Bőrszín alapján kell edzőt kinevezni az NFL-ben

A profi amerikaifutball-liga (NFL) új szabálya alapján a következő szezontól minden csapat stábjában kell lennie kisebbséghez tartozó támadóedzőnek.

Magyar Nemzet
2022. 03. 29. 13:57
Mike Tomlin
AFC Wild Card Playoffs - Pittsburgh Steelers v Kansas City Chiefs
KANSAS CITY, MISSOURI - JANUARY 16: Head Coach Mike Tomlin of the Pittsburgh Steelers looks on before the game against the Kansas City Chiefs in the NFC Wild Card Playoff game at Arrowhead Stadium on January 16, 2022 in Kansas City, Missouri. David Eulitt/Getty Images/AFP (Photo by David Eulitt / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP) Fotó: David Eulitt / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az NFL-ben 2003 óta élt a Pittsburgh Steelers akkori tulajdonosáról Rooney Rule-nak elnevezett szabály, amely alapján az új vezetőedzőt kereső csapatnak legalább egy, etnikai kisebbséghez tartozó jelöltet is interjúra kell hívnia – majd ezt a számot 2020-ban kettőre növelték.

A liga vezetői azonban úgy találták, hogy a törekvés ellenére nincs elég színes bőrű vezetőedző, ezt pedig arra vezették vissza, hogy a támadókért felelős koordinátori pozícióban is alulreprezentáltak a kisebbségek, márpedig az új vezetőedzőket gyakran a sikeres támadóedzők közül választják a csapatok.

Az NFL ezért úgy döntött, hogy még szigorúbb szabályt hoz: már a következő, 2022-es idénytől kezdve kötelező lesz a támadóedzői stábban kisebbségi szakembert is alkalmazni.

Hozzá kell tenni, hogy az NFL-csapatok rendkívül nagy, nagyjából harminc fős edzői stábbal dolgoznak, szinte minden poszttal külön szakember foglalkozik. Ugyanakkor a szabálynak csak olyan személlyel felelhetnek meg a csapatok, aki „közeli munkakapcsolatban” áll a vezetőedzővel is.

A diverzitási előírások szigorításával szorosan összefügghet, hogy az előző idény végén a Miami Dolphinstól elküldött Brian Flores beperelte az NFL-t, valamint a liga több csapatát faji diszkrimináció miatt. Flores állítása szerint úgy hívta őt interjúra a New York Giants, hogy már korábban megállapodott a végül kinevezett vezetőedzővel, Brian Daboll-lal.

Az NFL mostani lépésével javította saját pozícióját.

További változás, hogy a csapatok immár női edző meghallgatásával, illetve alkalmazásával is eleget tehetnek a kisebbségi edzőkre vonatkozó szabálynak, ám az eredeti szabály névadójának fia, az NFL diverzitási, méltányossági és inklúziós bizottságának elnöke, Art Rooney szerint ez a női edzők alacsony száma miatt egyelőre nem fogja hátrányosan érinteni a színes bőrű szakembereket.

Az NFL legutóbbi idényében a játékosok között 70 százalék fölötti volt a színes bőrű sportolók aránya, az edző stábok tagjainak 39 százaléka tartozott a kisebbségek közé, és összesen 12 női edzőt foglalkoztatott a liga 32 csapata.

Borítókép: Mike Tomlin tizenöt éve tölti be a Pittsburgh Steelers vezetőedzői posztját (Fotó: Getty Images North America/Getty Images via AFP/David Eulitt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.