időjárás 18°C Jusztina 2023. szeptember 26.
logo

Fucsovics megizzasztotta, harcra késztette Djokovicsot

Magyar Nemzet
2023.05.31. 23:20 2023.05.31. 23:20
Fucsovics megizzasztotta, harcra késztette Djokovicsot

Fucsovics Márton az első szett második felében volt egyenrangú ellenfele a Grand Slam-rekorder Novak Djokovicsnak. Akkor nehezen lehetett eldönteni, hogy melyik teniszező a jobb. Később ez már nem volt kérdés, a másfél órás, rövidítésben elveszített első játszma után Djokovics felszabadultan játszott, rátett még egy lapáttal, így nem maradt esélye a folytatásban. Djokovics 7:6, 6:0, 6:2-re nyert, Fucsovics 50. Grand Slam-mérkőzésén kikapott a korábbi világelsőtől.

A Roland Garros második fordulójában a Grand Slam-rekorder Novak Djokovics ellen lépett pályára a férfimezőny egyetlen magyar tagja, Fucsovics Márton. A világranglista 82. helyen álló magyar nem kezdett jól a Philippe Chatrie-n. A szerb legenda gyorsan, rögtön a második játékban elvette Fucsovics szerváját, 3-0-ra vezetett.

Djokovics csak az első szettben volt sebezhető      Fotó: THOMAS SAMSON

Djokovics stabilan teniszezett, félő volt, hogy ez a játék simán eég lesz Fucsovics legyőzéséhez, de nem így alakult. Fucsovics felnőtt a feladathoz, 1-4-ről, mad 3-5-ről is visszakapaszkodott, hét elpackázott bréklabda után a nyolcadik lehetőséget már nem hagyta kihasználatlanul. Kiegyenlített. Ez utén fej fej mellett haladt a két játékos a rövidítésig, Fucsovicsnak közben egy szettlabdát kellett hárítania.

Majd a tie breakben következett a meccs addigi legszebb pontja: a 33 ütésből álló labdamenetet Fucsovics nyerte, a Roland Garros közönsége felállva tapsolt. Ezzel alakította í4-2-re az állást Fucsovics, de több pontot már nem nyert, ezzel a szerb másfél órás maratoni játék után behúzta az első szettet.

Rögtön brékkel indult a második szett: ezt Djokovics mutatta be, és várható volt, hogy ismét ugyanaz lesz a forgatókönyv, mint az első játszmában. Fucsovicsnak ugyanis mennie kellett az eredmény után. A brékhátrány kisvártatva dupla brékhátránnyá változott. Amíg az első szett elején a 4:1-es és az 5:2-es részeredmény nem tükrözte hűen a látottakat, a másodikban sokkal nagyobb volt a különbség a korábbi világelső és Fucsovics között. Az első szettben a székén idegesen fészkelődő Goran Ivanisevic is megnyugodott, Djokovics nem perelt annyit a pihenőideje alatt a mérkőzésvezetővel, mint az első játszmában. Hibátlan, precíz játékkal szórakoztatta a közönséget a 23 perc alatt 5:0-ra elhúzó Djokovics, és szerválhatott a második szettért. És ez nem is okozott neki különösebb problémát. A másfél órás első szett után 34 percig tartott a második játszma.

Fucsovics a második szettben visszaesett      Fotó: AFP

A harmadik szett Djokovics-brékkel kezdődött, de Fucsovics azonnal visszajött. Felcsillant a remény, egyebek mellett azért is, mert Fucsovics a saját szervajátékát egy nagyon okos, és pontosan kivitelezett rövidítéssel kezdte. Két óra tizenöt perc játék után először vezetett a meccsen. Nem sokáig, Djokovics a biztosan hozott szervája után elvette a ki nem kényszerített hibákat halmozó Fucsovics adogató játékát. Az újabb brékelőny után félő volt, hogy ezzel végképp eldőlt a meccs. 
Djokovicsnak ugyanis nem kellett mást tennie, mint hozni a saját szerváját. 5:2-nél a meccsért adogathatott a szerb, de 30-30 után két Fucsovics-pont következett, a magyar teniszező küzdött, késleltette a meccs végét. Fucsovics szervajátékában jutott el először meccslabdáig Djokovics, de az elsőt elrontotta. A másodikat nem. Illetve ezt Fucsovics rontotta el. 

A mérkőzés statisztikája ITT látható.

Roland Garros, 2. forduló: Djokovics (szerb, 3.)–Fucsovics (83.) 7:6, 6:0, 6:2.

Borítókép: Fucsovics másfél órán keresztül állta a sarat (Fotó: AFP)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.