Milák Kristóf nem váltja be a tavalyi ígéretét a kaposvári ob-n

Szerdától szombatig tart a 125. úszó országos bajnokság Kaposváron a Csík Ferenc Versenyuszodában, ahol bár érmeket osztanak, az igazi harc a csapatba kerülésért zajlik a nyáron esedékes fukuokai világbajnokságra. Milák Kristóf a tavaly tett ígérete ellenére nem készül meglepetéssel, és nagy hiányzók is lesznek: az állapotos Hosszú Katinka mellett az Európa-bajnok Kós Hubert és az olimpiai érmes Kenderesi Tamás sem indul az ob-n.

2023. 04. 18. 19:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kaposvár, Fukuoka, Párizs. A három egymástól távol eső város most különös kapcsolatban áll egymással. A magyar úszók a kaposvári ob-n lényegében az első fontos lépéseket tehetik meg a 2024-es párizsi olimpia felé. S bármily furcsa, sokaknak a Kaposvártól Párizsig tartó út Fukuokán keresztül vezet majd.

MILÁK Kristóf; MÁRTON Richárd
Márton Richárd és jó barátok, csak harmadik mögöttük a rangsorban Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az úszók versenynaptárára tekintve logikus láncreakcióról van szó. A most kezdődő kaposvári ob legfőbb célja, hogy Sós Csaba szövetségi kapitány összeállíthassa a nyári világbajnokságra utazó válogatott keretet. Aki az ob-n jól teljesít, az megválthatja a jegyét Japánba. Fukuokában július 23. és 30. között rendezik a vb-t, amely a legfontosabb verseny a jövő évi olimpiáig. A legtöbb úszó jó eséllyel ott lesz csúcsformában az olimpiát megelőző időszakban, így a Fukuokában úszott szintidőket később nehéz lesz felülmúlni. Ugyan a párizsi játékokig lesz még egy vb jövő januárban Dohában is, ami még mindig a koronavírus-járvány miatt felborult versenynaptár utóhatása, annak időpontja rémesen egybeesik az olimpiai felkészüléssel.

Tehát leegyszerűsítve: Párizsba – jó eséllyel – Fukuokán keresztül vezet az út, Fukuokába meg Kaposváron keresztül. E tekintetben az ob az előttünk álló másfél év egyik legfontosabb versenye.

Milák Kristóf most nem kísérletezik

Egy lényeges kérdés, amelynek Milák Kristóf a főszereplője, már a rajt előtt eldőlt. Azt szinte már természetesnek vesszük, hogy 100 és 200 méteres pillangóúszásban, mindkét szám vb-címvédőjeként aranyakat remélhetünk tőle. Azt is láthattuk, hogy tavaly nyáron a római Eb-n mennyire élvezte a gyorsúszásban hozzá hasonlóan zseniális, román David Popovici elleni versengést. De Milák már akkor beharangozta, hogy az idei ob-n más meglepetéssel is készül.

– Van egy-két dolog készülőben, ami eddig nem nagyon látszódott, mert nem mutattuk. Mondjuk úgy, hogy szerintem lesz egy-két csattanó a jövő év eleji országos bajnokságon – lengette be Milák tavaly Rómában lapunk kérdésére, mely úgy szólt, hogy a megszokott pillangó és gyors számain kívül másban is vannak-e tervei.

Nos, a beígért meglepetés – egyelőre – elmarad. Milák a szövetség honlapján elérhető előzetes rajtlisták szerint csak gyors- és pillangóúszásban indul Kaposváron, és azt Sós Csaba is megerősítette, hogy nem lesz meglepetésszám, kizárólag az említett két úszásnemben áll rajthoz a 23 éves klasszis.

Kós és Hosszú igazoltan hiányoznak

Milákot leszámítva már-már az a legérdekesebb, hogy ki nem lesz ott Kaposváron. A várandósságát élvező természetesen kihagyja az ob-t, s bár a visszavonulását hivatalosan nem jelentette be, nagy meglepetés lenne, ha a 2024-es olimpiai csapatba beverekedné magát.

Az Egyesült Államokban Michael Phelps volt edzőjével, Bob Bowmannel készülő hiányzása „igazolt”, a tavaly 200 vegyesen Európa-bajnok tehetség nem akart kiszakadni az amerikai edzéstervéből, amit Sós Csaba elfogadott, és a kint úszott eredményeit figyelembe veszi az ob helyett is. Kós amúgy jó formának örvend, nemrég a Pro Swim-sorozat westmonti állomásán 200 háton a világ idei legjobb idejét úszta.

Hol van Kenderesi Tamás?

A legérdekesebb Kenderesi Tamás távolmaradása. A 2016-os olimpián 200 pillangón bronzérmes pécsi úszó Sós Csaba szerint nincs formában, ezért hagyja ki az ob-t. Ez azonban azt jelenti, hogy a vb-n sem indulhat, mivel a jelenlegi ranglistán 200 pillangón Milák mellett Márton Richárdnak is jobb ideje van nála, s csak a két legjobb utazhat Japánba.

Kenderesi legutóbb a tavalyi budapesti vb-n indult, aztán a római Eb-t sérülés miatt kihagyta, azóta viszont teljesen eltűnt, a közösségi médiában sem tett közzé úszással kapcsolatos bejegyzést tavaly október óta.

Borítókép: Milák Kristóf Kaposváron a fő számaira koncentrál (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.