes bejelentkezett az aranyéremre, amelyet a legutóbbi négy vb-n Hosszú Katinka szerzett meg 200 vegyesen, ezúttal azonban a döntőbe jutása sem teljesen magától értetődő.

Leah Hayes Fotó: Europress/AFP/Oli Scarff

Hayes május elején az amerikai válogatón robbant be, méghozzá az Egyesült Államokban is nagy meglepetést keltve. Először 400 vegyesen a legjobb idővel jutott be a döntőbe. Ott végül negyedik lett a tavaly olimpiai ezüstérmes Emma Weyant, a bronzérmes Hali Flickinger és a döntős Katie Grimes mögött, így nem jutott ki a vb-re.

Utána azonban 200 vegyesen kivívta a kerettagságot a budapesti viadalra, méghozzá egészen kiváló teljesítménnyel, mindezt úgy, hogy nem sokkal korábban még lábtöréssel bajlódott. Hayes főleg mellen volt erős, ennek köszönhetően szerezte meg a második helyet Walsh mögött a válogatón.

Hayes 2:09,99-es idővel kvalifikálta magát a vb-re, s ezzel megdöntötte Katie Hoff korosztályos amerikai rekordját, amellyel a nagy előd 2005-ben vb-t nyert. Hayes – Walsh után – mindössze a második amerikai úszó lett, aki még 18 éves kora előtt két perc, tíz másodpercen belül úszta le a 200 vegyest.

– Sokkolt, hogy bekerültem a vb-csapatba, óriási meglepetés volt – nyilatkozta Hayes, akit a Swimming World Magazine idézett. – Amikor készítettük a képeket, azt mondtam magamban, „úristen, Katie Ledeckyvel és Lilly Kinggel beszélgetek, hogy kerültem ilyen klasszisok közé?”.

Hayes kopaszságát az alopecia areata vagy másként foltos hajhullás okozta. Ez egy olyan autoimmun betegség, amely a fejbőrt és minden olyan testrészt támad meg, ahol szőrzet található. A legtöbb esetben nem beazonosítható az oka és nincsen rá gyógymód.

Az amerikai lány sokáig szégyellte a kopaszságát, ami miatt parókát viselt, ám amikor negyedik osztályos lett az iskolában, felfedte betegségét az osztálytársai előtt és elhagyta a parókát. Azóta hangsúlyozza annak fontosságát, hogy el tudja fogadni önmagát és a fizikai állapotát nem befolyásoló betegség ne akadályozza meg abban, hogy felhőtlenül megélje az életét.

A 200 vegyes középdöntőjét a szombat 18 órakor kezdődő esti programban rendezik a Duna Arénában Hosszú Katinkával, Sebestyén Dalmával és Leah Hayesszel.

Borítókép: Leah Hayes versenyzés közben (Fotó: Europress/AFP/Oli Scarff)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.