Novak Djokovics megdöntötte Rafael Nadal Roland Garros-csúcsát

Vasárnap már negyedik fordulós mérkőzéseket rendeznek a francia nyílt teniszbajnokságon. Novak Djokovics könnyedén érvényesítette a papírformát a perui Juan Pablo Varillas ellen, negyedik meccsét is három szettben nyerte meg Párizsban. A szerb klasszis karrierje során immár tizenhetedik alkalommal jutott be a Roland Garros negyeddöntőjébe, ezzel megdöntötte Rafael Nadal vonatkozó csúcsát.

Magyar Nemzet
2023. 06. 04. 16:58
Novak Djokovics
Párizs, 2023. május 29. A szerb Novak Djokovics az amerikai Aleksandar Kovacevic ellen játszik a francia nemzetközi teniszbajnokság férfi egyesének elsõ fordulójában a párizsi Roland Garros Stadionban 2023. május 29-én. MTI/EPA/Yoan Valat Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

a Roland Garros királya, ezt aligha lehet kétségbe vonni. A spanyol teniszklasszis tizennégy alkalommal nyerte meg a salakpályás Grand Slam-tornát. Mögötte azonban Novak Djokovics is rendre ott volt a tűz közelében: a trófeát ugyan csak két alkalommal nyerte meg eddig, de negyeddöntője immár több van Párizsból, mint Nadalnak, miután a szerb vasárnap három játszmában nyert a perui Juan Pablo Varillas ellen.

Novak Djokovics
Novak Djokovics a negyedik fordulóban sem vesztett játszmát (Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat)

Nadal és Djokovics egyaránt 2005-ben indult először a Roland Garroson, de teljesen más eredménnyel: a spanyol első párizsi fellépése alkalmával rögtön a trófeáig menetelt, a szerb feladta a második fordulós mérkőzését. Egy évvel később viszont már az elődöntőben csapott össze Nadal és Djokovics.

A 2009-es év volt a kivétel, akkor Djokovics a harmadik fordulóban Philipp Kohlschreiber, Nadal a negyedik körben Robin Söderling ellen kapott ki. Azt a tornát leszámítva 2006 óta csak 2016-ban fordult elő, hogy egyikük nem jutott el a negyeddöntőbe, akkor Nadal sérülése miatt a harmadik fordulós meccsére nem tudott kiállni, azaz 2005 és 2022 között a lehetséges tizennyolcból egyaránt tizenhat-tizenhat alkalommal jutottak el legalább a negyeddöntőbe.

A spanyol idén sérülés miatt el sem indult, a Roland Garros alatt megműtötték, és idén már nem versenyez, egy 2024-es búcsúévre próbálja még összeszedni magát. Djokovics viszont tizenhetedszerre is bejutott a negyeddöntőbe, ráadásul egyetlen játszmát sem vesztett az első négy fordulóban.

Varillas nem a legnehezebb ellenfele volt, különösen azt figyelembe véve, hogy az élete menetelését bemutató perui az első három fordulóban kivétel nélkül ötszettes csatát nyert meg. Djokoviccsal már egyáltalán nem tudta felvenni a versenyt, a szerbnek az előző két fordulóban, Fucsovics Márton és Alejandro Davidovich Fokina ellen is nehezebb dolga volt.

Djokovics a negyeddöntőben Karen Hacsanov ellen játszik, aki a legutóbbi két Grand Slam-tornán egyaránt bejutott az elődöntőbe.

A női versenyen is kialakult az első negyeddöntős párosítás: a 2021-es döntős, a hosszú sérülés után visszatért Anasztaszija Pavljucsenkova bő háromórás csatát nyert meg, a cseh Karolína Muchová sokkal könnyebb győzelmet aratott.

Roland Garros, 4. forduló

Férfi egyes
Djokovics (szerb, 3.)–Varillas (perui) 6:3, 6:2, 6:2
Hacsanov (orosz, 11.)–Sonego (olasz) 1:6, 6:4, 7:6, 6:1
Alcaraz (spanyol, 1.)–Musetti (olasz, 17.) 6:3, 6:2, 6:2
Cicipasz (görög, 5.)–Ofner (osztrák) 7:5, 6:3, 6:0

Női egyes
Pavljucsenkova (orosz)–Mertens (belga, 28.) 3:6, 7:6, 6:3
Muchová (cseh)–Avaneszjan (orosz) 6:4, 6:3
Szvitolina (ukrán)–Kaszatkina (orosz, 9.) 6:4, 7:6
Szabalenka (fehérorosz, 2.)–Stephens (amerikai) 7:6, 6:4

Borítókép: Djokovics eddig magabiztosan menetel Párizsban (Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.