időjárás 17°C Beáta , Izolda 2023. március 22.
logo

MLSZ-beadvány az UEFA-nak: nem kirekesztő a Nagy-Magyarország-jelkép

Magyar Nemzet
Forrás: Nemzeti Sport
2023.01.26. 17:34 2023.01.26. 18:14
MLSZ-beadvány az UEFA-nak: nem kirekesztő a Nagy-Magyarország-jelkép

A Nemzeti Sportnak adott rövid interjút Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke. A sportvezető hangsúlyozta, hogy a nemzetközi meccseken zárt kapus büntetést kockáztatnánk, ha a szurkolók nemzetközi meccsen Nagy-Magyarország-jelképet jelenítenék meg a lelátón, ami különösen a közelgő, Szerbia elleni Eb-selejtező miatt lenne érzékeny pont. Ugyanakkor Csányi azt is kiemelte, hogy az MLSZ próbálja meggyőzni az UEFA-t arról, hogy a jelkép nem kirekesztő.

Tegnap nagy felzúdulást keltett a hír, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) nem tűri el a Nagy-Magyarország-jelképpel ellátott molinókat az égisze alá tartozó meccseken a lelátón, s ennek következtében a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) is kitiltotta a jelképet a nemzetközi meccsekről.

Az eset kapcsán adott rövid interjút a Nemzeti Sportnak Csányi Sándor, az MLSZ elnöke, akit a szurkolói reakciókkal is szembesítettek. A sportvezető szerint okosnak kell lenni a témában.

– Nem hiszem, hogy jó hazafi, aki a zárt kapus büntetést kockáztatja. Márpedig a mi legfőbb célunk elkerülni, hogy a stadionok be legyenek zárva, éppen a szurkolók, a magyar válogatott és mindannyiunk közös érdekében – fogalmazott Csányi, aki emlékeztetett arra, hogy a 2021-es, Anglia elleni vb-selejtező után egy felfüggesztett zárt kapus büntetés még érvényben van, amit hozzácsapnának az esetleges újabb szankcióhoz.

A sportvezető azt is hozzátette, hogy az idén zajló Európa-bajnoki selejtezősorozatban különösen a Szerbia elleni meccseken lehet érzékeny téma a Nagy- Magyarország-jelkép.

Mi tesszük hozzá, az elmúlt évek egyik legnagyobb balhéja válogatottmeccsen éppen a szerbek szereplésével zajlott, déli szomszédunk Albánia elleni 2014-es, belgrádi Eb-selejtezőjét félbe kellett szakítani, a balhé egyik fő kiváltó oka pedig a drónnal a pályára reptetett, Nagy-Albániát ábrázoló zászló volt, ami kiverte a szerbeknél a biztosítékot. Az eset kapcsán egyébként végül Szerbiát sújtották pontlevonással, Albánia viszont jól jött ki az incidensből, a zöldasztalnál megkapott három pontnak köszönhetően 2016-ban története során először szerepelhetett a futball-Eb-n.

Visszatérve a Nagy-Magyarország-jelképre: Csányi Sándor hangsúlyozta, hogy az MLSZ igyekszik elérni az UEFA-nál, hogy a szurkolók használhassák a nemzeti összetartozás szimbólumát.

– Már egy tavaly októberi beadványban is igyekeztünk egy konkrét ügy kapcsán elmagyarázni a döntéshozóknak, hogy nem tekintendő kirekesztő megnyilvánulásnak ennek a jelképnek a használata, illetve a folyamatban lévő ügyektől függetlenül én magam is kezdeményeztem olyan megbeszéléseket, amelyek egyértelműen tisztázzák, hogy az UEFA engedélyezi vagy tiltja, hogy megjelenjen a Nagy-Magyarország-ábrázolás a lelátón.

A kezdeményezéssel természetesen az a célom, hogy az európai szövetség és a FARE (Football Against Racism in Europe) is vegye le a tiltólistájáról a Nagy-Magyarország-jelképet – mondta Csányi Sándor.

 

 

UEFA-tiltás

A magyar labdarúgásnak és a magyar csapatoknak is ártana, ha az UEFA ellen lázadnánk

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.