„Magyar vagyok, imádom a válogatottat, a futballt”

Csupán 1-0-ra múlta felül a Vidit, a Debrecen mégis katartikus győzelmet aratott szombat este a labdarúgó NB I 7. fordulójában. A megbízott edző, egykori kedvenc, Dombi Tibor, valamint az elképesztő akarattal játszó Dzsudzsák Balázs is megindultan értékelt a találkozó után. A Fehérvár viszont ismét kezd válságba süllyedni. Sokba kerül a konferencialiga-kaland, a csapat már a negyedik vereségét szenvedte el a bajnokságban és visszacsúszott a nyolcadik helyre.

Magyar Nemzet
2022. 09. 04. 8:42
null
Fotó: KOVACS PETER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem én tettem csodát, hanem a srácok. Az történt, amit megbeszéltünk. Nem taktikára kell gondolni, hogy itt kell lezárni vagy ott, hanem a hozzállásról. Ha valaki hibázik, a másik segít neki, vagy az lényeges,  hogyan reagál a saját hibájára. Ez volt a legfontosabb. Tényleg jó volt nézni, ahogy küzdöttek, nagyon büszke vagyok rájuk –  vágott bele az értékelésébe az M4 Sportnak nyilatkozva Dombi Tibor a Fehérvár feletti 1-0-s győzelem után. Majd arról beszélt, Dzsudzsák Balázsnak a kiváló játékán, a gólpasszán felül miért volt elévülhetetlen érdeme a sikerben.

– Ha vannak olyan játékosok, mint Dzsudzsák és Horváth Krisztofer, akik mindent tudnak a labdával, illetve az öregek, ha ők becsúsznak, küzdenek, hajtanak, akkor ez átragad a többiekre is. Jól jöttünk ki a dolgokból, többször nekünk pattant a labda, de ezért meg kell dolgozni, az első öt fordulóban egyszer sem nekünk pattant.

Dombi elmondta, a 40. percben lecserélt Horváth Krisztofer agyrázkódást szenvedett, több napot vehet igénybe a felépülése. Azért Dombi egyik szakmai húzása is bevált, visszatette a kezdőbe Romancsukot.

– Tudtam, hogy jó játékos, éreztem, hogy jó lehet a mai napon. Az ilyen húzás vagy bejön, vagy nem – mondta e döntéséről.

A találkozó után a szurkolók Dombi egyik becenevét skandálták: „Bombázó!” Erre így reagált az egykori debreceni kedvenc:

– Nyolc éve hagytam abba a focit, azóta nagyon sokszor álmodtam vele, s most ismét olyan volt, mintha ott lennék a pályán. Úgy elfáradtam, mintha tényleg játszottam volna. Sok feladatot adtam a partjelzőknek, hogy fogjanak le a partvonalnál…

Dzsudzsák: Rég túl vagyok azon a korszakon, amikor bizonyítanom kellett

– Történjen bármi, a Debrecen megérdemli, hogy ma így küzdöttünk. Nézzétek azt, ami ott van – kezdett bele már-már elcsukló hangon az értékelésébe és a csapattal együtt tomboló szurkolók felé mutatott.

– Amit kedden Zalaegerszegen, előtte pedig Mezőkövesden műveltünk, azért nem győztünk elnézést kérni – folytatta. –Az a baj, hogy ezek üres szavak. A szurkolók még soha nem voltak ennyire korrektek velünk, hogy négy-egyes zakó után így fogadtak bennünket, és normálisan meg tudtuk beszélni, mi a probléma.

 

Ahogy beléptünk az öltözőbe, a folyosón óriási transzparens fogadott bennünket, hogy veletek vagyunk.

 

Dombi Tibi és a szakmai stáb az egyszerű futballnézetével levette az én vállamról is azt a szomorúságot, azt a terhet, amit nem kellene magamra vennem. Nagyon igaza van, én rég túl vagyok azon a korszakon, amikor bizonyítanom kellett. Folyamatosan azt kérte tőlem, hogy hadd lásson már nevetni, már reggel, amikor belépek az öltözőbe. Nagyon megérintett ez a dolog.

