Katar? Tíz pont! Ibrahimovic leforrázta a liberális svéd sajtót

A Franciaország–Hollandia találkozó a slágermeccs a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők pénteki programjában, de a Svédország–Belgium mérkőzés is kínál érdekességeket. Egyrészt, mert a svédeknél ismét csatasorba áll Zlatan Ibrahimovic, másrészt a belgák a csúfos világbajnoki kudarc után most lépnek először pályára. Ibrahimovic most sem hazudtolta meg magát, amikor a véleményét kérték, szuperlatívuszokban beszélt a katari vb-ről – pedig nem ezt a választ várták tőle. A vb-n a belgák csapategysége látványosan megbomlott, a válogatott alaposan átalakult, de Kevin de Bruyne továbbra is ott van a keretben.

2023. 03. 24. 5:52
Zlatan Ibrahimovic
Sweden's forward Zlatan Ibrahimovic attends a training session of Sweden's national football team in Solna on March 21, 2023, ahead to the EURO qualifier of Sweden vs Belgium to be played on March 24, 2023. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Zlatan, ellátogatott Katarba a vb alatt. Mi a véleménye az országról és a világbajnokságról? – kérdezték gyanútlanul, vagy inkább, miként a későbbi reakciókból kiderül, provokatívan a svéd újságírok Zlatan Ibrahimovicot a pénteki Svédország–Belgium Európa-bajnoki selejtező előtti hivatalos sajtótéjékoztatón.

– Fantasztikus. Őrületes. A családommal két napot töltöttünk ott. A szervezés: tíz pont. A tapasztalat: tíz pont. A mérkőzés (nyilván, amit látott – a szerk.): tíz pont. A közönség: tíz pont. Az étel: tíz pont. Az utazás: tíz pont. A világbajnokság egésze tíz pont. Mindenre tíz pontot adok.

A válasz érezhetően meglepte a svéd újságírókat. Nem ezt akarták hallani... Kissé tanácstalanul próbáltak ellenkezni. Ibrahimovic élvezte a feszültséget, kihívóan ingatta a fejét, majd visszalőtt

– Mit akarnak hallani? Valami mást? – kérdezett vissza, majd ő bátorította az újságírót: – Folytassa csak!

– Nem. Csak azért kíváncsiskodom, mert annyi bírálat érte az országot az emberi jogok megsértése miatt. Ezért is érdekel az ön véleménye a világbajnokságról.

– Tíz pont – ismételte meg Ibrahimovic, egyúttal lezárva a beszélgetést.

Ennyit az előítéletekről... S persze a sajtótájékoztatónak ez a részlete nem jelent meg a mainstream médiában.

 

Ibrahimovic: Nem jótékonyságból vagyok itt!

A 41 éves futballista kilenc hónapos szünet után február végén tért vissza a pályára, azóta már be is talált a Milanban, amivel minden idők legidősebb gólszerzője lett a Serie A-ban. A svédek persze aggódnak az állapota miatt, ám Ibra ugyancsak egyedi stílusban nyugtatta meg a kedélyeket.

– Nem jótékonyságból akarok játszani a válogatottban és a klubomban, hanem azért, hogy a játékommal és a teljesítményemmel eredményekhez segítsem a csapatom – jelentette ki. Hosszú távra azonban már nem tervez, egyelőre csak a selejtezőkön szeretne játszani, a 2024-es kontinensviadalra nem gondol, talán azért sem, mert először oda ki kell jutni. 

– Ebben a korban már nem a jövőn gondolkodik egy játékos, még akkor sem, ha én vagyok a múlt, a jelen és a jövő – jelentette ki Ibrahimovic ugyancsak rá jellemzően.

– Tudom, nem értik, miért is vagyok itt, és sokan talán bolondnak is tartanak ezért, de várják ki a végét és majd megértik, miért teszek így – tette hozzá sejtelmesen.

Tedesco De Bruyne óhajának eleget téve fiatalít a belgáknál

Svédország péntek este fogadja Belgiumot az Európa-bajnoki selejtezők nyitányán. Belgium a torna egyik előzetes esélyeseként a csoportkörből sem jutott tovább a katari vb-n, ráadásul látványosan megbomlott a csapat egysége. A válogatott, egyben a Manchester City sztárja, a Marokkó elleni mérkőzés előtt azt nyilatkozta, hogy a belga válogatott már túl van a csúcson, több játékosa kiöregedett, s azt is tudni vélték, hogy ezzel a véleményével a védelem két oszlopa, a 33 éves Toby Alderweireld és a 35 éves Jan Vertonghen került a célpontjába. A Marokkó elleni vereség után De Bruyne, Hazard és Vertonghen állítólag egymásnak esett az öltözőben, Lukaku választotta szét őket.

