Rafael Nadal útján csatlakozott az NFL-legendákhoz

Ritkán látható fordítást mutatott be az észak-amerikai profi amerikaifutball-liga (NFL) alapszakaszának második fordulójában a Miami Dolphins.

2022. 09. 19. 16:41
Miami Dolphins v Baltimore Ravens Tua Tagovailoa
BALTIMORE, MARYLAND - SEPTEMBER 18: Quarterback Tua Tagovailoa #1 of the Miami Dolphins throws a second half pass against the Baltimore Ravens at M&T Bank Stadium on September 18, 2022 in Baltimore, Maryland. Rob Carr/Getty Images/AFP (Photo by Rob Carr / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP) Fotó: AFP/Rob Carr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tua Tagovailoa értékét folyamatosan megkérdőjelezik az NFL-ben. A huszonnégy éves irányítót eleinte a 2020-as draft első választottjának várták, ám utolsó egyetemi szezonjában elszenvedett súlyos sérülése miatt végül az ötödik helyig csúszott vissza, itt választotta ki a Miami Dolphins.

A testet rendkívüli módon meggyötrő sportágban egy ilyen korai sérülés után mindenképpen szkeptikusak a szakértők a legjobb képességekkel megáldott játékosokkal szemben is, Tagovailoa esetében pedig azt is megkérdőjelezték, hogy a profik között mennyire érvényesül az ő játékstílusa.

Ebben egy különös tényező is szerepet játszott: Tagovailoa aktuálisan egyetlen balkezes irányítóként került az NFL-be, habár a spanyol teniszklasszishoz, Rafael Nadalhoz hasonlóan az amerikaifutballista is jobbkezesnek született.

Nadallal ellentétben Tagovailoa átnevelésének hátterében nem szakmai indokok húzódtak meg, csupán annyi, hogy a szintén balkezes apja szerette volna, ha Tua továbbviszi a családi hagyományt.

Az első idényében a Dolphins sem bízott maradéktalanul benne, tavaly viszont már egyértelműen köré építették a támadóegységet, és ha nincs a szezon eleji sérülése, talán rájátszásba vezette volna a csapatot. Csakhogy eközben a vele együtt az NFL-be érkezett Joe Burrow már Super Bowlig jutott a Cincinnati Bengalsszal, és azt is sokan kétkedve fogadták, amikor nyáron a 2019-es idény bajnokától, a Kansas City Chiefstől megszerzett elkapó, Tyreek Hill régi irányítója, a korábbi MVP, Patrick Mahomes elé helyezte Tagovailoát az irányítók rangsorában.

A hawaii születésű, szamoai származású játékos – akinek a teljes neve, Tuanigamanuolepola Tagovailoa valamiért ritkán hangzik el a közvetítések során – azonban a 2022-es idény második fordulójában mindenképp emlékezetes teljesítményt nyújtott.

A Dolphins az utolsó negyedben huszonegy pontos hátrányból fordított a találkozó előtt is esélyesebbnek tartott Baltimore Ravens ellen. Tagovailoa hat touchdown-passzt osztott ki, amivel beállította Bob Griese és Dan Marino klubrekordját. Igazi legendákról van szó, Griese volt a Super Bowl-érában egyedüliként veretlen idényt teljesített Dolphins irányítója, Marino pedig korát megelőzve döntötte meg az posztra vonatkozó legfontosabb ligacsúcsokat, csak a bajnoki cím nem jött össze neki.

Nem könnyű örökség az ő nyomukba lépnie a Tagovailoának, ráadásul Miamiban ki vannak éhezve a sikerre: Marino 1999-es visszavonulása óta a csapat csak négyszer jutott a rájátszásba, és huszonegy éve nem nyert playoff-meccset.

Tagovailoa elkapói is történelmi teljesítményt nyújtottak: Hill és Jaylen Waddle párosa lett az első a liga történetében, amelynek mindkét tagja legalább két TD-elkapásig és legalább 170 elkapott yardig jutott ugyanazon a meccsen.

Az irányítót pedig a legnagyobb szakemberek tudják legkevésbé kordában tartani: Tagovailoa immár 7-1-re javította a mérlegét azokon a meccseken, amikor korábbi Super Bowl-győztes edző csapatával néz farkasszemet. A Dolphins az új főedzője, Mike McDaniel irányításával a nagy fordításnak is köszönhetően 2-0-val rajtolt, s úgy tűnik, ő még többet ki tud hozni Tagovailoából, mint a tavalyi idény után menesztett, a csapattal és a ligával azóta már perben álló Brian Flores.

NFL, alapszakasz, 2. forduló

Baltimore Ravens–Miami Dolphins 38-42
Cleveland Browns–New York Jets 30-31
Detroit Lions–Washington Commanders 36-27
Jacksonville Jaguars–Indianapolis Colts 24-0
New Orleans Saints–Tampa Bay Buccaneers 10-20
New York Giants–Carolina Panthers 19-16
Pittsburgh Steelers–New England Patriots 14-17
Los Angeles Rams–Atlanta Falcons 31-27
San Francisco 49ers–Seattle Seahawks 27-7
Dallas Cowboys–Cincinnati Bengals 20-17
Denver Broncos–Houston Texans 16-9
Las Vegas Raiders–Arizona Cardinals 23-29 (hosszabbítás után)
Green Bay Packers–Chicago Bears 27-10
Kansas City Chiefs–Los Angeles Chargers 27-24
Buffalo Bills–Tennessee Titans kedd 41-7
Philadelphia Eagles–Minnesota Vikings 24-7

Borítókép: Tua Tagovailoa passzra készül (Fotó: AFP/Rob Carr)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.