Belgium vb-álma nevetséges viszály miatt fulladhat súlyos kudarcba

Az előző világbajnokság bronzérmeseként és a világranglista második helyezettjeként Belgium előzetesen a katari foci vb egyik nagy esélyesének számított, de a Marokkó elleni vereség után a csoportból való továbbjutása is erősen kérdésessé vált. Kiszivárgott, hogy a meccs után De Bruyne, Hazard és Vertonghen egymásnak estek az öltözőben, Lukaku választotta szét őket. Belső viszály zúzhatja porrá a belga aranygeneráció utolsó esélyét a vb-győzelemre.

2022. 11. 29. 10:13
Belgium v Morocco: Group F - FIFA World Cup Qatar 2022
DOHA, QATAR - NOVEMBER 27: Kevin De Bruyne of Belgium looks on during the FIFA World Cup Qatar 2022 Group F match between Belgium and Morocco at Al Thumama Stadium on November 27, 2022 in Doha, Qatar. (Photo by Clive Mason/Getty Images) Fotó: Clive Mason/Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belgium eddigi szereplése a katari foci vb-n nagy csalódást keltett. Roberto Martinez csapata az első meccsén ugyan 1-0-ra legyőzte Kanadát, de gyengén játszott, és ha tapasztaltabb az ellenfél, rögvest bajba kerülhettek volna a belga sztárok. Jellemző volt, hogy a mérkőzés legjobbjának megválasztott közölte, fogalma sincs miért kapta meg a díjat, leginkább csak a nevével érdemelhette ki, a teljesítményével biztos nem. Ami késett, nem múlt, a második fordulóban Marokkó ellen már 2-0-s vereség volt a gyenge belga produkció ára.

A Daily Mail belga forrásra hivatkozva azt írja, hogy a vereség után komoly balhé alakult ki a belga öltözőben: a csapat három sztárja, Kevin De Bruyne, és Jan Vertonghen estek egymásnak, a békítő szerepét a sérülés miatt eddig a vb-n csak kilenc percet játszó Romelu Lukaku töltötte be, ő igyekezett szétválasztani a feldühödött feleket.

Belgium v Morocco: Group F - FIFA World Cup Qatar 2022
Kevin De Bruyne és Belgium már a padlón? Fotó: Olimpik / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Az ügynek voltak előzményei, De Bruyne a Marokkó elleni meccs előtt azt nyilatkozta, hogy Belgium valószínűleg már túl öreg ahhoz, hogy megnyerje a világbajnokságot. Ezzel a Manchester City klasszisa vélhetően főként a védelemre célzott, amelyben még mindig a 33 éves Toby Alderweireld és a 35 éves Jan Vertonghen a két vezér, akik a korábbi angliai évek után már hazatértek Belgiumba levezetni az Antwerp, illetve az Anderlecht csapataiba.

De Bruyne megtörte az egységet

Hogy volt ebből feszültség, az már a Marokkó elleni meccs előtt jól látható volt, amikor a belgák a kezdés előtt szokás szerint kört alkottak a pályán, hogy elmondják egymásnak az utolsó biztató szavakat, ám De Bruyne megtörte a kör egységét azzal, hogy ő látványosan nem kapaszkodott bele a mellette állók vállába.

A balhé egyik résztvevője, Vertonghen nyilatkozata is ráerősített arra, hogy De Bruyne megsértette a csapattársait, ami megmérgezte az öltözői hangulatot. – Valószínűleg azért támadtunk rosszul, mert túl öregek vagyunk, muszáj, hogy ez legyen az oka, nem? – szúrt oda szarkasztikusan Vertonghen a váratlan vereség után. – Minőségi támadóink vannak, de Marokkónak is, és ők ezt jobban érvényesítették, ami nagyon idegesítő.

Óvodás szintű viszálynak tűnik az, hogy egy világbajnokságon az egyik esélyes sztárjai egymásra mutogatnak a gyenge teljesítmény miatt, a másik képességeit vagy épp életkorából fakadó rátermettségét vonják kétségbe.

 

Már ilyen könnyen kieshet a vb-ről Belgium

Belgium ráadásul nagy bajba került a Marokkó elleni vereséggel, mert az utolsó forduló előtt három pontjával csak a harmadik helyen áll a négy-négy pontos Horvátország és Marokkó mögött. Ez azt jelenti, hogy ha nem tudja legyőzni a valóban egységes horvátokat csütörtökön, és közben Marokkó nem kap ki nagy különbséggel az eddig pont nélkül álló és már biztosan kiesett Kanadától, akkor Belgium máris búcsúzik Katartól.

Ez óriási csalódás lenne, hiszen nagy valószínűséggel ez a vb az utolsó esélye a belga aranygenerációnak arra, hogy megszerezze az aranyérmet. A legnagyobb sztárok közül a Kanada ellen tizenegyest védő, de Marokkó ellen potyázó kapus, Thibaut Courtois 30, De Bruyne és Hazard 31-31, Lukaku pedig 29 éves.

Négy év múlva mind öregek lesznek, ha De Bruyne értékítélete szerint a jelenlegi védelem már így is az.

Ugyanezek a játékosok alkotják a belga válogatott gerincét már a 2014-es vb óta, 2018-ban pedig az ország legjobb világbajnoki eredményét érték el a bronzérem megszerzésével, így felülmúlva az addig etalonnak tartott 1986-os csapatot. A Jean-Marie Pfaff, Eric Gerets, Georges Grün, Franky Van der Elst, Frankie Vercauteren, Jan Ceulemans, Enzo Scifo nevével fémjelzett társaság Mexikóban a negyedik helyet szerezte meg, az elődöntőben csak a Diego Maradona vezette Argentína tudta megállítani.

De Bruyne és társai most saját magukat állíthatják meg Katarban. Horvátország ellen minden bizonnyal nyerniük kellene, hogy végül ne így történjen.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: kihunyóban a belga csillagok, Kevin De Bruyne sem találja a formáját Katarban (Fotó: Clive Mason/Getty Images)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.