 

Nos, a svédek ellen készülő keretből hiányzik Hazard és Alderweireld, miként továbbá másik három veterán, Simon Mignolet (35 éves), Dries Mertens (35) és Axel Witsel (34), igaz, kimaradt három csúcskorban lévő futballista is, Youri Tielemans, Leander Dendoncker és Michy Batshuayi. Az új szövetségi kapitány, a szeptember elején az RB Leipzignél felmentett Domenico Tedesco Madridba például azért utazott el, hogy Witsellel személyesen közölje a döntését. Ugyanakkor több fiatalnak is lehetőséget ad, de több jó nevű klasszis továbbra is ott van a válogatottban, mint a már említett De Bryune, aztán Thibaut Courtois, Yannick Carrasco, Romelu Lukaku, Thomas Meunier és Jan Vertonghen.

Kevin de Bruyne
Kevin de Bruyne a belga válogatottal talpra állna. Fotó: AFP

Jellemző a belga válogatottat övező hangulatra, hogy Tedescót már az előtt ostorozzák, hogy egy meccsen is irányította voltna a csapatot. Azt kérik számon rajta, hogy a Genk játékosait mellőzi, miközben olyanokat is beválogatott, akik a klubjukban keveset játszanak.

Lassan évszázados átok a hollandokon francia vendégségben

A pénteki Franciaország–Hollandia slágermeccs érdekessége, hogy a hollandok 1936 óta nem nyertek Franciaország vendégeként, két döntetlen mellett hétszer is kikaptak. A francia válogatott élén az elvesztett világbajnoki döntő dacára Didier Deschamps továbbra is élvezi a bizalmat.

A francia keretben akadnak változások, de Deschamps a földkerekség leirigyeltebb szövetségi kapitánya, hiszen durván százfős bő keretből válogathat, szinte minden posztra van három-négy azonos értékű futballistája. Persze tényleg csak szinte minden posztra, mert természetesen pótolhatatlan. 

A válogatottságtól 145 fellépés után visszavonult Hugo Lloris örökébe lépve Mbappé immár csapatkapitányként vezetheti a Les Bleus-t. Kapusként valószínűleg Mike Maignan lesz Lloris utódja. Lemondta a válogatottságot Raphaël Varane is. 

– Több játékos nemzetközi pályafutásának vége azt jelenti, hogy a keret fiatalabb és kevesebb tapasztalata van. Válaszokat akarunk kapni a jövőre nézve, miközben megőriznénk a versenyképességünket. Mivel az első két meccsünkön nehéz ellenfelünk lesz, a kötelezettségeinkrúl nem feledkezhetünk meg – mondta Deschamps, aki mindkét Thuram fivért Khéphrent és Marcust is behívta. 

 

Louis van Gaal leköszönt a világbajnokság után, de az utódja, Ronald Koeman sem újonc, volt már a holland válogatott szövetségi kapitánya. A hollandoknál kevesebb a változás, ami érthető, mert nem érheti panasz a világbajnoki szereplésüket, a negyeddöntőben heroikus küzdelemben, 0-2-ről egyenlítve, végül büntetőpárbajban maradtak alul a későbbi győztes Argentínával szemben.

Pénteken a magyar válogatott csoportjában is megkezdődnek a selejtezők.

Európa-bajnoki selejtezők, pénteki program:

1. forduló
B csoport:
Franciaország–Hollandia, Saint-Denis 20.45
Gibraltár–Görögország, Faro 20.45

E csoport:
Csehország–Lengyelország, Prága 20.45
Moldova–Feröer-szigetek, Chisinau 20.45

F csoport:
Svédország–Belgium, Solna 20.45
Ausztria–Azerbajdzsán, Linz 20.45

G csoport:
Bulgária–Montenegró, Razgrad 18.00
Szerbia–Litvánia, Belgrád 20.45

Borítókép: Zlatan Ibrahimovic a múlt, a jelen és a jövő... (Fotó: AFP)

Így hangoltak a belgák a mérkőzésre:


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.