Drámai bukás a cél előtt, így kezdődött nálunk a Giro d’Italia + videó

Pénteken a Budapest és a Visegrád közötti 195 kilométeres szakasszal kezdődött meg a világ egyik legnagyobb sporteseménye, a Giro d’Italia, s az idén három etappal Magyarországról induló háromhetes olasz kerékpáros körverseny karavánját végig remek hangulat várta az útvonal mentén. A célba a holland Mathieu van der Poel, az Alpecin–Fenix bringása ért be elsőként, így ő vehette fel az összetettben vezetőt megillető rózsaszín trikót. A befutó egy drámai bukást is hozott, korábban pedig sajnos Fetter Erik (EOLO–Kometa) is elesett. Valter Attila (Groupama–FDJ) négy másodperc hátránnyal a 29. lett.

2022. 05. 06. 18:19
Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénteken délelőtt a Andrássy úton a Hősök tere felé baktatva, mintegy három órával a 12.20-as rajt előtt már azt láthattuk, hogy a kereszteződéseket biztosítók elfoglalták a helyüket – mint egyiküktől megtudtuk, hajnali ötkor álltak műszakba. A Kodály körönd után a Kolumbiai nagykövetség egyik bajuszos alkalmazottja az erkélyen tett-vett, és talán az járt a fejében, hogy a Giro címvédője, Egan Bernal még februárban otthon, Bogota külvárosában az egyik edzésén csúnya balesetet szenvedett, így most nem láthatja páholyból. A Hősök terén azt már a szerdai csapatbemutatón leszűrhettük, hogy az olasz körverseny lázba hozta Budapestet, s ez most hatványozottan igaz volt.

A tömeg eleinte a kiállítók standjai között vándorolt, nem sokkal fél 11 előtt aztán befutott az első csapat, a Movistar a csapatbuszával, a kísérőautókkal, a kerékpárszállítókkal, és leparkolt a Hősök tere Szépművészeti Múzeum felőli oldalán elkerített parkolóban. Aztán sorban érkezett a többi istálló is, s ugyan a világ legjobb kerékpárosai egyelőre maradtak a buszokban, az űrkorszakot idéző bringák, amelyeknek az előkészítését megkezdték a szerelők, pár méterre, néhol karnyújtásra voltak tőlünk a kordon túloldalán. Nem lepődtünk meg, hogy a legnehezebben a földkerekség leggazdagabb csapata, az évente 50 millió euróból, több mint 19 milliárd forintból gazdálkodó INEOS Grenadiers közelébe lehetett odafurakodni. A korábbi Sky, amely 2019 óta fut a vegyipari óriás nevén, Bernal nélkül is bombaerős csapattal érkezett. Az 1-es rajtszámot viselő ecuadori Richard Carapazt, a 2019-es Giro d’Italia győztesét – aki tavaly a tokiói olimpián megnyerte a mezőnyversenyt – pedig azért is könnyű kiszúrni a tömegből, mert egyedi festésű, aranyszínű kerékpáron teker.

A Lotto Soudal csapatánál az ausztrál Caleb Ewan ugyancsak egyedi bringáját csodálhattuk meg. Napjaink egyik legjobb sprintere a Girón és a Tour de France-on is öt szakaszgyőzelmet jegyez, s az arcképe tekintélyes méretben köszön vissza a csapatbuszáról. A belga istálló egyik szerelője pedig olyan szívélyes volt, hogy az érdeklődőknek el is magyarázta, hogy a kis szerkezet, amit éppen szerel, veszi és továbbítja azokat a jeleket, amelyekből megtudhatjuk, hogy a versenyző éppen milyen pulzussal tapossa a pedált.

Idővel minden csavar mindenhol a helyére került, jöhetett az aláírási ceremónia, ezen a versenyzők a kézjegyükkel hitelesítik, hogy rajthoz állnak az adott szakaszon. Mondani sem kell, hatalmas üdvrivalgást váltott ki, amikor a szokásoktól eltérően, a ceremóniát megszakítva, egyszerre állt a színpadra a három magyar induló: a tavalyi Girón az összetettben három napon napon át vezető, így akkor az ikonikus rózsaszín trikóban tekerő (Groupama–FDJ), valamint Fetter Erik (EOLO–Kometa) és Peák Barnabás (Intermarché–Wanty). 

