Reagált az MLSZ a kitiltott Nagy-Magyarország-molinók ügyében

Nem tiltották be a Nagy-Magyarországot ábrázoló jelképeket hazai bajnoki és kupamérkőzéseken – tájékoztatta lapunkat a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ). Mivel azonban az UEFA büntetőkatalógusa tartalmazza, ezért arra kérik a szurkolókat, hogy tekintsenek el a hasonló zászlók és molinók megjelenítésétől, ezzel is segítve a válogatottat abban, hogy telt ház előtt játszhassa mérkőzéseit.

Magyar Nemzet
2023. 01. 25. 18:24
Budapest, 2022. szeptember 26. Magyar szurkolók a labdarúgó Nemzetek Ligája A divíziója 3. csoportjában játszott Magyarország - Olaszország mérkõzés elõtt a Puskás Arénában 2022. szeptember 26-án. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miért tiltja az MLSZ a Nagy-Magyarországos molinókat? 

– Az MLSZ égisze alá tartozó hazai bajnoki és kupamérkőzéseken a jogszabályok értelmében, a szervező dönthet arról, hogy milyen molinók bevitelét engedélyezi – szögezte le lapunk megkeresésére a Magyar Labdarúgó-szövetség. Arról tájékoztattak: nem tiltották be a Nagy-Magyarország zászlót, vagy a Nagy-Magyarországot ábrázoló jelképeket. Jelezték ugyanakkor, hogy a jelképet a FARE (Football Against Racism in Europe) UEFA-ra vonatkozó katalógusa tartalmazza. Mint ismert, az UEFA által kiszabott súlyos büntetések indoklásában előszeretettel hivatkozik a FARE jelentéseire.

Ezért a nemzetközi klub- és válogatott mérkőzéseken, az UEFA és a FIFA, illetve ezekkel együttműködve a FARE ellenőre jelentésében rögzíti a jelkép megjelenítését, amely fegyelmi eljárást von maga után

– jelezték a magyar szövetség részéről. Hozzátették: „a politikai üzenetek megjelenítése az UEFA és a FIFA szabályai szerint tiltottak, ezért az alkalmazott szabályzatok alapján megbüntethetik az MLSZ-t.”

Mi a baj a Nagy-Magyarország zászlókkal? 

Ezt megelőzendő a szövetség – mindaddig, amíg az UEFA erre vonatkozó fegyelmi gyakorlata nem változik – továbbra sem engedélyezheti a molinó bevitelét és mindenkitől azt kéri, a válogatott mérkőzésein tekintsenek el az ilyen zászlók és molinók megjelenítésétől, ezzel segítve a nemzeti csapatot abban, hogy telt ház előtt játszhassa mérkőzéseit.

Az MLSZ kitért a sálak viselésére is, ami más kategóriába tartozik.

A nemzetközi szabályok alapján a nézők ruházatának – ebből a szempontból történő

– vizsgálata az MLSZ-nek nem feladata. Így fordulhat elő, hogy egy időben bárki, akár több száz néző is hasonló sálat visel a stadion különböző területein ezzel semmilyen szabályt nem sértve – ismertette a Magyar Labdarúgó-szövetség. Tudatták azt is, hogy a Nagy-Magyarország megjelenítésre vonatkozó rész az UEFA által használt FARE-kiadvány a Monitoring discriminatory signs symbols in Europen football  2016 elnevezésű kiadványban is szerepel.

Amint arról korábban beszámoltunk, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) határozata nyomán a Magyar Labdarúgó-szövetség nem engedélyezi Nagy-Magyarország jelkép használatát az UEFA által szervezett mérkőzéseken.

A magyar válogatott meccsekre rendszeresen jönnek a dunaszerdahelyi DAC drukkerei is. Fotó: Krizsán Csaba

Kitiltja az MLSZ a Nagy-Magyarországos zászlókat: Mit szólnak mindehhez a magyar válogatott szurkolói? 

A határon túli magyar szurkolókat érzékenyen érinti ez a lépés, árulta el a Magyar Nemzetnek egy a Ferencvárost és a magyar válogatottat harminc éve követő felvidéki futballrajongó. A Transylvanian Fanatics erdélyi szurkolócsoport is tiltakozik a döntés ellen.

Borítókép: Magyar szurkolók a Puskás Arénában (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.