Tízmillió euróba került Gianluigi Buffonnak élete legnagyobb hibája

Gianluigi Buffon 45 évesen továbbra is véd, a Serie B-ben szereplő Parma kapusa és csapatkapitánya. Az olasz futball élő legendája meglepően őszinte interjút adott volt válogatott csapattársának, Christian Vierinek, akinek élete legnagyobb hibájáról is beszélt, amiért súlyos árat fizetett. Sőt azt is elárulta, hogy mikor fejezi be a pályafutását.

2023. 03. 22. 15:38
FC Internazionale v Parma Calcio 1913 - Coppa Italia
Gianluigi Buffon
Gianluigi Buffon of Parma Calcio 1913 in action during the Coppa Italia match between FC Internazionale and Parma Calcio 1913 at Stadio Giuseppe Meazza in San Siro on January 10, 2023 in Milano, Italy. (Photo by Mairo Cinquetti/NurPhoto) (Photo by Mairo Cinquetti / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: Mairo Cinquetti / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 176-szoros olasz válogatott, 2006-ban világbajnok kapus egyetlen idényt leszámítva a teljes karrierjét a hazájában töltötte, a kivételt jelentő évadban Gianluigi Buffon Franciaországban, a Paris Saint-Germain színeiben szerepelt. 

Érdekes módon nem azt tartja élete legnagyobb hibájának, hogy 2018-ban odaigazolt a Juventusból, hanem azt, hogy 2019-ben távozott Párizsból, hogy hazatérjen a Juventusba.

– A PSG elhagyása volt életem legnagyobb hibája, ami miatt tízmillió euróról mondtam le – árulta el Buffon a korábbi 49-szeres olasz válogatott csatárnak, Christian Vierinek adott őszinte interjúban. – Azt mondták nekem a csapatnál, hogy a következő idényben Alphonse Areola véd majd a Bajnokok Ligájában, és ezt nem tudtam elfogadni. Úgy éreztem, megérdemeltem, hogy védjek. Ezért tértem visssza a Juventusba. Aztán megbántam a döntésemet, mert Areola megsérült, a PSG pedig kénytelen volt kapust igazolni a helyére Keylor Navas személyében.

A BL-győzelem soha nem jött össze neki

– Párizs volt a legcsodálatosabb hely az életemben. Szabad embernek éreztem magam. Gyorsan megtanultam franciául, beszélgettem az emberekkel az utcán, múzeumokat látogattam. És közben egy nagyszerű csapat tagja lehettem – fogalmazott a kapus.

Buffon akkoriban Edinson Cavani, Ángel di María és Dani Alves oldalán szerepelt a PSG-ben, és szerinte ez volt az egyik legerősebb keret, amelyben megfordult. A nagy, beteljesületlen álma, a BL-győzelem azonban a francia sztárcsapattal sem valósult meg, az ott töltött egyetlen idényében a nyolcaddöntőben estek ki a Manchester United ellen. Ez azóta is karrierje egyik legnagyobb csalódása, hiszen az első meccsen idegenben 2-0-ra győztek, aztán a visszavágón 3-1-re kikaptak.

– Meg voltam győződve róla, hogy mi voltunk a jobbak – jelentette ki Buffon. – Manchesterben domináltunk az első mérkőzésen, aztán a visszavágón mégis kiestünk. Ez volt karrierem legnagyobb csalódása.

Buffon tehát soha nem lett BL-győztes, noha a Juventus színeiben három döntőt is elveszített: 2003-ban a Milan, 2015-ben a Barcelona, 2017-ben a Real Madrid ellen.

Meddig véd még a 45 éves Buffon?

Buffon 2019-ben tehát visszatért a Juventusba, melyben a lengyel Wojciech Szczesnyi mögött már csak csere lehetett, ezzel együtt is a torinói együttes maradt élete klubja, hiszen 685 meccsen védte a kapuját. Pályafutását azonban méltó keretbe foglalja azzal, hogy az első lesz az utolsó klubja: a Parma. Buffon 2021-ben tért vissza a szebb napokat látott, másodosztályban szereplő nevelőcsapatához, amelyben a magyar válogatott védő, Balogh Botond is a csapattársa.

– Szeretnék a következő idény végén visszavonulni, nincs tovább – jelentette ki Buffon. – Versenyző típus vagyok, és nem szeretném, ha lefokoznának cserekapusnak.

A csodás karrier tehát jövő nyáron, 2024-ben érhet véget.

Borítókép: Gianluigi Buffon egy évig még húzza a pályafutását (Fotó: Mairo Cinquetti/NurPhoto/NurPhoto via AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.