Szívébe zárta Budapestet az úszó-vb valaha volt legidősebb érmese

A fél mezőny apja lehetne Nicholas Santos, aki Szabó Szebasztián riválisaként, 42 évesen ezüstérmet szerzett 50 pillangón a budapesti vizes vb-n, s ezzel az úszósport legidősebb dobogósa lett világversenyeken. A döntő után a brazil legenda elárulta, hogy valószínűleg a Duna Arénában lép fel utoljára a sportág nagyszínpadán, mert mostantól az ötéves kisfiára szeretne koncentrálni.

2022. 06. 20. 12:00
DRESSEL, Caeleb
Vizes vb 2022 - Úszás Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ötven pillangó az a szám, amiben bármi megtörténhet. A szám hétfő esti döntőjében a címvédőként aranyérmes és az ötödik helyezett olasz Thomas Ceccon között kevesebb mint három tized volt a különbség. Ha valahol, akkor egy ilyen szoros sprinttávon lehet keresnivalója idős úszónak, hiszen sokat számít a tapasztalat, hogy a végén pont jól jöjjön ki a fal.

Ezzel együtt is különleges Nicholas Santos teljesítménye, aki 42 évesen ezüstérmes lett a budapesti vb-n. A brazil kiváló fizikai állapotban van, ránézésre is kicsattan az erőtől, az 50 pillangó döntőjében úszott 22,78-as ideje pedig 23 századdal jobb volt a hatodik helyen célba ért Szabó Szebasztián eredményénél.

Kettejüknek rövid pályán van közös történetük, ugyanis Szabó a tavalyi kazanyi Eb-n állította be 50 pillangón Santos 2018-ban – egyébként Budapesten, a Duna Arénában rendezett világkupán – úszott világcsúcsát (21,75), így együtt tartják a rekordot.

Nicholas Santos most nemcsak a vb-k történetének legidősebb érmese lett, hanem az összes világversenyt tekintve is csúcsot döntött. Eddig az amerikai Dara Torres volt a legidősebb érmes úszó, aki a 2008-as pekingi olimpián 41 évesen szerzett három ezüstérmet (50 gyorson egyéniben és kettőt a váltókkal).

DRESSEL, Caeleb
Az ezüstérmes Nicholas Santos és az aranyérmes Caeleb Dressel – de ki gratulál kinek? Fotó: Kovács Tamás

Santos elméletileg az apja lehetne az 50 pillangó fél mezőnyének. A győztes Dressel 16, a bronzérmes Michael Andrew 19, a már említett Ceccon 21 évvel fiatalabb nála (az olasz tehát épp feleannyi idős, mint a brazil matuzsálem).

– Negyvenkét éves vagyok – állapította meg Santos a budapesti ezüstérme után, mikor is mindössze 18 századdal maradt el az egyéni legjobbjától. – Nem könnyű ennyi idősen tartani a lépést ezekkel a srácokkal, különösen Dressellel. Nagyon örülök.

– Szeretem ezt a medencét a Duna Arénában – tette hozzá Santos:

Ez az egyik legjobb helyszín a világon ahhoz, hogy igazán gyors légy. A rövid pályás világrekordomat is itt állítottam fel, Budapesten egy világkupán, úgyhogy csak szép emlékeim vannak innen. Azt gondolom, a mostani az utolsó nagymedencés vb-m. Rövid pályán talán még versenyzem majd, de innentől szeretnék a magánéletemre fókuszálni, hiszen a fiam ötéves.

Pedig Nicholas Santos elnyűhetetlennek tűnik, zsinórban a negyedik nagymedencés vb-n volt dobogós 50 pillangón: 2015-ben és 2017-ben a mostanihoz hasonlóan ezüstérmes volt, 2019-ben pedig bronzérmes.

A jelek szerint azonban a sportág egyik legendája Budapesten, a Duna Arénában teljesítette az utolsó fellépését az úszósport legnagyobb színpadán.

Borítókép: az 50 pillangó dobogósai a budapesti vizes vb-n: Nicholas Santos, Caeleb Dressel, Michael Andrew (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.