Maradona utódai már ünnepelnek, a Juventus háborgott

A Napoli a Juventus ellen is nyert, így akár már ezen a héten bebiztosíthatja története harmadik olasz bajnoki címét. A korábbi két siker vezéralakja Diego Maradona volt, az idei scudettót az argentin legendáról elnevezett stadionban ünnepelheti a nápolyi csapat.

Magyar Nemzet
2023. 04. 24. 7:50
Napoli öltöző
Serie A 2023 Fotó: Twitter/Official SSC Napoli
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A helyezéseket tekintve rangadó volt a Napoli és a Juventus vasárnap esti összecsapása, a déliek pontelőnye alapján viszont már fordulók óta elkönyvelhettük, hogy idén a nápolyi klub nyeri az olasz labdarúgó bajnokságot. Luciano Spalletti csapata Giacomo Raspadori ráadásbeli kapáslövésével újabb három pontot szerzett, és immár tényleg a célegyenesbe fordult, akár már ezen a héten bebiztosíthatja története harmadik bajnoki címét. A Napoli több mint harminc éve vár az újabb Serie A-győzelemre, az első két siker vezéralakja Diego Maradona volt.

MARADONA, Diego
Nápolyban nemcsak a stadion neve őrzi Maradona emlékét. Fotó: MTI/AP/Andrew Medichini

A Napoli pozíciója immár annyira egyértelmű, hogy Spalletti is hajlandó volt a bajnoki címmel kapcsolatos kérdésre válaszolni a Torinóban aratott 1-0-s siker után.

– Olykor visszatekintek arra az időre, amikor nem az első osztályon utaztam, hanem stoppal. Gyakran kifiguráznak azért, mert futballcipőt viselek az oldalvonal mellett, de én emlékszem arra, amikor nagyon akartam volna egy pár focicipőt, de nem futotta rá. Amikor ezek után az ember a scudetto kapujában találja magát, úgy érzi, hogy kifizetődik a sok áldozat, amit meghozott – fogalmazott érzelmesen Spalletti, aki négy klubot (Udinese, Roma, Inter, Napoli) is Bajnokok Ligája-indulásig kormányzott a Serie A-ban, de első olasz bajnoki címét szerezheti meg.

A szakember azért az ünneplés közepette sem mulasztotta el megjegyezni, hogy a pezsgők még maradjanak a helyükön.

A Napoli előnye hét fordulóval a zárás előtt tizenhét pont a Lazio előtt, ha szombaton Spalletti legénysége legyőzi a Salernitanát, míg másnap a Lazio nem nyer az Inter elleni rangadón, akkor már ezen a héten matematikailag is biztossá válik a nápolyiak végső sikere.

Maradona másik utódja elodázhatta volna az ünneplést

A Juventus elleni győzelem távolról sem volt egyértelmű, a góllövőlistát vezető Victor Osimhen helyzetei ezúttal kimaradtak.

S a hajrában úgy tűnt, az argentin világbajnokként szintén Maradona utódjának tekinthető Ángel di María góljával vezetést szerzett a Juventus, a VAR-vizsgálat után azonban maradt a 0-0, ami igencsak felhúzta a torinóiakat.

Sőt Cuadrado a hosszabbításban is büntetőt reklamált, s éppen a kolumbiai üresen maradt helyét használta ki a Napoli, amely Raspadori kapáslövésével megszerezte a győzelmet.

A Juventus a vereség ellenére sem zárt rossz hetet, hiszen visszakapott tizenöt pontjával ismét a dobogón találta magát, talán ez is közrejátszott abban, hogy Massimiliano Allegri vezetőedző a lefújás után nem kelt ki a játékvezetés ellen.

– El kell fogadnunk az ítéleteket, akár jók, akár rosszak, különben csak energiát pazarlunk a pályán. A bíró ma jól teljesített, gratulálok a teljesítményéhez. A Napoli abszolút megérdemli a bajnoki címet, de a Milan és az Inter előtt továbbra is megvan az előnyünk, az ennek megtartásához szükséges pontokat kell begyűjtenünk – mondta Allegri.

A Juventus a bajnoki címről már nem álmodozhat, de így is versenyben van két trófeáért: a torinóiak szerdán vívják az Inter elleni Olasz Kupa-elődöntő visszavágóját, májusban pedig a Sevilla ellen harcolnák ki a budapesti Európa-liga-döntőben való részvétel jogát.

Serie A, 31. forduló

Juventus–Napoli 0-1
Milan–Lecce 2-0
Empoli–Inter 0-3
Lazio–Torino 0-1
Monza–Fiorentina 3-2
Udinese–Cremonese 3-0
Sampdoria–Spezia 1-1
Salernitana–Sassuolo 3-0
Verona–Bologna 2-1
Atalanta–Roma hétfő 20.45 (tv: Sport 1)

Az állás

1. Napoli 78 pont
2. Lazio 61
3. Juventus 59
4. Roma 56
5. Milan 56
6. Inter 54
7. Atalanta 49
8. Bologna 44
9. Udinese 42
10. Fiorentina 42
11. Torino 42
12. Monza 41
13. Sassuolo 40
14. Salernitana 33
15. Empoli 32
16. Lecce 28
17. Spezia 27
18. Verona 26
19. Cremonese 19
20. Sampdoria 17 

Borítókép: A Napoli hamarosan még nagyobb ünneplést csaphat (Forrás: Twitter/Official SSC Napoli)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.