Vajon kinek és mit üzen a mesterhármast szerző Lukaku gólöröme?

A megfiatalított belga labdarúgó-válogatott magabiztosan, 3-0-ra győzött Svédország vendégeként a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők F csoportjának nyitányán. Mindhárom gólt Romelu Lukaku, az Internazionale középcsatára szerezte, aki az ünneplésnek különleges módját választotta.

Magyar Nemzet
2023. 03. 25. 10:23
Romelu Lukaku
Romelu Lukaku
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Romelu Lukaku az a típusú középcsatár, aki inkább az előkészítésben jeleskedik, mint a gólszerzésben. Roppant erőteljes termetének köszönhetően könnyen megtartja a rá passzolt labdát, s rendkívüli játékintelligenciával hozza helyzetbe a társait. Természetesen elsődleges feladatának, a gólszerzésnek is eleget tesz, péntek este Belgium az ő mesterhármasával ütötte ki vendégként Svédországot.

Lukaku első két gólját Dodi Lukebakio készítette el, a center először szépen csúsztatott a jobb alsóba, másodszor talán maga sem érzékelte, hogy jön a labda, csak jó helyen, szinte a gólvonalon állt s kiszorította a védőjét, s a beadás jól pattant meg rajt. A harmadik találata egy 19 éves tehetség, Johan Bakayoko érdeme – aki nem tévesztendő össze Tiémoué Bakayokóval, a Milan francia csatárával –, a beívelést nem volt nehéz belsővel a hálóval passzolni.

Lukaku három gólja megnézhető az UEFA videóján.

Lukaku az első gólját – miként a borítóképen látható – különleges módon, vigyázzállással, a jobb kezével tisztelegve, a balt pedig a szája elé-mellé emelve ünnepelte. A közösségi médiában azóta is találgatják, az Inter csatára vajon kinek és mit üzent.

Lukaku több játékoshoz hasonlóan térden csúszva ünnepelte a góljait. 2021-ben, még a Chelsea futballistájaként azonban szakított eme szokásával , mégpedig egy kissé béna jelenet miatt, miután az Aston Villa ellen bukdácsolásba fulladt a megszokott mozdulatsor. Nem csúszott megfelelően a fű és a belga támadó csúszás helyett elvágódott. „Nincs többé térden csúszás” – írta akkor a Twitteren. Érdekesség, hogy 2018-ban a ugyanígy döntött, miután kishíján megsérült a rosszul elsült térden csúszásban.

Lukaku gólörömei: válasz a provokációra, térden csúszás és állás

Lukaku már korábban is szolgáltatott témát a különleges gólörömei miatt.

1. 2018-ban a görögök ellen 3-0-ra megnyert világbajnoki selejtezőn a két kezét a füléhez emelve kiáltott a görög drukkerek felé. Utólag meg is magyarázta a cselekedetét. „Az egész mérkőzés alatt irritáltak. Lézerrel világítottak a szemembe, rigmusokkal hergeltek. Nincs is szebb a futballban az ilyen körülmények között aratott győzelemnél” – vett elégtételt.

Lukaku gólöröme a görögök ellen 2018-ban

2. Ugyancsak 2018-ban, egy jelentéktelen találkozón, a Szaúd-Arábia ellen világbajnoki felkészülési meccsen térdre borult két társa Dries Mertens és Eden Hazard előtt. Amiért érdekes módon Mertens feddte meg, azt írva a Twitter oldalán, hogy van más módja is a köszönetnyilvánításnak…

 

3. A 2021-es Európa-bajnokságon, az Oroszország elleni csoportmeccsen Lukaku a gólja után egyenesen a kamerához rohant és ezt kiabálta bele: „Maradj erős, szeretlek!” Nem a kedvesének, ha a csapattársának, Christian Eriksennek üzent, aki közismerten szívleállás miatt majdnem az életét vesztett.

Maradj erős, szeretlek! – üzente Eriksennek

Egyelőre nincs pontos megfejtése annak, hogy Lukaku ki előtt tisztelgett, illetve kit intett csendre, nyugalomra a svédeknek lőtt első találatával. Többen arra tippelnek, hogy Lukaku Jeremy Dokunak üzent, Doku éppen a selejtezők előtt szenvedett izomsérülést, s ha egészséges, nem kizárt, hogy kiszorította volna a rutinos centert a kezdőcsapatból.

Maga Lukaku semmit nem árult el a jelenetről. A találkozó után a robotpilótát bekapcsolva, sablonosan értékelt.

– A társak érdeme a mesterhármasom. Ha pontosan érkezik a labda, nincs más dolgom, mint hogy a megfelelő helyre fussak. Büszkeséggel tölt el, hogy alaposan átalakított csapattal is magabiztosan nyertünk egy olyan csapat ellen, amely hazai pályán ritkán szenved ilyen súlyos vereséget – nyilatkozta Romelu Lukaku az UEFA-nak.

Bejött, hogy Domenico Tedesco megfiatalította a belga válogatottat

Miként előzetesen is megírtuk, Domenico Tedesco, a belga válogatott új szövetségi kapitány alaposan megfiatalította a belga válogatottat, kimaradt többek között Toby Alderweireld és Axel Witsel is.

 

– Nagyon jó eredményt értünk el. Nemcsak a pályán, hanem a kispadon is éreztem a jó hangulatot. A csapategység szellemét – mondta Tedesco arra utalva, hogy a belgák a világbajnokságon meglehetősen szétesett társaság benyomását keltették.

– És persze nyertünk. Olyan játékosokat akarunk, akik bátrak egy-egy szituációban. Gyors és zseniális bal lába van. A legfontosabb, hogy a csapatért dolgozik – méltatta Tedesco Lukebakiót, majd kitért Lukaku mesterhármasára és arra is, örül annak, hogy csapatkapitányként győzelemmek debütált.

A pénteki mérkőzések közül nekünk természetesen a G csoport két eredménye a legfontosabb: a bolgárok – akik hétfőn a Puskás Arénában vendégszerepelnek – otthon 1-0-ra kikaptak Montenegrótól, Szerbia pedig 2-0-ra verte Litvániát. A B csoportban Franciaország alaposan megalázta Hollandiát, a narancsmezesek örülhetnek, hogy megúszták 4-0-s vereséggel.

Európa-bajnoki selejtező, 1. forduló:

B csoport: Franciaország–Hollandia 4-0, Gibraltár–Görögország 0-3

E csoport: Csehország–Lengyelország 3-1, Moldova–Feröer-szigetek 1-1

F csoport: Svédország–Belgium 0-3, Ausztria–Azerbajdzsán 4-1

G csoport: Bulgária–Montenegró 0-1, Szerbia–Litvánia 2-0

Borítókép: Romelu Lukaku különös gólöröme (Fotó: Twitter)

Végül ízelítő Lukaku szép megodásaiból:

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.