PEÁK Barnabás; VALTER Attila; FETTER Erik
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Annyi kijárt nekik itthon, hogy rajtnál is ők álltak az első sorba, a mezőny pedig „lassú rajttal” indult el, hogy Budapestről Székesfehérvár és Esztergom érintésével 195 kilométeren Visegrádra tekerjen. Az Andrássy úton a 22 csapat 176 versenyzőjének gyakorlatilag végig sorfalat állt a hatalmas tömeg, de tovább, a Belvárosban is mindenhol rengetegen várták a bringásokat.

Fotó: Kurucz Árpád

 S ezt elmondhattuk valamennyi településen, amelyeken elhaladt a karaván. Sokan öltöztek rózsaszínbe, népviseletbe, jó néhány kreatív ötletet láthattunk, az pedig kétségkívül hungarikum, hogy megesett, huszárok kísérték a mezőnyt.

Ami a versenyt illeti, a tényleges rajt után az egyik kis csapat, az Androni két bringása meglógott a mezőnytől, nekik ez volt a feladatuk, hogy a szponzoraikat megjelenítsék a televíziós közvetítésekben. A szökevények, Mattia Bais és Filippo Tagliani előnye tíz perc fölé is nőtt, és nagyon sokáig tartották magukat, 13,7 kilométerrel a vége előtt érték utol őket. Visegrádra 5,6 kilométeres emelkedőn vezet az út, ennek az átlagos meredeksége 4,2 százalék, de van egy nyolcszázalékos része is, és a nap végén ez igencsak megviselte a mezőnyt. A szurkolók itt is szenzációs hangulatot teremtettek, de nem örülhettünk, mert sajnos Fetter Erik még hat és fél kilométerrel a vége előtt többedmagával bukott. Majd két és fél kilométerre a céltól újabb bukás történt a mezőnyben. A végjátékban előbb a belga Lawrence Naensen (AG2R), majd őt megelőzve a német Lennard Kamna (BORA–hangsrohe) nyitott nagy hajrát, de ő sem járt sikerrel. A szakaszt a holland Mathieu van der Poel (Alpecin–Fenix) nyerte meg, akitől előzetesen nagyon sokan várták ezt a sikert, másodikként az eritreai Biniam Girmay (Intermarché–Wanty), harmadikként a spanyol Pello Bilbao (Bahrain–Victorious) végzett, de a vége drámát is hozott. Az utolsó kanyarban még  Caleb Ewan jött a harmadik helyen, azonban rácsúszott Girmay hátsó kerekére, és méterekre a céltól elesett. Hosszú időbe telt, amíg feltápászkodott, és valahogy átvergődött a célvonalon, végül 1:04 perc hátránnyal a 76. helyen.

Valter Attila négy másodperc hátránnyal a 29. lett. Fetter Erik bukása után folytatta a versenyt, 112. lett, 2:22 perc hátránnyal. És így is megelőzte Peák Barnabást, ő a 167. helyen végzett, 5:33 perc hátránnyal.

Giro d’Italia, 1. szakasz, Budapest–Visegrád, 195 km:
1. Mathieu van der Poel (holland, Alpecin–Fenix) 4:35:28 óra
2. Biniam Girmay (eritreai, Intermarché–Wanty-Gobert) azonos idővel
3. Pello Bilbao (spanyol, Bahrain Victorious) a.i.
...29. Valter Attila (Groupama–FDJ) 4 mp hátrány
...112. Fetter Erik (EOLO–Kometa) 2:22 p h.
...167. Peák Barnabás (Intermarché–Wanty-Gobert) 5:33 p h.

Szombaton a 9,2 kilométeres budapesti egyéni időfutam következik, az első induló 14 órakor rajtol a Hősök teréről. A 105. Giro d’Italia mezőnye 3445,6 kilométert teker, amíg célba ér május 29-én a veronai időfutamon.

Borítókép: Hungarikum a Giro d’Italián: a martonvásári huszárok a mezőny mellett (Fotó: Kurucz Árpád)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.