A világbajnok megcsinálta, amiről Valter Attila is álmodott

Már a harmadik dán szakaszsiker született a Tour de France-on: az országúti mezőnyverseny 2019-es világbajnoka, Mads Pedersen ünnepelhetett a tizenharmadik etap végén.

Magyar Nemzet
2022. 07. 15. 18:05
Mads Pedersen
Mads Pedersen Tour de France kerékpár Trek-Segafredo Fotó: Sprint Cycling
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy a Giro d’Italia Magyarországról indult idén, úgy a Tour de France első három szakaszát Dániában rendezték. Azokon a szakaszokon nem jött össze a hazai győzelem, a 2019-es mezőnyverseny világbajnoka, Mads Pedersen (Trek–Segafredo) járt hozzá a legközelebb, aki a második versenynapon harmadikként ért célba.

A sprinterek között vannak erősebbek a mezőnyben Pedersennél, aki leginkább abban bízott, amiben a Girón (Groupama–FDJ): szökésből nyerhet egy szakaszt a hazájából indult Grand Touron. A magyar kerekesen végül egy éles kanyar fogott ki.

Két nagyon nehéz hegyi etap után várható volt, hogy a tizenharmadik szakasz nyugodtabb lesz az összetett éllovasok szempontjából, ugyanakkor a három kategorizált emelkedő jó lehetőséget kínált a szökevényeknek.

Pedersen benne is volt abban a csoportban, amely ellépett a mezőnytől. Volt mellette két időfutammenő, Filippo Ganna (INEOS Grenadiers) és Stefan Küng (Groupama–FDJ), valamint Fred Wright (Bahrain Victorious), Hugo Houle (Israel–Premier Tech) és Matteo Jorgenson (Movistar) is.

A mezőnyben kevés csapat volt, amely igazán komoly energiát fektetett a szökevények befogásába, különösen Caleb Ewan (Lotto Soudal) bukása után. Az ausztrálnak nincs szerencséje idén a háromheteseken, a Giro magyarországi rajtján is nagyot esett.

Bár az élmezőnyből egyértelműen Pedersen volt a legjobb sprinter, mégis ő támadott, amivel néhány riválist le is rázott. A célegyenesben pedig sem Wright, sem Houle nem tudta komoly versenyre késztetni a dánt.

Mads Pedersen tehát elérte, amit akart: szakaszgyőzelmet a hazájából indult Grand Touron. Ráadásul ez volt az első etapsikere háromhetes körversenyen. 

Nem mintha a dánoknak eddig rosszul alakult volna a Tour: Magnus Cort (EF Education–EasyPost) és Jonas Vingegaard (Jumbo–Visma) is nyert már szakaszt, sőt utóbbi vezeti az összetettet, amelyben nem történt érdemi változás a pénteki szakaszon.

Tour de France, 13. szakasz, Bourg d’Oisans–Saint Étienne (192 km)

1. Mads Pedersen (dán, Trek–Segafredo) 4:13:03 óra
2. Fred Wright (brit, Bahrain Victorious) azonos idővel
3. Hugo Houle (kanadai, Israel–Premier Tech) a. i.

Az összetett állása

1. (dán, Jumbo–Visma) 50:47:34 óra
2. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 2:22 perc hátrány
3. Geraint Thomas (brit, INEOS Grenadiers) 2:26 p. h.

Borítókép: Mads Pedersen ünnepel a célban (Forrás: Sprint Cycling)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.