 

Ő is és én is elmondtam a meccs előtt a csapatnak, hogy ez a meccs a szívről fog szólni meg a becsületről meg arról, hogy ez a debreceni közönség megérdemli, hogy sokkal elhivatottabb csapat legyünk.

 

Remélem, ma kicsit kompenzáltuk őket az elmúlt öt meccsért. De persze nincs minden rendben, nem szabad abba a hibába esni, hogy elhiggyük, megoldódott minden problémánk, viszont ha akarunk és szívvel küzdünk, akkor ez az eredménye.

A debreceni csapatkapitány ezután rendkívül korrektül köszönetet mondott a felmentett vezetőedzőnek, Joao Janeirónak, mondván, az erőállapotukat neki köszönhetik.

A rövid interjú végén persze szóba került a görögök elleni válogatott meccs, amelyen a hírek szerint Dzsudzsák – talán utoljára – pályára léphet a nemzeti csapatban.

 

– Én most mindent várok. Magyar vagyok, imádom a válogatottat, a futballt, Élvezzük, amíg lehet

 

– jegyezte meg.

Michael Boris: Rendkívül csalódottak vagyunk

A Fehérvár jól szerepelt az Európa-konferencialigában, a selejtező rájátszásában a Kölnt is legyőzte idegenben. Ám nagy az ára ennek a menetelésnek, a Vidi a bajnokságban gyengén szerepel, már a negyedik vereségét szenvedte el. Michael Boris érthetően elkeseredetten, egyben sportszerűen értékelt a találkozó után:

– Gratulálok a Debrecennek a győzelemhez! Előzetesen is tudtuk, hogy nehéz meccs vár ránk, hiszen edzőt váltottak a hazaiak, ez pedig az ellenfél játékosainak extra motivációt jelentett. Az első félidőben megvoltak a momentumaink, gondolok itt például Palkó szabadrúgására vagy Budu emelésére, de a ráadásban nagyon rossz pillanatban kaptunk gólt. A második játékrészben mindent kitettünk a pályára, de nem sikerült gólt szereznünk. Ki kell elemeztünk a történteket. Rendkívül csalódottak vagyunk, a Kecskemét elleni győzelem után mindenképp felfelé szerettünk volna elindulni a tabellán. Dolgozunk tovább, hogy jól teljesítsünk a bajnokságban, a jövő heti meccsre való felkészülésre hosszú idő után egy teljes hét áll majd rendelkezésünkre, ahol végre már mindenkire számíthatok majd, Makarenkóra a kéztörése és Kastratira a pénteki kisebb sérülése után is.

Az NB I hetedik fordulójában vasárnap két mérkőzést rendeznek. A listavezető Kisvárda a Honvédot fogadja, a derbin pedig az FTC az Újpesthez látogat.

NB I, 7. forduló:

Péntek:
Mezőkövesd–Zalaegerszeg 0-5 (0-1), Városi Stadion, 1200 néző, jv.: Erdős. Gólszerző: Ikoba (40., 49., 70.), Gergényi (74.), Szalay Sz. (89.). Kiállítva: Bobál (35., Mezőkövesd)

Szombat:
Kecskemét–Paks 3-1 (0-0), Kecskemét, v.: Csonka. Gólszerzők: Katona B. (47.), Banó-Szabó (72.), Szabó L. (88.), illetve Sajbán (81.)
Vasas–Puskás Akadémia 1-1 (1-0), Illovszky Rudolf Stadion, 1778 néző, v.: Bogár, gólszerzők: Holender (28.), illetve Zahedi (56.)
Debrecen–Fehérvár 1-0 (1-0), Nagyerdei Stadion, 5014 néző, v.: Karakó, gólszerző: Do. Babunszki (45+2.).

Vasárnap:
Kisvárda–Budapest Honvéd 14.45
Újpest–Ferencváros 17.30

Borítókép: Dzsudzsák a debreceni rakás tetején (Fotó: Kovács Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.