Rosszkor jött mélypont: teljes a Bajnokok Ligája-mezőny

Szerda este három mérkőzéssel zárult le a Bajnokok Ligája selejtezője. Utolsóként a dán Köbenhavn, a skót Rangers és a horvát Dinamo Zagreb jutott a főtáblára, amelyen huszonhét év után először nem lesz török csapat. Pedig a sorozat döntőjének végre tényleg Isztambul adhat otthont.

Magyar Nemzet
2022. 08. 25. 8:14
Eindhoven, 2022. augusztus 24. Philipp Max, a PSV Eindhoven (b) és James Tavernier, a Rangers játékosa a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezõjének negyedik fordulójában játszott PSV Eindhoven Rangers FC visszavágó mérkõzésen Eindhovenben 2022. augusztus 24-én. Fotó: MTI/AP/Peter Dejong
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1995/96-os Bajnokok Ligája-idény számunkra a Ferencváros szerepléséről és a máig egyetlen, magyar csapat által aratott BL-csoportkörös győzelemről marad emlékezetes.

A törökök viszont úgy tekinthettek arra az idényre, mint az utolsóra, amelyben csapataik nélkül rendezték a főtáblás küzdelmeket. Ez a sorozat azonban véget ért.

A BL-selejtezőben két török csapat is indulhatott. A Szalai Attilával felálló Fenerbahce már első párharcában elbukott a Dinamo Kijevvel szemben – végül az ukrán csapat sem lesz ott a főtáblán. A török bajnok Trabzonspornak mindössze egyetlen párharcot kellett volna sikerrel megvívnia a csoportkörbe jutásért, de az idegenbeli 2-1-es vereség után hazai pályán csak 0-0-s döntetlent ért el a dán Köbenhavn ellen.

Ráadásul mindez abban az idényben esett meg a törökökkel, amely náluk, egészen pontosan az isztambul Atatürk Stadionban zárul majd 2023. június 10-én.

Az aréna eredetileg a 2020-as, majd a 2021-es döntőt kapta meg, de mindkétszer halasztani kellett az isztambuli rendezést a koronavírus-járvány miatt.

Szintén hosszú idő után, a 2005/06-os idény óta először zajlik orosz csapat nélkül a csoportkör, de ezt már akkor tudni lehetett, amikor az UEFA az ukrajnai háború miatt kitiltotta idei sorozataiból Oroszország együtteseit.

Négy, skót csapat nélkül zajlott idény után idén ismét két csapat is képviseli a bajnokságot: a bajnok Celticnek nem kellett selejtezőt játszania, a tavalyi Európa-liga-döntős Rangers szerda este, a PSV otthonában aratott 1-0-s győzelemmel kvalifikálta magát.

A Rangers legutóbb a 2010/11-es BL-főtáblán szerepelt, azóta csőd miatt megjárta a skót negyedosztályt is.

A harminckét csapatos mezőny a horvát Dinamo Zagrebbel lett teljes, amely hosszabbítás után búcsúztatta a norvég Bodö/Glimtet.

Bajnokok Ligája-selejtező, negyedik forduló, visszavágók

Trabzonspor (török)–Köbenhavn (dán) 0-0, továbbjutott a Köbenhavn 2-1-es összesítéssel
PSV Eindhoven (holland)–Rangers (skót) 0-1, továbbjutott a Rangers, 3-2-es összesítéssel
Dinamo Zagreb (horvát)–Bodö/Glimt (norvég) 4-1 (hosszabbítás után), továbbjutott a Dinamo, 5-3-as összesítéssel

A Bajnokok Ligája főtábláján tizenöt ország harminckét csapata versenyez. A legtöbb indulót, ötöt, a német élvonal adja, a Bundesliga tavalyi első négy helyezettje mellett az Európa-liga-címvédő Eintracht Frankfurt is ott lesz a mezőnyben, ráadásul az első kalapból várja a csütörtöki (18.00) sorsolást.

Egy másik német csapat, az RB Leipzig azért lesz számunkra különleges idén is, mert három honfitársunk – – is szerepelhet az európai elitsorozatban. A további harmincegy csapat keretében nem találunk magyar labdarúgót.

A szokásoknak megfelelően a nyolc csoportba mindegyik kalapból egy-egy csapatot sorsolnak, azonos országot képviselő együttesek pedig nem kerülhetnek ugyanabba a négyesbe.

A csoportkör szeptember 6-án kezdődik, és az év végi, katari világbajnokság miatt szokatlanul korán, november 2-án ér véget.

Kalapok a Bajnokok Ligája-csoportkör sorsolására

1. kalap: Real Madrid (spanyol), Eintracht Frankfurt (német), Manchester City (angol), AC Milan (olasz), Bayern München (német), Paris Saint-Germain (francia), FC Porto (portugál), Ajax (holland)

2. kalap: Liverpool (angol), Chelsea (angol), FC Barcelona (spanyol), Juventus (olasz), Atlético Madrid (spanyol), Sevilla (spanyol), RB Leipzig (német), Tottenham Hotspur (angol)

3. kalap: Borussia Dortmund (német), Salzburg (osztrák), Sahtar Doneck (ukrán), Internazionale (olasz), Napoli (olasz), Benfica (portugál), Sporting CP (portugál), Bayer Leverkusen (német)

4. kalap: Rangers FC (skót), Dinamo Zagreb (horvát), Marseille (francia), FC Köbenhavn (dán), Club Brugge (belga),
Celtic (skót), Viktoria Plzen (cseh), Maccabi Haifa (izraeli)

Borítókép: a Rangers nagy csatában búcsúztatta a PSV-t (Fotó: MTI/AP/Peter Dejong)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.