A Sevilla egy bedobás miatt máris hátrányba került a budapesti döntőre

Nincs új a nap alatt. A Sevilla Európa-liga-döntőt játszik. A spanyolok ezúttal a Juventus ellen, hosszabbítás után jutottak be a fináléba, amelnyek idén Budapest, a Puskás Aréna ad otthont. A Sevilla 2006 óta hat finálét játszott a sorozatban, illetve annak elődjében, az UEFA-kupában, s valamennyit meg is nyerte.

2023. 05. 19. 9:25
Juan Cuadrado Marcos Acuna
Sevilla, 2023. május 18. Juan Cuadrado, a Juventus (11) és Acuna, a Sevilla játékosa a labdarúgó Európa-liga elõdöntõjének Sevilla-Juventus visszavágó mérkõzésén a sevillai Ramon Sanchez Pizjuan Stadionban 2023. május 18-án. MTI/EPA-EFE/José Manuel Vidal Fotó: MTI/EPA-EFE/José Manuel Vidal
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Sevilla sikertörténete 2006-ban kezdődött. A spanyol csapat akkor nyerte meg először az UEFA-kupát, amelynek akkoriban a Liverpool, az Inter és a Juventus volt a rekordbajnoka, három-három győzelemmel. Azóta a sorozat már Európa-liga néven fut, a Sevilla pedig lekörözte a jó nevű triót. Az andalúzok mind a hat döntőjüket megnyerték a sorozatban, egy-egy alkalommal éppen a Liverpool, illetve az Inter ellen. Idén a Juventus is pórul járt a Sevilla ellen, még ha nem is a fináléban, hanem az Európa-liga elődöntőjében.

Ivan Rakitic Sevilla
Ivan Rakitic (fehérben) 2014 után másodszor játszhat Európa-liga-döntőt a Sevilla színeiben. Fotó: MTI/EPA-EFE/José Manuel Vidal

Pedig a Sevilla idénye úgy indult, hogy idén kisebb gondja is nagyobb lesz az európai kupatavasz végső szakaszánál. A piros-fehérek fordulókon át kieső helyen álltak a spanyol bajnokságban. A nemzetközi porondon is csak egy győzelmet aratott ősszel a Sevilla, de az ahhoz épp elég volt, hogy a Köbenhavnt megelőzve megváltsa átszállójegyét a Bajnokok Ligájából kedvenc terepére, az Európa-ligába.

A Sevilla tavaszi feltámadása

Márciusban Jorge Sampaoli helyett José Luis Mendilibar vette át a csapat irányítását, aki sokkal több tapasztalatot gyűjtött a La Ligában a kiesés elkerüléséért vívott harcban, mint nemzetközi színtéren. Az idei szezon előtt legutóbb 2005-ben, a Bilbao trénereként az Intertotó-kupában ült nemzetközi meccsen a kispadon.

A Sevilla tavaszi El-menetelése nem volt zökkenőmentes, Eindhovenben szurkoló támadt a csapat kapusára, a Manchester United elleni párharc első hatvan percében pedig szinte kilátástalan volt a spanyolok játéka. A visszavágón viszont már hengerelt a Sevilla, amely időközben hazája bajnokságában is biztonságos távolságra került a kieső helyektől, így már nyugodtan koncentrálhatott a Juventus elleni El-elődöntőre.

Mindkét meccs 1-1-re végződött, a hosszabbításban viszont Erik Lamela megszerezte a döntőbe jutást érő gólt. A budapesti fináléban az argentin játékos éppen volt klubja, az AS Roma ellen mérkőzhet.

Nem léphet viszont a Puskás Aréna kiváló minőségű gyepszőnyegére Lamela honfitársa, a világbajnok Marcos Acuna, ugyanis az elődöntő visszavágójának 115. percében megkapta a második sárga lapját, méghozzá azért, mert nem végezte el időben a bedobást.

A Sevilla vagy Mourinho sorozata megszakad

A sorozat elődjét is figyelembe véve a Sevilla számára a budapesti lesz a hetedik Európa-liga döntő, a klub mérlege eddig százszázalékos. Csakhogy az ellenfél, a Roma vezetőedzője, José Mourinho is hibátlan mérleggel rendelkezik eddigi öt fináléjában, amelyet teljes idényen átívelő európai kupában vívott.

– Senki nem számított arra, hogy idáig jutunk, mégis elértük a döntőt. Kiváló meccseket játszottunk, különösen hazai pályán, s megérdemelten ejtettünk ki olyan nagy csapatokat, mint a Manchester United és a Juventus. Most irány Budapest, ahol egy újabb nagyszerű csapat és kiváló edző vár ránk – fogalmazott a Sevilla edzője, Mendilibar a sikerrel megvívott elődöntő után.

A Juventus részéről Wojciech Szczesny különleges megközelítést választott az értékelésében.

– Miután megszereztük a vezetést, túlságosan védekezővé vált a felfogásunk. Fura módon az ilyen remek hangulatban a megszerzett gólt a legnehezebb kezelni. Nem voltunk azon a szinten, hogy kivédekezzük a hátralévő időt – fogalmazott a lengyel kapus.

Európa-liga, elődöntő, visszavágók:
Bayer Leverkusen (német)–AS Roma (olasz) 0-0, továbbjutott: az AS Roma 1-0-s összesítéssel.

Sevilla (spanyol)–Juventus (olasz) 2-1 (0-0, 1-1, 2-1) – hosszabbítás után, gólszerzők: Suso (71.), Lamela (95.), illetve Vlahovics (65.), piros lap: Acuna (115., Sevilla), továbbjutott: a Sevilla 3-2-es összesítéssel.

Borítókép: Bár csapata bejutott az Európa-liga döntőjébe, Marcos Acuna (fehérben) lemarad a fináléról (Fotó: MTI/EPA-EFE/José Manuel Vidal)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.