Leclerc-et a Ferrari, Verstappent a gyomra hátráltatja

A Red Bull és a Ferrari is ott folytatta, ahol tavaly abbahagyta: előbbi az élen, utóbbi pedig már a Formula–1-es szezonnyitón is problémákkal találta szemben magát. Az olaszok fejlesztésekkel érkeztek meg a hétvégére Szaúd-Arábiába, de az előrelépésüket nehezíti, hogy Charles Leclerc máris begyűjtötte az idény első rajtbüntetését.

2023. 03. 17. 10:00
Formula One Grand Prix of Bahrain Max Verstappen
epa10504786 Dutch Formula One driver Max Verstappen of Red Bull Racing prepares ahead of the Formula One Grand Prix of Bahrain at the Bahrain International Circuit in Sakhir, Bahrain, 05 March 2023. EPA/Ali Haider Fotó: Ali Haider
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új csapatfőnök ide, optimista hangulat oda, a Ferrarinál az idény első futamán ismét problémák akadtak. Ezúttal nem taktikai baklövés miatt pironkodhattak a maranellóiak, hanem ­Charles Leclerc autója mondta fel a szolgálatot Bahreinben, így az addig harmadik helyen autózó pilóta kiesett. 

Ha a monacóinak a történtek miatt nem lett volna elég bosszankodnivalója, a második verseny előtt újabb csapás érte: ő kapta az idény első rajtbüntetését. A Ferrari ugyanis már az első versenyhétvégén elhasznált két vezérlőegységet Leclerc autójában, miközben ebből az elemből az egész év során összesen ennyi áll egy pilóta rendelkezésére. Továbbiak beépítése tízhelyes hátrasorolást von maga után.

– Két probléma lépett fel, az egyik vasárnap reggel, amikor beindítottuk az autót, a másik pedig a versenyen – árulta el Frédéric Vasseur csapatfőnök. – Sajnos mindkétszer a vezérlőelektronika hibásodott meg, pedig ez korábban nem fordult elő. Elemzéseket folytattunk, és remélem, hogy most már urai vagyunk a helyzetnek.

Leclerc érthető módon nagyon frusztrált volt a kiesése miatt, de napokkal később megnyugodott, és motivációs beszédet tartott az alkalmazottaknak. Vasseur így nem aggódik a versenyzője lelkiállapota miatt, s reméli, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően javul a teljesítményük.

– Szerdán mindannyian felálltunk a színpadra, és beszédet mondtunk a gyár dolgozói előtt. A megítélésünk szerint Charles kellően motivált, és úgy tekint rá, hogy ez csak egy rossz futam volt a huszonháromból. Hajtja előre a csapat tagjait, arra ösztönöz mindenkit, hogy a legjobbat hozza ki magából.

 

A Red Bull előnye elillanhat

A Red Bullnál nem kell erre ösztönözni senkit, mivel az energiaitalosok már Bahreinben is bizonyították, hogy a mezőny előtt járnak. Egyedül Leclerc-nek sikerült átmenetileg belerondítania a hétvégéjükbe, amikor a rajt után megelőzte Sergio Pérezt, de a verseny második szakaszában helyreállt a világ rendje, és kettős, ráadásul rendkívül fölényes Red Bull-győzelem született. 

Az üldözők letargikus állapotba kerültek a bikák tempója láttán, de Helmut Marko szavaiból erőt meríthetnek, aki úgy véli, a Red Bull előnye hamarosan elillanhat a 2021-es költségplafon megszegéséért az istállóra kiszabott büntetés miatt.

– Tökéletesen sikerült a felkészülésünk az új idényre. Amikor értesültünk róla, mi lesz a büntetésünk, tudtuk, hogy a lehető leghatékonyabban kell kihasználnunk a szélcsatornában eltölthető időt – ezt eddig teljesítettük is. De ahogy telik az idő, és mi egyre kevesebbszer mehetünk vissza, miközben a többiek sokkal többet dolgozhatnak majd ott, az előnyünk el fog tűnni. Ezért most rendkívül fontos, hogy minden pontot megszerezzünk – jelentette ki a Red Bull tanácsadója.

Tavaly ez Dzsiddában félig-meddig sikerült nekik, ugyanis a Leclerc-kel való hosszú csatározást követően megnyerte a versenyt, ám Péreznek csak a negyedik hely jutott. A Red Bull kilátásai a hétvégén semmiképp sem nevezhetők rossznak, bár Verstappen az utóbbi napokban betegeskedett,. Most már jól van, ám korábbi gyomorpanaszai miatt csak pénteken érkezett meg a helyszínre. Pedig itt különösen fontos, hogy a pilóták jó formában legyenek, mert a szűk, kanyarokkal teletűzdelt utcai pályán egy aprócska hibának is súlyos következménye lehet.

Nézőként mindenesetre izgalmas – és egyébként villanyfényes – futamban reménykedhetünk. Ha a Red Bullokat még talán nem is tudják megszorongatni, egymással nagy csatát vívhatnak az Aston Martin, a Ferrari és a Mercedes pilótái.

A hétvége menetrendje

Péntek: 1. szabadedzés 14.30, 2. szabadedzés 18.00
Szombat: 3. szabadedzés 14.30, időmérő 18.00
Vasárnap: Szaúd-arábiai Nagydíj 18.00

Borítókép: Max Verstappen Bahreinben (Fotó: EPA/Ali Haider)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.