Márton Richárd: Az első helytől a hatodikig bármi lehet

Márton Richárd 200 méter pillangóúszásban egyéni csúccsal a hatodik helyen került döntőbe a fukuokai vizes világbajnokságon, míg 200 méter gyorson Pádár Nikolett ugyan lemaradt a fináléról, de élete legjobbjával teljesítette az olimpiai szintidőt. Történelmi győzelmet aratott az amerikai Katie Ledecky, aki beállította Michael Phelps vb-rekordját.

Szalay Attila (Fukuoka)
2023. 07. 25. 17:17
MÁRTON Richárd
Fukuoka, 2023. július 25. Márton Richárd a célban a férfi 200 méteres pillangóúszás elõdöntõjében a fukuokai vizes világbajnokságon 2023. július 25-én. A magyar úszó egyéni csúccsal a hatodik helyen került döntõbe. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két elődöntős magyar közül elsőként Pádár ugrott medencébe, aki tovább tudott faragni a délelőtt úszott egyéni legjobbjából, ráadásul az 1:56,55 perces idejével biztosította helyét a jövő évi párizsi olimpián is. Könnyei ennek és az örömének szóltak, nem pedig annak, hogy a kilencedik idővel lemaradt a szerdai döntőről.

PÁDÁR Nikolett
Pádár Nikolett olimpiai kvótát szerzett Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

– Nagyon örülök, hogy sikerült megúsznom az olimpiai szintet, most már biztos, hogy ott leszek Párizsban – nyilatkozta Pádár a vegyes zónában. – Ez egy hatalmas idő, hiszen egy másodperccel rosszabbal jöttem ide. Tavaly még a középdöntőig sem jutottam el, egyre tapasztaltabb vagyok, jövőre én is ott leszek a döntőben.

Márton Richárd a délelőtti előfutam után azt jósolta, hogy az egyéni legjobbjával bekerülhet a 200 méter pillangó fináléjába, és igaza lett. Megjavította a tavaly Eb-ezüstérmet ért idejét, 1:54,54 perccel csapott célba, és a hatodik helyen került be a világbajnoki döntőbe, amelyet magyar idő szerint szerdán 13.53 órakor rendeznek.

– Az első százötvenet nagyon megküldtem, mentem előre, mint az őrült, az utolsó tíz méteren látszódott is, hogy egyre gyengébbek a tempóim, de próbáltam kitartani. Most egy alvásra és evésre van szükségem, és ha a reggeli ébredéskor nem fáj semmim, akkor célba veszem az 1:54 perc alatti időt – árulta el, majd kérdésünkre hozzátette: – Az első helytől a hatodikig bármi benne lehet a döntőben.

 

Történelmi győzelmet aratott az amerikai Katie Ledecky, aki 1500 méter gyorson, minden idők harmadik legjobb idejével nyert, ezzel pályafutása 19. egyéni vb-aranyát gyűjtötte be, így beállította honfitársa, Michael Phelps rekordját.

Férfi 200 méter gyorson a románok sztárja, a tavaly Budapesten győztes David Popovici nagy meglepetésre még a dobogóról is lemaradt, a számban pedig kettős brit siker született Matthew Richards és a második Tom Dean révén. A díjátadón Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter adta át az érmeket, aki a World Aquatics kongresszusára érkezett Fukuokába, ahol bejelentették, hogy a szervezet Budapestre költözteti a központját.

100 méteres hátúszásban hetedik lett a döntőben, erről korábban írtunk.

Vizes vb, Fukuoka, úszás, keddi bajnokok és magyarok. Férfiak, 200 m gyors: Matthew Richards (Nagy-Britannia) 1:44,30 perc, 100 m hát: Ryan Murphy (Egyesült Államok) 52,22 másodperc, 7. Kós Hubert 53,11, nők: 1500 m gyors: Katie Ledecky (Egyesült Államok) 15:26,27 perc, 100 m hát: Kaylee McKeown (Ausztrália) 57,53 másodperc, 100 m mell: Ruta Meilutyte (Litvánia) 1:04,62 perc.

Borítókép: Márton Richárd (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.