Újpest és Vidi: Csongvai ügye közös szegénységi bizonyítvány

Egyfelől érthetetlen, másfelől nagyon is érthető transzferrel zárulhat a téli átigazolási időszak a labdarúgó NB I-ben. A Fehérvár szemet vetett az Újpest két fiatal magyar játékosára. Nehéz szabadulni a gondolattól, hogy a már deklaráltan a kiesés elől menekülő fehérváriak nem csupán a saját csapatukat akarják építeni Csongvai Áron és Katona Mátyás megszerzésével, hanem egyúttal a vetélytársukat is ekképpen meggyengíteni. Persze kettőn áll a vásár, kölcsönös szegénységi bizonyítvány Csongvai és Katona tervezett eladása.

2023. 02. 13. 10:07
CSONGVAI Áron; TRAORÉ, Adama
Labdarúgó NB I - Ferencvárosi TC - Újpest FC Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csongvai Áron és Katona Mátyás nem szerepelt az Újpest keretében a Vasas ellen 1-0-ra megnyert mérkőzésen. A lila-fehérek becsületére legyen mondva, nem süketeltek, hogy mi végre hagyták ki a magabiztos csapatkapitányt, valamint a szellőléptű támadót, közleményben tudatták, hogy tárgyalásban állnak a két játékos átigazolásával kapcsolatban. Az is nyílt titok, hogy a Fehérvár vetett szemet a két ifjú játékosra.

Csongvai Áron a társak elismerését is élvezi

A Vidi a télen már igazolt két középpályást, a hondurasi Deybi Flores és a norvég Tobias Christensen is hatalmas reményekkel érkezett Székesfehérvárra, ám ebből egyelőre semmi sem köszön vissza. A két korábbi kiváló válogatott labdarúgó és jó barát, a sportigazgatóként Juhász Roland, vezetőedzőként pedig Huszti Szabolcs vezérelte együttes két vereséggel (idegenben egyaránt 2-1 a Kecskeméttől és a Mezőkövesdtől) és egy hazai döntetlennel (1-1 a DVSC-vel) kezdte az új évet, visszacsúszott a tizedik helyre a tabellán, s immár nincs értelme mellébeszélni, hagymázas álmokat kergetni, a Fehérvár azért küzd a folytatásban, hogy elkerülje a hatalmas szégyent, a kiesést a labdarúgó NB I-ből.

Noha Fehérváron évről évre szűkülnek a lehetőségek, a klub a magyar piacon még mindig kivételezett helyzetet élvez, jónak ítélt befektetésként megengedheti magának, hogy durván félmillió eurós nagyságrendben új játékosokat szerződtessen. Ezt rendre meg is teszi, fájdalom, hogy a csapat tapodtat sem lép előre.

Szinte törvényszerű, hogy a Vidi felfigyelt a hazai mezőnyben immár huzamosan átlag feletti teljesítmény nyújtó Csongvai Áron játékára. Aki ha történetesen nem válna be, annyi hasznot mégis hajtana, hogy már nem erősítené az egyik riválist. 

Csongvai ugyanis az Újpest keretének valószínűleg legértékesebb játékosa. Piaci értelemben is – a Transfermarkt feltehetően alábecsüli, amikor 400 ezer euróra taksálja őt, igaz, ezt az összeget is csupán Antonov (450 ezer) és Mudrinszki (500 ezer) haladja meg –, a csapatban betöltött szerepét tekintve pedig mindenképpen.

Még csupán 22 éves, de már csapatkapitány Újpesten, s nem is érdemtelenül. Újpesti kötődésű, még U17-esként került a Vasastól a lila-fehérekhez, neki érezhetően többet jelent a klub, mint a légiósok tucatjainak. S most Csongvai – Katona Mátyással egyetemben – a Fehérvárhoz készül. Érthetetlen. Látszólag. Roderick Duchatelet, az Újpest tulajdonosa többször bizonyította, hogy a futballra kizárólag üzleti értelemben tekint. Nem tudhatjuk, hogy Csongvai szerződésre mikor jár le (a Transfermarkt sincs eme adat birtokában), csak azt, ha hihetünk e forrásnak, hogy 2019-ben kötöttek vele megállapodást. Könnyen lehet, hogy ez akár már a nyáron lejár. Ha tehát az Újpest – Duchatelet – pénzt akar érte, akkor még a télen el kell adnia. S afelől se legyenek kétségeink, hogy már megvan a kiszemelt – olcsóbb – utódja.

Csongvai Áron eladásával persze az Újpest mégis sokat kockáztat: a bennmaradást. Ám ez persze vele sem biztos, és nélküle sem lehetetlen, Duchatelet az elmúlt években rendre jól kalkulált.

Látszólag mindként klub jó üzletet köt. Csongvai eladása mégis sokkal inkább kölcsönös szegénységi bizonyítvány. Fehérváron a tehetetlenség, Újpesten pedig a rövid távú érdek jelképe. Ne csodálkozzunk a két csapat évek óta látható válságán. Koncepció és stratégia nélkül még a labdarúgó NB I-ben sem lehet boldogulni.

Borítókép: Csongvai Áron fiatal kora ellenére már csapatkapitány Újpesten (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.