Vasárnap este két magyar úszik, Szabó és Hosszú döntőzik a vb-n

Öt magyar úszó ugrott vízbe a Duna Arénában a vizes vb vasárnap délelőtti előfutamaiban, közülük két továbbjutást várhattunk, de egy sem lett belőle. Vasárnap este így csak két magyar szereplő lesz úszásban, Szabó Szebasztián és Hosszú Katinka döntőt úszik.

2022. 06. 19. 11:18
BURIÁN Katalin
Vizes vb 2022 – Úszás Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németh Nándor fő száma a 100 gyors, de abban a vasárnap délelőtt rendezett kétszázon is bízhattunk, hogy legalább az elődöntőbe továbbjut, ám ez nem sikerült. Az előfutamában hármas holtversenyben az ötödik helyen végzett Plagányi Zsolt tanítványa, összesítésben viszont csak a 19. helyre volt elég az ideje, amivel kiesett.

Talán kicsit el is taktikázta magát Németh, hiszen másfél másodperccel úszott lassabban az egyéni legjobbjánál.

Burián Katalin 100 háton indult. A kétszázon kétszeres Eb-bronzérmes úszónak ez a gyengébb száma, melyet elsősorban bemelegítésnek használ. Annak nem volt rossz az ideje, elmondása szerint kicsit izgult is látva a sok nézőt a Duna Arénában, és a 19. helyen nem jutott tovább az elődöntőbe.

NÉMETH Nándor
Németh Nándor nem így tervezte Fotó: Kovács Anikó

A 100 hát legnagyobb meglepetése az volt, hogy a szám olimpiai bajnoka és világcsúcstartója, Kaylee McKeown váratlanul nem állt rajthoz. A húszéves ausztrál vélhetően az esti 200 vegyes döntőjére koncentrál, amelyben is indul címvédőként, noha az eddigiek alapján a szám legnagyobb esélyese a két amerikai, Alex Walsh és a meglepetésember, Leah Hayes.

Döntőbe jutást remélhettünk Mihályvári-Farkas Viktóriától is 1500 gyorson, ám a tavalyi Eb-n 400 vegyesen ezüstéremmel berobbanó tehetség összesítésben a 12. helyen végzett, így nem lesz ott a hétfői fináléban. A 18 éves úszót nagyon megviselte az eredménye: 

– Nem értem, mi történt, nemrég Franciaországban másodpercekkel gyorsabb voltam, és azt éreztem, hogy ebben még van, ehhez képest ez most nagyon rossz úszás volt – mondta a könnyeivel küszködve Mihályvári-Farkas, aki elmondta, abban bízik, hogy a 400 vegyesre hegyezi ki a formáját és ott kihozza magából, amit 1500 gyorson nem tudott.

Kovács Benedek Bendegúz 100 háton a 19., női 100 mellen Halmai Petra a 36. helyen esett ki.

A vasárnap esti programban így csak két magyar szereplő lesz, de ők mindketten döntőt úsznak. 

Szabó Szebasztián 50 pillangón, a szám rövidpályás világcsúcstartójaként, az előző vb ötödik helyezettjeként akár az éremért is harcba szállhat többek közt a címvédő ellen. Hosszú Katinka pedig a nyolcadik idővel küzdötte be magát a 200 vegyes fináléjába, amelynek a legutóbbi négy vb-címét ő szerezte meg.

Vizes vb, úszás, vasárnap délelőtti előfutamok magyar helyezettjei:
Nők: 100 hát: 19. Burián Katalin (1:01,26), 100 mell: 36. Halmai Petra (1:11,09), 1500 gyors: 12. (16:26,21)
Férfiak: 100 hát: 19. Kovács Benedek Bendegúz (54,47), 200 gyors: 19. Németh Nándor (1:47,71)

Borítókép: Burián Katalin (középen) a 100 méteres női hátúszás előfutamában a vizes világbajnokságon a budapesti Duna Arénában 2022. június 19-én. (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.