Ma kiderül, jól döntött-e a Veszprém, amikor megmentette a Kielcét

Egy győztes párharc választja el a Telekom Veszprémet a férfikézilabda Bajnokok Ligája Final Fourtól. Az ellenfélről, a lengyel Kielcéről már nem csak a 2016-os sajnálatos események, a kilencgólos vezetésről elveszített döntő jut az eszünkbe. Idén különös üzletet ütött nyélbe a két klub: a francia világbajnok átlövő, Nedim Remili leigazolásával mentette meg a csődtől a magyar a lengyel csapatot. Remili ma a korábbi társai ellen tehet meg mindent a Veszprém nyolcadik Final Four-szerepléséért.

Magyar Nemzet
2023. 05. 11. 4:45
Nedim Remili
Nedim Remili Forrás: Handballveszprem.hu
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Talán az elit szűkösségét vagy éppen a két kézilabda-fellegvárban folyó munkát minősíti, hogy bizonyos sztárcsapatok évről évre egymás útját keresztezik a Bajnokok Ligájában. A közelmúltban több szponzornév-változtatáson átesett Veszprém és a Kielce eseményekben gazdag közös története is ezt igazolja. Ma már nem elsősorban a kilencgólos előnyről elveszített 2016-os BL-döntő jut a veszprémiek eszébe a Kielce neve hallatán. A 2019-es BL-elődöntőben az azóta a Paris SG-hez szerződött Petar Nenadics vezérletével 33-30-ra legyőzte a lengyel ellenfelét, amelynek kapuját a jelenlegi veszprémi, Vlagyimir Cupara védte. A horvát szélső, Manuel Strlek pedig a lengyelekkel nyert 2016-ban a Veszprém kárára, három éve a lengyeleket szomorította a magyarok mezében.

Vladimir Cupara
Cupara Kielcéből igazolt Veszprémbe. Fotó: AFP

Idén újabb epizóddal bővült a két csapat közös története. Február elején a Veszprém mentette meg a Kielcét az anyagi ellehetetlenüléstől, kivásárolta a szerződéséből az olimpiai és világbajnok francia klasszisát, Nedim Remilit. Azóta sok minden változott, a világsztár könnyedén beilleszkedett Veszprémben, már nyert egy Magyar Kupát.

A magyar mentőöv után a Kielce lengyel tőkeinjekciót kapott: április közepén a leggazdagabb lengyel, Michal Solowow – illetve az ő tulajdonában lévő, padlóborításokkal foglalkozó Barlinek cég – lett a csapat főtámogatója, vagyis a pénzügyi helyzet hosszabb távon is rendeződött. A csapat nem széledt szét, a Szegeddel összeboronált Talant Dujsebajev edző és fiai sem hagyták el a süllyedő hajót, amely azóta már szépen siklik a vízen. Ma éppen a Veszprém elleni oda-visszavágós párharcot (tv: 18.45, Sport 1) kezdi a kölni négyes döntőbe jutásért.

Dujsebajev végül maradt Kielcében. Fotó: AFP

A meccs főszereplője természetesen Nedim Remili lehet; a francia tisztában van vele, mi vár rá a korábbi csapattársai ellen. – Vicces lesz a volt csapattársaim ellen játszani, azonban én már az új csapatomra koncentrálok – nyilatkozta a klub honlapján az átlövő. – Támadásban és védekezésben is jól szervezett együttes a Kielce, úgy gondolom, jól felkészültünk belőlük az első meccsre és le tudjuk győzni őket – szögezte le a „francia mentőöv”, majd megjegyezte, a Kielce elleni lesz a Veszprém eddigi legnehezebb összecsapása a szezonban.

Remili (fehérben) januárban vb-döntőt játszott a dánok ellen. Fotó: AFP/Jessica Gow

A bakonyiak a német Magdeburg elleni döntetlentől és a dán GOG-tól elszenvedett vereségtől eltekintve hazai pályán magabiztosan kézilabdáztak, szinte mindig fölényesen nyertek a mostani szezonban, viszont a közelmúltban három meglepő eredményük is volt idegenben: a NEKA-val döntetlent játszottak, Szegeden két góllal kikaptak, Csurgón pedig csak eggyel tudtak nyerni.

A négyszeres BL-ezüstérmes Veszprém az elődöntőbe tizenegyedszer, a kölni négyes döntőbe pedig nyolcadszor juthat be.

Remili februárban érkezett, de már begyűjtött egy trófeát a Veszprémmel:

Borítókép: Nedim Remili főszereplő lehet a korábbi csapata ellen (Fotó: Handballveszprem.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.