Egy nap alatt hatalmasat fordult a világ a Mercedesszel

Eddig szinte csak a panaszkodásról szólt a Mercedes pilótáinak az éve, de a Formula–1-es ausztrál versenyhétvége szombati időmérő edzésén meglepően előkelő helyen végeztek mindketten. A második helyezett George Russell és a harmadik Lewis Hamilton így természetesen nem győzött örömködni. Sőt, utóbbinak már a futamgyőzelem jár a fejében, bár alighanem a pole pozícióból rajtoló Max Verstappen is így van ezzel.

2023. 04. 01. 10:35
Formula One Grand Prix of Australia Lewis Hamilton George Russell
epa10553385 British Formula One driver Lewis Hamilton of Mercedes-AMG Petronas (L) pats teammate George Russell of after the qualifying session at the Formula One Grand Prix of Australia at the Albert Park Circuit in Melbourne, Australia, 01 April 2023. EPA/SIMON BAKER Fotó: SIMON BAKER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mercedes versenyzőinek idén eddig George Russell szaúdi negyedik helyezése jelentette a csúcsot, futamon és időmérőn sem végzett előrébb a fiatalabbik brit és Lewis Hamilton sem. Az első két versenyhétvége szerény produkciói láttán Russell Melbourne-ben sem táplált vérmes reményeket, hogy hirtelen nagyot ugrana előre a csapata – a negyedik hely újbóli elérését is sikernek könyvelte volna el.

Ehhez képest az ausztráliai időmérő hatalmas meglepetést hozott. A két Mercedes Russell, Hamilton sorrendben a második és a harmadik helyet kaparintotta meg. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ehhez Sergio Pérez (Red Bull) balszerencséjére is szükségük volt. A mexikói pilóta ugyanis már az első szakaszban kicsúszott a sóderágyba, ezért vasárnap az utolsó helyről kezdi meg a futamot.

 

Ez persze az Ezüstnyilak érdemeit – és örömét – sem csökkenti. Még a német istálló versenyzőit is meglepte a kiugró eredmény, és a részsikerrel az étvágyuk is megjött. Russell némiképp már amiatt volt csalódott, hogy lemaradt a pole pozícióról, Hamilton pedig vasárnap győzelemre törne.

– Erre egyáltalán nem számítottunk – ismerte el Russell. – A gyárban és Melbourne-ben is kemény munka folyik. Ennek köszönhetően a kocsi végre életre kelt. Az utolsó körökben a határon autóztunk, így kicsit csalódott vagyok, nem szereztük meg a pole pozíciót. Egykettőre megváltoztak az elvárásaink, hiszen tegnap az első négy-öt hely valamelyikével is elégedettek lettünk volna. Remekül teljesített az autó, van benne potenciál. Izgalmas futamra van kilátás, a Max elleni csata pedig kemény lesz, de egyelőre nagyon örülünk, hogy a második helyen végeztünk.

– Váratlanul ért minket az eredmény, de büszke vagyok a csapatra – csatlakozott csapattársához Hamilton, majd megdicsérte a fiatal pilótát. – Kiváló munkát végzett ma George, ott van az első sorban, ami jelen helyzetünkben álomszerű eredmény. Keményen dolgozunk azért, hogy felzárkózzunk, és nehéz elhinni, hogy ma ennyire közel voltunk a Red Bullhoz. Remélhetőleg holnap is sikerül megizzasztanunk őket, és az időjárás is kedvezni fog nekünk. Hálás vagyok ezért a helyezésért, és mindent beleadok holnap – ígérte a brit, mielőtt elárulta volna a vasárnapra kitűzött céljait.

 – Azt várom, hogy nyerjek. Megpróbálom, aztán meglátjuk, hogy mi lesz belőle. Remélhetőleg úgy alakul minden, mint az itteni első versenyemen, 2007-ben. Nem tudom, hogy mindenki emlékszik-e erre az első kanyarra, de bízom benne, hogy sikerül megismételni.

Utolsó mondataival Hamilton Fernando Alonsónak (Aston Martin) vágott vissza, aki a napokban azzal viccelődött, hogy a riválisa öregszik, és emiatt egyre rosszabb a memóriája. Az ominózus Ausztrál Nagydíj rajtja után Hamilton körbeautózta Alonsót, erre utalt most vissza a brit. Vasárnap ismét elbíbelődhet egymással a két veterán versenyző, mivel Alonso Hamilton mellől, a negyedik helyről rajtol.

 

 

Verstappen először nyerne itt

Hamilton futamgyőzelemről szőtt álmaihoz Max Verstappennek (Red Bull) is lesz egy-két szava, hiszen a címvédő az időmérő után a versenyt is szeretné megnyerni.

– Úgy gondolom, hogy remekül sikerült az utolsó köröm. Az egész hétvégén küszködtünk az abroncsokkal, de a kvalifikáció harmadik szakaszára minden összeállt. Elégedett vagyok a körömmel és azzal is, hogy újra enyém a pole – örömködött Verstappen.

A holland versenyző az időmérő során többször is panaszkodott, egyszer az akkumulátorral, másszor a lefelé váltásokkal akadtak gondjai. A kétszeres világbajnok szerint az autója rendben van, egy váratlan vendég ellenben megnehezítette az életét.

– Aggodalomra nincs ok, inkább csak arról szólt az egész, hogy mindig igyekszünk finomhangolni. Ez a folytatásban is így lesz – szögezte le Verstappen. – Viszont majdnem elütöttem egy madarat. Az utcai pályán ez olykor megeshet, és ezúttal szerencsére nem történt baleset. Jó autónk van holnapra, ugyanakkor a gumikat nehéz életben tartani, szóval érdekes verseny kerekedhet ebből. Egyszer már dobogóra álltam itt, ezúttal szeretnék egy másik fokára felállni – tette hozzá a vb-éllovas holland, akit 2019-ben a harmadik helyen intettek le itt.

 

 

Pérez a károk minimalizálására törekszik

Péreznek már a harmadik szabadedzésen is meggyűlt a baja az autóval, amikor az elmondása szerint

többet járt a fűben, mint a pályán. A gyakorlás ideje alatt sokáig szerelték is a járgányát, és az időmérő előtt abban hittek a Red Bullnál, hogy sikerült megoldást találniuk a problémára, de nem így történt, amire nagyon ráfizetett a mexikói. 

– Nehéz elfogadni, hogy az időmérő már a második féktávon véget ért nekem. Rendkívül csalódott vagyok, de most már semmit sem tudok tenni, csak reménykedhetem benne, hogy holnapra sikerül kijavítani a hibát. Ha nem, akkor nagyon nehéz versenyem lesz – sajnálkozott a mexikói pilóta, akinek az utolsó helyről kell előre verekednie magát a futamon. – Az lesz a célom, hogy minimalizáljam a veszteséget, és a lehető legtöbb pontot begyűjtsem.

Az ausztráliai verseny vasárnap reggel hét órakor kezdődik.

Borítókép: Lewis Hamiltonnak (balra) és George Russellnek volt oka mosolyogni az ausztráliai időmérőt követően (Fotó: EPA/Simon Baker)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.