Ha a nagy elődök útját követi, Alonso már a hétvégén nyerhet

Ha az eddig látott sorminta nem szakad meg, akkor Fernando Alonso akár már vasárnap Ausztráliában futamot nyerhet. A spanyol pilóta 33. alkalommal állhatna fel a dobogó legfelső fokára a Formula–1-ben, de a korábbi csapatfőnöke, Eddie Jordan szerint a győzelmekből és világbajnoki címekből is jóval többet szerezhetett volna a hosszú pályafutása során, ha nem a pénz „szagát” követi.

Magyar Nemzet
2023. 03. 27. 14:28
Fernando Alonso
Szahír, 2023. március 5. A harmadik helyezett Fernando Alonso, az Aston Martin spanyol versenyzõje a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság szezonnyitó Bahreini Nagydíjának eredményhirdetésén a szahíri versenypályán 2022. március 5-én. MTI/EPA/Ali Haider Fotó: Ali Haider
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fernando Alonso (Aston Martin) alig több mint egy hete a harmadik helyen zárta a Szaúd-arábiai Nagydíjat. A kétszeres világbajnok azonban csak a pódiumon ünnepelt vidáman, mivel egy utólagos időbüntetés következtében elveszítette a harmadik helyét, amit aztán az Aston Martin óvás útján visszaszerzett neki.

A spanyol pilóta természetesen örült a fejleményeknek, de akkor talán még nem tudta, valójában mekkora jelentősége is volt a századik Formula–1-es dobogójának. Alonso előtt csak öt nagy előd érte el ezt a mérföldkövet a száguldó cirkuszban, és az F1 StatsGuru nevű oldal felfedezte, hogy a legközelebbi, 101. dobogós helyezés mindegyikük esetében egyaránt győzelem volt: Alain Prost 1993-ban a Brit Nagydíjon, Michael Schumacher a 2002-es San Marinó-i Nagydíjon, Lewis Hamilton 2016-ban az Egyesült Államokban, Kimi Raikkönen két évvel később ugyanott, Sebastian Vettel pedig szintén 2018-ban, Bahreinben diadalmaskodott.

Ha a sorminta folytatódik, Alonsót akár már a hétvégén, Ausztráliában is elsőként inthetik le. Persze ehhez a Red Bull „hozzájárulására” is szükség lesz, hiszen az energiaitalosokkal ez idáig senki sem tudta felvenni a versenyt idén – Bahreinben Max Verstappen, Szaúd-Arábiában Sergio Pérez győzött, míg Alonsóé lett mindkét alkalommal a harmadik hely.

 

„Már nyolcszoros világbajnok lehetne”

Alonso a 2005-ös idény végén a Formula–1 történetének legfiatalabb világbajnokává vált (ezt a rekordot idővel Lewis Hamilton és Sebastian Vettel is megdöntötte), majd azonnal megszerezte a második címét is, de aztán a spanyol megállt ennyinél, és azóta „csak” három második helyezés jutott neki a pontversenyben, 2013 óta futamot sem nyert.

Eddie Jordan egykori F1-es csapatfőnök szerint a veterán pilóta ennél többre volt hivatott. Őt Alonso a 2005-ös Japán Nagydíjon bemutatott manőverével győzte meg a tehetségéről.

– Emlékszem, hogy Fernando Alonso Suzukában, a nedves pályán egy nehéz kanyarban kívülről előzte meg Michael Schumachert, én pedig rácsodálkoztam, hogy miképpen tudta azt megúszni. Ennek láttán azt gondoltam, hogy nagy dolgokra hivatott – magyarázta az OLBG-nek Jordan. 

Igazából őt okolom azért, hogy nem lett négyszeres, hatszoros vagy akár nyolcszoros világbajnok. Jobban kellett volna megválogatnia a csapatait. A harmincas éveiben Alonso a pénz útját követte, pedig másként is dönthetett volna. 

Mára újra egy olyan csapatnál versenyez, amelynek autójával képes jó eredményeket elérni, még ha a Red Bullokat nem is lesz képes legyőzni. Ettől függetlenül én hiszek benne, hogy nyer majd versenyeket idén. A helyében megpróbálnék beférkőzni Pérez gondolatai közé – tette hozzá.

Alonso is reagált Jordan szavaira, és kifejtette, egyáltalán nem ért egyet korábbi csapatfőnökével. A kétszeres vb-győztes szerint egy-két kivételtől eltekintve jó döntéseket hozott.

– Én úgy látom, hogy a húszéves pályafutásom során összesen négy frusztráló idényem volt, amikor a McLarennel nem voltam versenyképes. De a Formula–1-ben eltöltött többi tizenhat évben dobogókért és győzelmekért csatáztam, ami nem megszokott dolog. A kívülállók olykor nem helyeslik a karrierem alatt meghozott döntéseim, de én a tények alapján másképp látom a helyzetet, szóval örömmel válaszolok az ilyen felvetésekre – jelentette ki Alonso.

Borítókép: Fernando Alonso a bahreini dobogón (Fotó: MTI/EPA/Ali Haider)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.