A magyar labdarúgásnak és a magyar csapatoknak is ártana, ha az UEFA ellen lázadnánk

Borbély Zoltán jogász, az MLSZ egykori elnökségi tagja szerint az UEFA egészen meghökkentő dolgokért is szankcionál.

Magyar Nemzet
Forrás: Mandiner2023. 01. 26. 16:56
Facebook
Facebook Fotó: Facebook Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy korábban a Magyar Nemzet is megírta, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) határozata nyomán a Magyar Labdarúgó-szövetség nem engedélyezi Nagy-Magyarország jelkép használatát az UEFA által szervezett mérkőzéseken.

Az MLSZ a döntést követően lapunk kérdésére közölte, hogy nem tiltották be a Nagy-Magyarországot ábrázoló jelképeket hazai bajnoki és kupamérkőzéseken. A jelképet a FARE (Football Against Racism in Europe) UEFA-ra vonatkozó katalógusa tartalmazza.

Borbély Zoltán jogász, az MLSZ egykori elnökségi tagja és szóvivője úgy fogalmazott a Mandinernek, hogy nincs beleszólásuk abba, hogy az UEFA mit tart tiltott jelképnek. Kifejezetten tiltja és bünteti a FIFA és az UEFA a politikai jellegű megnyilvánulásokat, így a magyar válogatott mérkőzésein is az ő szabályaikat kell betartani.

Nincs értelme lázadni

Az MLSZ egykori elnökségi tagja szerint aki nem tartja be a szabályokat, annak vállalnia kell a következményeket.

A tiltás elleni lázadással legfőképp a magyar labdarúgásnak és a magyar csapatoknak ártanánk.

Borbély Zoltán a lap kérdésére felidézte, hogy a FIFA már korábban is szankcionálta a magyar szövetséget. 2012 augusztusában Magyarország Izraellel játszott barátságos mérkőzést, ahol előkerültek az árpádsávos zászlók is, melynek végül zárt kapus mérkőzés lett a büntetése.

A döntésért fellebbezett az MLSZ a Nemzetközi Sport Döntőbíróságnál. Ekkor egy heraldikai szakértő magyarázta el a bíróságon, hogy az árpádsávos zászló egy magyar történelmi jelkép, ami ráadásul a tiltott jelképek listáján (FARE) sem szerepelt.

Az érvek hatására enyhítettek a büntetésen, azonban a jelkép politikai tartalma miatt továbbra is problémásnak találták az esetet.

Mire vonatkozik a tiltás pontosan?

Az MLSZ szerint nem vonatkozik a tiltás a szurkolói sálakra vagy pólókra, viszont ha a magyar szurkolók egy koreográfia keretében Nagy-Magyarország alakzatot formálnának, akkor az egyértelműen büntetéssel járna – tette hozzá Borbély Zoltán.

A döntés a határon túli magyar szurkolókat is érzékenyen érinti, árulta el a Magyar Nemzetnek egy, a Ferencvárost és a magyar válogatottat harminc éve követő felvidéki futballrajongó. 

Borítókép: A Nagy-Magyarország-szimbólum nem kívánatos a válogatott meccsein (Fotó: Magyar Nemzet) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.